BLIŽI SE GODIŠNJICA INVAZIJE

‘Znate li kako je Putin želi obilježiti? Mi znamo! Ruska taktika je ‘mašina za mljevenje mesa‘‘

Ukrajinski vojni dužnosnici upozoravaju da Kremlj planira novu veliku ofenzivu

Ruska vojska na ukrajinskoj granici i Vladimir Putin/Ilustracija

 Handout/Afp

Visoki ukrajinski dužnosnici tvrde da se ruski vođa Vladimir Putin priprema za novu veliku ofenzivu početkom iduće godine, unatoč nizu ponižavajućih ruskih neuspjeha na bojnom polju posljednjih mjeseci.

U intervjuu za britanski The Guardian, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da, iako se Ukrajina sada može uspješno obraniti od ruskih raketnih napada usmjerenih na ključnu infrastrukturu, uključujući i energetsku mrežu, pojavljuju se dokazi da Kremlj priprema novu široku ofenzivu.

Njegovi komentari zapravo si odjek sličnih opaski iznesenih u Economistu ovog tjedna, što uključuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, čelnika oružanih snaga generala Valerija Zalužnog i načelnika kopnenih snaga general-pukovnika Oleksandra Sirskija.

Čini se da je iznošenje tih informacija dio sveobuhvatnih, koordiniranih napora da se upozori na kompatibilnost među zapadnim saveznicima i naglasi stalna prijetnja koju Rusija predstavlja Ukrajini. Dok Reznikov smatra da bi nova ofenziva mogla krenuti u veljači, drugi visoki dužnosnici vjeruju da bi do nje moglo doći i prije, već u siječnju.

Osvrćući se na rusku ‘djelomičnu mobilizaciju‘ od oko 300.000 rezervista, Reznikov je sugerirao da se polovica njih, često nakon minimalne obuke, koristi za pojačanje snaga Kremlja nakon niza neuspjeha na bojištu, dok se ostatak temeljitije priprema za buduće ofenzive.

"Drugi dio mobilizacije, otprilike njih 150.000, započeo je svoje tečajeve obuke u različitim kampovima", kaže Reznikov, govoreći o ruskoj mobilizaciji, koja je započela u listopadu. "(Regruti) Imaju najmanje tri mjeseca da se pripreme. To znači da pokušavaju započeti idući val ofenzive vjerojatno u veljači, kao i prošle godine. To je njihov plan".

‘Ruska taktika je mašina za mljevenje mesa‘

Ova upozorenja dolaze zajedno s dokazima da Putinova želja za nastavkom rata i u idućoj godini ne jenjava, što se može zaključiti i po naporima za nabavku projektila od Irana, ali i po analizama ruskih komentatora, koji ukazuju na to da Kremlj zapravo ne vidi način za povlačenje iz sukoba.

Reznikov kaže kako očekuje da će Rusija nastaviti mobilizirati svoje građane i nakon ‘djelomične mobilizacije‘, opisujući glavnu taktiku ruskih zapovjednika kao "mašinu za mljevenje mesa" kojom šalju što je moguće više vojnika u borbe u nadi da će tako nadvladati manje ukrajinske snage.

"Kremlj pokušava pronaći nova rješenja kako doći do pobjede", rekao je Reznikov. Za Economist je general Zalužni iznio slično upozorenje, odbacujući neke zapadne tvrdnje da je Putinova mobilizacija bila uglavnom fijasko.

"Ruska mobilizacija je uspjela", rekao je Zalužni. "Sto posto su spremni". Dodao je da bi do novog velikog ruskog napada moglo doći "u veljači, u najboljem slučaju u ožujku, a u najgorem slučaju krajem siječnja".

U četvrtak je zamjenica ministra obrane Hana Maliar također upozorila da je nedopustivo samozadovoljstvo nakon nedavnih ruskih vojnih neuspjeha. "Mi i svijet ne bismo se trebali opustiti jer krajnji cilj Ruske Federacije je osvojiti cijelu Ukrajinu, a onda može ići dalje", rekla je Maliar.

Procjene da Rusija možda priprema novu vojnu kampanju velikih razmjera protiv Ukrajine u nadolazećim mjesecima u suprotnosti je s obavještajnim informacijama i nedavnim analizama, koje sugeriraju da će tempo rata i ruski napori usporiti kroz trajanje ukrajinske zime.

