DOGAĐAJ BEZ PRESEDANA

Znanstvenik nagrađen Nobelom za medicinu preminuo od raka prije tri dana

Nobelov odbor je objavio kako nije znao da je Steinman umro, ali je odlučio ostati pri svojoj odluci, usprkos pravilu po kojemu se nagrada ne može dodijeliti postumno
 AFP

ZAGREB - Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu i fizologiju pripala je Amerikanicima Bruceu Beutleru i Ralphu Steinmanu te Francuzu Julesu Hoffmanu za otkrića kako se imunološki sustav aktivira u borbi s bakterijama i ostalim mikroorganizmima. Rad trojice znanstvenika otvorio je nove putove prevencije i terapija protiv infekcija, raka i upalnih bolesti, priopćilo je Nobelovo povjerenstvo u Stockholmu.

Nažalost, samo će dvojica moći primiti najcjenjenije znanstveno priznanje. Naime, američki znanstvenik kanadskog porijekla Ralph Steinman (68) je preminuo 30. rujna, svega tri dana prije objave da je dobio Nobelovu nagradu. Informaciju o Steinmanovoj smrti vodstvo Sveučilišta Rockefeller, gdje je Steinman radio od početka sedamdesetih godina, dobilo je gotovo istodobno kad i vijest o Nobelovoj nagradi. - Sveučilište Rockefeller sretno je što je Nobelova zaklada prepoznala otkrića Ralpha Steinmana. No, jutros nas je Ralphova obitelj obavijestila da je umro prije nekoliko dana nakon duge borbe s rakom - izjavio je Marc Tessier-Lavigne, rektor Sveučilišta Rockefeller.

Ralph Steinman umro je od raka gušterače od koga je bolovao četiri godine ne doživjevši tako najveće priznanje u karijeri.

Nobelov odbor je objavio kako nije znao da je Steinman umro, ali je odlučio ostati pri svojoj odluci, usprkos pravilu po kojemu se nagrada ne može dodijeliti postumno. - Upravo smo doznali vijest. Možemo samo izraziti žaljenje što nije dočekao nagradu - rekao je tajnik Nobelova odbora u institutu Karolinska Goeran Hansson. Dodao je da njegova smrt ne dovodi u pitanje dodjelu Nobelove nagrade. - Odlučili smo da nećemo imenovati novog laureata - izjavio je.

Znanstvenici su dugo tragali za čuvarima imunuloškog sustava pomoću kojih se čovjek, ali i ostale životinje brane od napada bakterija, virusa, glivica i ostalih parazita. Beutler i Hoffman otkrili su krajem devedesetih godina, neovisno jedan od drugome, proteinske receptore koji prepoznaju takve napasnike i aktiviraju prirođeni imunitet, što je prvi korak u imunološkom odgovoru organizma.

Jules Hoffman (70) rođen je u Luksemburgu, ali već desteljećima živi u Strasbourgu gdje je diplomirao i doktorirao te bio direktor Instituta za molekularnu staničnu biologiju. Najmlađi među ovogodišnjim laureatima Bruce Beutler (54) profesor je genetike i imunologije na Institutu Scripps u La Jolli.

Hoffmanu i Beutleru pripala je polovica novčanog iznosa nagrade koji ove godine iznosi oko 1,5 milijuna dolara. Još se ne zna što će biti s 750.000 dolara koji pripadaju pokojnom Ralphu Steinmanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:10