‘TEK JE POČELO...‘

‘Znate li što je Putinova specijalnost? Samo pričekajte da se sateliti počnu čudno ponašati...‘

Dok jedni stručnjaci govore o potrebi hitnog jačanja naoružavanja NATO zemalja, drugi upozoravaju na Putinov zahuktali hibridni rat

Vladimir Putin i Sergej Šojgu na Vostok vježbama/Curenje Sjevernog toka

 /Photo By Handout/Swedish Coast Guard/Afp Photo By Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP

NATO treba "potpuno prilagoditi svoj način razmišljanja" novonastaloj situaciji i iznova naoružati zapadnoeuropske zemlje kako bi se pripremio za rat s Rusijom, upozorio je ugledni umirovljeni britanski general Richard Shirreff. Shirreff, inače bivši zamjenik zapovjednika NATO stožera u Europi, kaže da je zabrinut kada su britanske vlasti u pitanju jer tamo prevladava mišljenje da je Kremlj poražen u Ukrajini. Navodi da je vlada u opasnosti da rasporedi novu "udarnu skupinu nosača zrakoplova" na posao ‘Globalne Britanije‘ i tako tom projektu da prednost ispred potrebe da se suprotstavi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Shirreff, koji je služio u NATO-u od 2011. do 2014. godine, rekao je za The Times da je, iako se ruska vojska može okarakterizirati kao "rulja", sukob daleko od kraja. Kaže da je u početku "precijenio kapacitete ruske vojske i podcijenio hrabrost, resurse, fleksibilnost, odlučnost i zdravu pamet" koje su pokazali Ukrajinci. Osim toga ističe da, iako je potpora NATO-a Kijevu do sada bila "stvarno impresivna", sada je treba dignuti na višu razinu. "Rusija je stjerana u kut i Putin je stjeran u kut", rekao je. "Mogao bi ispaliti (nuklearno oružje), a uznemirujući čimbenik tu je onaj nuklearni i neki oblik nuklearne eskalacije".

Shirreff kaže da će biti novih eskalacija kako će Ukrajina vraćati više svog teritorija i pa bi NATO morao "potpuno prilagoditi svoj način razmišljanja" novoj situaciji. "Ono što nismo vidjeli jest da je NATO prepoznao da mora biti spreman za najgoru situaciju, a najgora situacija je rat s Rusijom. A jedini način da spriječimo najgoru situacija je da budemo spremni za nju, no NATO je vrlo daleko od toga". Ističe da se savez mora suprotstaviti "kumulativnom razoružanju zapadnoeuropskih zemalja u prošlom desetljeću" te obnoviti "iscrpljene ratne zalihe". "Mora se razmisliti o razini sposobnosti i logističkoj potpori za oružane snage te je potrebno razmotriti izgubljene sposobnosti koje su odbačene tijekom godina razoružanja", dodao je.

‘Rusija je carstvo, stalno se širi i steže‘

"Budimo posve jasni - čak i ako ruska vojska kolabira... Nećemo ugledati nekog veselog liberala u Kremlju koji ide u susret Zapada raširenih ruku... Ako Putin bude svrgnut, vidjet ćete još više nacionalističku, ksenofobičnu, antizapadnu figuru. Rusija se širi, Rusija se steže, Rusija nije nacionalna država, Rusija je carstvo. Može preživjeti samo kao takav organizam", rekao je. "A ako se stegne - kao što će se vjerojatno dogoditi nakon ovog debakla - samo će se ponovno početi širiti. NATO mora shvatiti da je ovo dug rat te da mora biti spreman za generacijsku sposobnost odvraćanja", zaključio je Shirreff.

Istovremeno, u svom komentaru za Bloomberg Andreas Kluth, stručnjak za europsku politiku ovog uglednog medija, gleda stvari s drugog aspekta te ocjenjuje da ruski predsjednik već izvršava napade na NATO, ali ne istovremeno - radi se o, kako kaže, Putinovom hibridnom ratovanju. Prvo su na meti, kako navodi, bili baltički plinovodi, a sada njemački vlakovi, aludirajući na sabotažu koja je prekinula vrlo frekventan željeznički promet u sjevernoj Njemačkoj tijekom prošlog vikenda - iako, napomenimo, još nema jasnih dokaza da se radi o akcijama iza kojih stoji izravno Moskva.