‘Mi nismo sovjetska vojska‘

Budući da se ukrajinske snage obučavaju u nizu zapadnih zemalja, a pristigli vojnici obučeni u inozemstvu raspoređeni su u postrojbe diljem zemlje, Reznikov kaže da bi ukrajinska hibridna taktika, dobro obučene trupe i lista želja naoružanja kojeg se nadaju dobiti od saveznika, omogućili Ukrajini da izdrži nove napade.

"Da je situacija bila mašina za mljevenje mesa protiv mašine za mljevenje mesa, izgubili bismo. Bilo je pogrešno doživljavati stvar kao da će se mala sovjetska vojska boriti protiv velike sovjetske vojske. Svakako, velika sovjetska vojska bi pobijedila, a mala sovjetska vojska bi izgubila, ali mi nismo sovjetska vojska".

Govoreći nekoliko sati nakon još jednog masovnog napada dronovima na Kijev u srijedu, kada je ukrajinska protuzračna obrana oborila svih 13 bespilotnih letjelica, barem kako tvrde Ukrajinci, Reznikov je rekao kako vjeruje da Ukrajina sada pobjeđuje Rusiju u zraku.

Rusija je počela redovito raketirati ukrajinska energetska postrojenja u jesen, nakon što su ruske snage potisnute iz Harkiva i napada na Krimski most. Cilj je bio iscrpiti Ukrajinu kako bi se povećale šanse za uspjeh na bojnom polju. Međutim, od tada nadalje su Ukrajinci pokazivali sve veću vještinu u obaranju raketa i dronova. Reznikov kaže da su ukrajinski sustavi protuzračne obrane povećali svoju učinkovitost sa 50 posto na početku rata na 80 posto u prosincu. Naveo je i primjer napada 5. prosinca, kada je Ukrajina, kako kaže, oborila 60 od 70 raketa koje je ispalila Rusija.

Kijev je pozivao da mu se isporuče novi sustavi naoružanja, uključujući i bolju protuzračnu obranu, iako se čini da su Ukrajinci intenzivirali svoje ciljanje baza u Rusiji, što uključuje napade bespilotnim letjelicama, a što je Reznikov odbio komentirati.

‘Počeli ste nam vjerovati‘

Ukrajina je pri rušenju ruskih projektila i dronova koristila kombinaciju sustava protuzračne obrane koje su joj isporučili saveznici, sustave iz sovjetske ere i prenamijenjene mobilne strojnice za borbu protiv prijetnje iz zraka, kaže Reznikov. U utorak je CNN izvijestio da su američki dužnosnici, nakon dugog razdoblja opiranja, pristali poslati Ukrajini svoje moćne i učinkovite sustave protuzračne obrane Patriot, koje je Ukrajina mjesecima tražila.

SAD su se ranije izražavale zabrinutost da bi ti obrambeni sustavi dugog dometa, koji imaju domet do gotovo 100 kilometara, mogli Moskvu izazvati na eskalaciju.

Ukrajina je pobjedama na bojnom polju morala neprestano dokazivati svojim partnerima da se isplati ulagati u njezinu vojsku. Reznikov kao primjer navodi njihovo potapanje zapovjednog broda ruske Crnomorske flote, krstarice Moskva, koju su potopili u travnju projektilima Neptun vlastite proizvodnje, te kako je svaki njihov vojni uspjeh vodio novim isporukama oružja. "Kada smo upotrijebili ukrajinski izum, Neptun, potopili smo ratni brod Moskva... nakon toga smo dobili Harpune za obranu naše morske linije".

Niz vojnih pobjeda kreirao je nešto što je nadišlo diplomatsko povjerenje između Ukrajine i njezinih partnera, ističe Reznikov. "To je nešto više - počeli ste nam vjerovati i počeli ste ulagati, ne samo, rekao bih, slanjem oružja u Ukrajinu, (već) zato što želite vidjeti novu Ukrajinu nakon pobjede, a ne staru, sovjetsku Ukrajinu".

Velika Britanija i drugi zapadni saveznici u procesu su obuke tisuća ukrajinskih vojnika, od početnika do specijaliziranja onih koji su već iskusni vojnici. Reznikov, pak, zaključuje kako Rusija u međuvremenu "koristi samo sovjetske sisteme i obuku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:30