SIGNAL SMRTI

Znate li da vam gadgeti kojima ste okruženi uništavaju DNA moždanih stanica?

Blackberry i Apple upozoravaju korisnike Torcha odnosno iPhonea da upaljene uređaje drže točno po uputama

ZAGREB - Može li česta uporaba mobilnih telefona prouzročiti rak mozga i je li industrija mobilnih telefona provela godine pokušavajući pokopati znanstvene dokaze da je to moguće, a sve kako bi zaštitila globalni biznis vrijedan tri trilijuna dolara? Prema mišljenju Devri Davis, jednoj od vodećih američkih epidemiologinja, odgovor na oba pitanja je - da, a s obzirom da upotreba mobilnih telefona rapidno raste, mogli bismo se suočiti s “globalnom katastrofom javnog zdravstva” ukoliko se ovaj problem bude ignorirao.

Dugogodišnje debate

Mobilni telefoni su prijenosnici niskonaponskih radiofrekvencija koje proizvode radijaciju mikrovalova, a o rizicima raka povezanim s tom radijacijom debatira se već godinama. Znanstvenici s University of Washington otkrili su je da samo dva sata radijacije mobilnog telefona rascjepljuju DNA moždanih stanica i čine ih sličnim stanicama u tumorima.

Utjecaj na pamćenje

Studija provedena u Moskvi pokazala je da djeca koja redovito koriste mobitele imaju slabiju memoriju i probleme u učenju, a prema istraživanju o muškoj plodnosti, provedenom u sedam zemalja, držanje upaljenog mobitela u džepu hlača može imati efekt na broj spermija.

Korisnike Torcha, posljednjeg modela Blackberryja, upozorava da upaljeni uređaj drže barem tri centimetra od tijela, a iz Applea upozoravaju korisnike iPhonea da usmjeravaju dock konektor iza leđa kako bi povećali odvojenost od antene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:12