VATRENE STIHIJE

Znanstvenici zaprepašteni prizorima iz Sibira: ‘Ovo se ne pamti, došlo je i do Sjevernog pola‘

Stručnjaci strahuju da bi požari mogli otopiti sibirski permafrost i osloboditi još više ugljika pohranjenog u smrznutoj tundri.
Satelitska snimka požara, nastala 2. kolovoza
 Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Ljetni šumski požari već su prouzročili rekordne emisije CO2 u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji, a sezona požara potrajat će još tjednima, objavila je u srijedu europska agencija Copernicus.

Stručnjaci strahuju da bi požari, izazvani vrućinama, mogli otopiti sibirski permafrost i osloboditi još više ugljika pohranjenog u smrznutoj tundri.

Ovogodišnji požari do sada su u Jakutiji progutali više od 4,2 milijuna hektara, a dim je ovaj tjedan stigao sve do Sjevernog pola.

Emisije od lipnja iznose više od 505 megatona ekvivalenta CO2, po procjenama Copernicusa, programa EU za promatranje Zemlje.

image
Požar u Jakutiji
Dimitar Dilkoff/AFP
image
Požar u Jakutiji
-/Sputnik/Profimedia

To je već više od prošlogodišnjeg rekorda od ukupno 450 megatona za cijelu požarnu sezonu, rekao je znanstvenik Copernicusa Mark Parrington.

Jakutija se nalazi u sjeveroistočnom Sibiru i najveća je ruska regija poznata po tundri i oštrim zimama. Da je neovisna, bila bi osma najveća zemlja na svijetu.

Premda su šumski požari dio prirodnog šumskog ciklusa u tom području, znanstvenici su zaprepašteni razmjerima i intenzitetom požara zadnjih godina.

To se podudara s jakim zagrijavanjem Arktika gdje prosječne temperature rastu više od tri puta brže nego u ostatku svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 07:29