ZABRINUTOST

ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU NA ALARMANTNE PODATKE Ove godine izmjerena je najveća emisija CO2 u atmosferu u posljednjih 800.000 godina!

Termoelektrana na ugljen RWE u Njemačkoj
 Wolfgang Rattay/File Photo / REUTERS

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia upozorili su da će emisija ugljičnog dioksida (CO2) do kraja 2017. u svijetu porasti za velikih dva posto, nakon što je gotovo tri godine bila “stabilna”, odnosno nije ugrožavala planet, iako je i posljednjih godina rasla 1,5 pusta brže nego u prethodnih deset godina.

Britanski znanstvenici upiru prstom u Kinu kao najvećeg zagađivača, smatrajući da je emisija fosilnih goriva u toj zemlji porasla 3,5 posto te pridonijela zagađenju.

Rezultati te uznemirujuće studije, objavljeni u časopisima Nature Climate Change i Earth System Science Data Discussions and Environmental Research Letters, ukazuju na to da se u SAD-u očekuje smanjenje emisije CO2 za oko 0,4 posto, a u zemljama EU za 0,2 posto, što je ipak puno manje od prosjeka koji je zabilježen u posljednjih deset godina. Emisija CO2 nastala kao posljedica mnogih ljudskih aktivnosti do kraja 2017. dosegnut će 41 milijardu tona. Naime, ljudska aktivnost i nemar te djelovanje El Niña isprovocirali su najveću emisiju ugljičnog dioksida u posljednjih 800 tisuća godina! A u posljednjih 70 godina emisija CO2 u atmosferu veća je gotovo 100 puta od pokazatelja za ledeno doba.

- Globalna emisija ugljičnog dioksida opet snažno raste, i to je razočaravajuće - rekla je voditeljica istraživanja Corinne Le Quéré, direktorica Centra za istraživanje klimatskih promjena Tyndall na East Angliji. Prema predviđanjima za 2017., očekuje i povećanje korištenja ugljena i u Kini i SAD-u, što je suprotno smanjenju zabilježenom u 2013. godini.

Agencija Reuters javlja da su podaci izneseni na pregovorima o pojedinostima Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015., na kojima u Njemačkoj sudjeluju predstavnici gotovo 200 zemalja, prepreka globalnom cilju: smanjenju emisije CO2 kako bi se spriječile obilne padaline, vrućine, porast razine mora i oluje koje haraju nekih dijelovima svijeta, a mogu se pripisati klimatskim poremećajima.

Podsjetimo da je SAD “izašao” iz Pariškog klimatskog sporazuma. Lani dosegnuti “plato” nije bio vrhunac emisije CO2, ističu sa žaljenjem znanstvenici iz 15 zemalja koji surađuju na “Global Carbon Projectu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:02