NJEMAČKI MINISTAR

‘Znate li što bi za Europu zapravo značio embargo na uvoz ruskog plina i nafte?‘

Habeck kaže kako se u tom slučaju ne bi samo radilo o ‘štedljivom paljenju žarulja‘, nego o stečajevima brojnih poduzeća

Olaf Scholz i Robert Habeck

 Michael Kappeler/AFP

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) upozorio je na teške posljedice po gospodarstvo u Europi u slučaju uvođenja embarga na uvoz ruskog plina i nafte.

"U slučaju embarga govorimo o teškoj gospodarskoj krizi u Njemačkoj i Europi", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u razgovoru za medijsku kuću RTL.

On je istaknuo da je i samo ukazivanje na mogućnost uvođenja embarga na uvoz ruske nafte i plina u ponedjeljak za 50 posto poskupjelo cijenu nafte na svjetskom tržištu. Habeck je upozorio na to da bi u slučaju embarga cijena nafte skočila dugoročno, a ne samo na nekoliko sati.

"Mi ne govorimo o kratkoročnim skokovima cijena, nego trajno visokim cijenama fosilnih goriva. Mislim da bi si svi trebali predočiti što to zapravo znači", rekao je Habeck.

Njemački ministar gospodarstva kaže kako se u tom slučaju ne bi samo radilo o "štedljivom paljenju žarulja", nego o stečajevima brojnih poduzeća i porastu nezaposlenosti.

"A to treba izdržati. Mi ne govorimo o tri dana ili tri tjedna, nego, recimo, o tri godine", kaže Habeck.

On je rekao da embargo, o kojem sve glasnije govori SAD, za Europu ne dolazi u obzir i kako su "Amerikanci toga svjesni".

"SAD samo 7,5 posto svoje nafte uvozi iz Rusije, dok u Njemačkoj govorimo o 35 posto. Situacija se ne može uspoređivati", rekao je Habeck.

Početkom tjedna je i njemački kancelar Olaf Scholz kazao kako uvođenje embarga na uvoz ruskog plina i nafte za Njemačku nije opcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:19