STRAŠNA EKSPLOZIJA

Znanstvenici: Vulkanska erupcija kod Tonge najveća je ikada zabilježena

Istraživači su otkrili da je oblak dosegao visinu od 57 kilometara, ubrizgavajući materijal kroz stratosferu i izravno u mezosferu

Erupcija kod Tonge

 Handout/Afp

Znanstvenici su objavili da je erupcija podvodnog vulkana u blizini Tonge proizvela najveći ikada zabilježeni oblak, piše dpa.

Podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha‘apai, 65 kilometara sjeverno od glavnog grada Tonge Nuku‘alofe, eruptirao je u siječnju, poslavši u nebo golemi oblak pepela i plina.

Novo istraživanje Sveučilišta Oxford, objavljeno u petak u časopisu Science, otkrilo je da je vulkanski oblak prvi probio sloj mezosfere.

Istraživači su otkrili da je oblak dosegao visinu od 57 kilometara, ubrizgavajući materijal kroz stratosferu i izravno u mezosferu, koja počinje na oko 50 km iznad Zemljine površine.

Prethodno je na najvišoj zabilježenoj razini od 40 kilometara bio oblak nakon erupcije filipinske planine Pinatubo 1991., dok je na drugom mjestu erupcija El Chichona u Meksiku 1982. s 31 kilometrom.

Glavni autor Simon Proud rekao je da su otkrića "izvanredan rezultat" jer istraživači nikada prije nisu vidjeli tako visok oblak bilo koje vrste.

"Nadalje, mogućnost procjene visine na način na koji smo to učinili (koristeći metodu paralakse) moguća je tek sada kada imamo dobru satelitsku pokrivenost. To ne bi bilo moguće prije desetak godina", dodao je.

Obično znanstvenici mogu mjeriti visinu oblaka proučavajući njegovu temperaturu. Međutim, erupcija Tonge bila je previsoka.

Umjesto toga, istraživači su koristili višestruke satelitske slike kako bi usporedili razliku u visini oblaka.

Suator Andrew Prata rekao je da se istraživači sada nadaju primijeniti tehniku mjerenja na druge erupcije.

Dodao je kako žele shvatiti "zašto je oblak Tonga otišao tako visoko i kakvi će biti utjecaji na klimu ove erupcije".

Otprilike 84 posto od približno 105.000 stanovnika na svim otocima Tonge bilo je pogođeno pepelom izazvanim erupcijama i kasnijim tsunamijem, čiji su valovi dosezali čak do Aljaske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:40