NEVIDLJIVI UBOJICA

Znanstvenici u šoku: Od posljedica izgaranja fosilnih goriva 2018. umrlo je 8,7 milijuna ljudi

Rezultati istraživanja, koji su pokazali da je situacija ozbiljnija nego što se dosad mislilo, začudili su čak i znanstvenike
Zagađenje zraka u Bangoku / Ilustracija
 Mladen Antonov/AFP

"Nevidljivi ubojica". Upravo tako je britanski list Guardian opisao zastrašujuću stvarnost koju je razotkrilo novo istraživanje, a koje tvrdi da je zagađenje zraka uzrokovano izgaranjem fosilnih goriva kao što su ugljen i nafta u 2018. godini na globalnoj razini skrivilo čak 8,7 milijuna smrtnih slučajeva (dakle, ono je bilo uzrok smrti jedne od pet osoba koje su te godine preminule).

Logično, najveći broj smrtnih slučajeva uzrokovanih takvim zagađenje zraka zabilježen je u zemljama koje najviše pribjegavaju fosilnim gorivima. Tako je, primjerice, zagađenje zraka skrivilo najmanje 10 posto smrtnih slučajeva u SAD-u (13,1 posto) i Europi (16,8 posto) te čak trećinu smrti u istočnoj Aziji, uključujući Kinu.

Rezultati istraživanja, koji su pokazali da je situacija ozbiljnija nego što se dosad mislilo, začudili su čak i znanstvenike koji su radili na tom istraživanju. Inicijalno su, tvrde, oklijevali kada su dobili zapanjujuće rezultate (da je broj smrtnih slučajeva uzrokovanih onečišćenjem zraka veći od zbroja osoba koje na globalnoj razini godišnje umru od pušenja te malarije), no onda su uronili dublje i počeli otkrivati sve više informacija o stvarnim posljedicama zagađenja.

Sada naglašavaju kako rezultati istraživanja možda čak potcjenjuju stvarne razmjere problema. Pozabavili su se isto tako i geografskom komponentom. U Kini se, utvrdili su, kvaliteta zraka poboljšava, iako je broj opasnih čestica i dalje vrlo velik. Situacija je nešto bolja i u SAD-u, iako zabrinjava situacija na sjeveroistoku zemlje, dok je Indija "definitivno žarište". Što se tiče Europe, ona je "miks".

Istraživanje je objavljeno u časopisu Environmental Research, a plod je suradnje stručnjaka i znanstvenika sa sveučilišta Harvard, Birmingham, Leicester i College London.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:24