DJECA REAGIRAJU DRUGAČIJE

ZNANSTVENICI ZAPANJENI SLUČAJEM ZARAŽENOG 9-GODIŠNJAKA IZ FRANCUSKE Iako je bio u bliskom kontaktu s čak 172 osobe, baš nikome nije prenio koronu

 Ilustracija / Dan Grytsku / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako je bio u kontaktu sa više od 170 osoba, devetogodišnjak s istoka Francuske zaražen novim koronavirusom nije ga nikome prenio.

Zanimljivo je to otkriće koje baca novo svjetlo na mjere suzbijanja zaraze bolešću COVID-19, posebice one koje se odnose na nužnost socijalne distance.

Kako navodi Guardian, dječak je među onima zaraženima u krugu poduzetnika Stevea Walsha, koji je potvrđeno pozitivan na virus nakon što je prisustvovao poslovnom sastanku u Singapuru. Nakon toga je muškarac, s još desetak Britanaca, uživao u francuskom skijaškom resortu Contamines-Montjoie. Ne znajući da ima virus, odletio je u London.

Većina gostiju apartmana zaražena je, no istraga francuskih javnozdravstvenih vlasti pokazala je da devetogodišnjak koji je dobio virus nije nikome prenio zarazu, iako je bio u kontaktu s najmanje 172 osobe. Iz mjera predostrožnosti svi su stavljeni u karantenu. Dječak je, što je zanimljivo, pokazivao respiratorne simptome, a i njegovi roditelji naknadno su pokazivali znakove bolesti poput gripe, no koronavirus nisu dobili.

Drugačija dinamika širenja

- Jedno dijete, koje je imalo i simptome drugih respiratornih bolesti, pohađalo je tri škole skijanja, ali nije sudjelovalo u transmisiji virusa. Čini se kako to svjedoči o potencijalno drugačijoj dinamici širenja među djecom - rekao je francuski epidemiolog Kostas Danis agenciji AFP.

Guardian navodi kako je moguće da su ovakvom povoljnom razvoju događaja "kumovali" vrlo blagi simptomi bolesti koje je dječak pokazivao. Dodaju kako znanstvenici smatraju da djeca s blagim simptomima ne doprinose širenju virusa. Vjeruje se da je dječji imunosustav snažniji od onog u odraslih te se lakše mogu riješiti virusa iz organizma.

Ove ohrabrujuće vijesti imaju još konteksta - mogle bi utjecati na saznanja vezana uz zatvaranja škola uslijed koronavirusa. Uloga djece u širenju virusa ipak je i dalje nedovoljno istražena. Iako očigledno bolje podnose virus, neki su i teško oboljeli.

- Razumijevanje transmisije virusa jako je važan dio slagalice. Stalno slušamo o asimptomatskim infekcijama, ali i dalje ne znamo kako nam to pomaže u razumijevanju širenja bolesti - rekao je profesor Jonathan Ball, virolog na sveučilištu u Nottinghamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:18