LEGLO SOJEVA

Znanstvenici upozoravaju: ‘Ova informacija je atomska bomba, javnost ne shvaća što to znači‘

Brazilski soj može izazvati reinfekciju, a opasnost će postojati dok god virus u pojedinim državama nekontrolirano divlja
 Andre Coelho/AFP

Znanstvenici upozoravaju kako bi nekontroliran rast novozaraženih koronavirusom u Brazilu mogao ugroziti borbu protiv pandemije na svjetskoj razini.

Zarazniji P1 soj, otporniji na cjepivo, postao je dominantan u toj južnoameričkoj državi i nema naznaka da bi se širenje zaraze moglo usporiti.

- Ta informacija je atomska bomba. Iznenađen sam količinom nađenih varijanti virusa. Javnost ne shvaća što to znači. Svi ti sojevi su zarazniji i ubrzavaju epidemiju. To je katastrofa - kazao je dr. Roberto Kraenkel, biološki matematičar iz Covid-19 centra u Brazilu za Washington Post.

U Brazilu je bolnički sustav na rubu kolapsa, a zemlja je daleko od procijepljenosti.

image
Miguel Schincariol/AFP

- Nijedna država neće biti sigurna dok god sve države pojedinačno ne uspostave kontrolu nad rastom novozaraženih - kazala je dr. Denise Garret, potpredsjednica primijenjene epidemiologije na Sabin Vaccine institutu u Washingtonu.

- Možemo se cijepiti koliko želimo i postići imunitet krda, no dok god je izbijanje epidemije nekontrolirano u pojedinim zemljama, granice za virus će i dalje biti otvorene. Zemlje poput Brazila gdje nema restrikcija i gdje je virus na slobodi, pravo su leglo za širenje novih sojeva - kazala je Garret koja ističe kako je prirodni imunitet osoba koje su već preboljele koronu manje otporan na nove varijante, te da su podložni reinfekciji.

- Pitanje je vremena. Ovdje u Americi je dobra vijest što cijepljenje ide brzo, moramo pokušati ovo kontrolirati, jer čini se da cjepivo djeluje na nove sojeve, barem što se tiče sprječavanja teških slučajeva i hospitalizacija. No nema garancije, virus se prebrzo razvija i ako druge države nešto ne poduzmu, brzo će biti ovdje. Jako je bitno sada što druge države čine po pitanju mjera i cijepljenja.

- Razumijem da pojedine države žele prvo cijepiti svoje građane, no ako nema jednake raspodjele cjepiva, prijetnja će za svijet postojati dok god virus u pojedinim državama divlja - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:09