Kluth kaže da se radi o očitim sabotažama koje Europu stavlja u granično stanje između rata i mira. Ruski predsjednik Vladimir Putin, kako navodi, može ratovati svugdje i na sve načine te želi da svi na Zapadu to znaju. Upravo zbog toga ne diže u zrak ponovno samo dijelove Kijeva, već također prijeti Ukrajini, Europskoj uniji i NATO-u nuklearnom eskalacijom, dok istovremeno pojačava hibridni rat kojim je, kao ratni zapovjednik obučen u KGB-u, desetljećima usavršavao.

Tehnički gledano, zapadne zemlje koje napada ne mogu uvijek odmah dokazati da je Putin osobno odgovoran za određeni čin agresije. To je, kako se navodi, u prirodi hibridnog ratovanja, u kojem se namjerno brišu granice između vojnih, tehnoloških, psiholoških i drugih vrsta borbe i izbjegava olako pripisivanje ovoj ili onoj strani. No, kako naglašava Kluth, stručnjaci uočavaju taj prepoznatljivi stil.

Sabotaže i samoobmane

Tijekom vikenda željeznički promet u sjevernoj Njemačkoj bio je potpuno zaustavljen na nekoliko sati. Dva odvojena optička kabla bila su prekinuta istovremeno - pri čemu je jedan služio kao rezerva za drugi - stotinama kilometara daleko. Istrage su u tijeku, no opće je mišljenje da se radi o profesionalnoj i visoko sofisticiranoj sabotaži.

Taj je prekid uslijedio nakon sumnjivo izvedenih eksplozija duboko ispod Baltičkog mora ranije. Te su detonacije oštetile plinovode Sjeverni tok 1 i 2, namijenjenih prijenosu prirodnog plina iz Rusije u Njemačku, koju Putin želi ucijeniti izazivanjem energetske krize kako bi prisilio Berlin na pokornost. Golemi balon plina koji istječe u Baltičkom moru podsjetio je cijeli zapadni savez da postoje još stotine drugih ranjivih resursa na dnu oceana, koji prenose sve - od plina, preko električne energije do internetskih podataka.

Sa svakim takvim činom sabotaže i provokacije - ovaj tjedan je bilo i kibernetičkih napada na nekoliko američkih zračnih luka - razvija se zanimljiva dinamika u nekim zapadnim zemljama. Poznavatelji situacije odmah ističu Putina kao najvjerojatnijeg počinitelja. No, neki drugi, kad čuju to ime, reagiraju kao da je netko upravo uzviknuo ime zlog čarobnjaka Voldemorta iz knjiga o Harryju Potteru i odmah izvlače teorije zavjere sa samog dna kremaljske propagandne močvare - možda su to bili Amerikanci, možda smo bili mi, možda se uopće nije ni dogodilo.

A to je također upravo ono što Putin želi - njemu trebaju Amerikanci, Nijemci, Talijani, Mađari i drugi da se bore - pa čak i da počnu mrziti - protiv vlastitih sunarodnjaka. On želi, kako se navodi, da Zapad počne vjerovati, kako je naveo autor Peter Pomerantsev, da "ništa nije istina i da je sve moguće". Odnosno, želi građane Zapada natjerati da sumnjaju u stvarnost - dobro i zlo, žrtva i agresor, samoobrana i eskalacija.

Negdje između rata i mira

Tako će ga se, kao što Putin zna, mnogi na Zapadu još više bojati. I dok je posve prirodno strahovati od toga da bi mogao lansirati nuklearne bombe, sada u zapadnim zemljama postoji i zabrinutost da bi mogao uništiti opskrbu električnom energijom i vodom, telekomunikacije i bolnice, ili da bi se na neki drugi način mogao poigravati životima zapadnjaka, gdje god se nalazili. Naime, kao što je preko novinara poručio najviše rangirani časnik njemačke vojske, general Carsten Breuer - nismo više u stanju potpunog mira i još nismo doista u ratu.

Promatrajući sve ove ‘pozornice‘ u cijelosti, Putinu treba uputiti, navodi Kluth, određenu vrstu priznanja - vjerojatno se već dugo smije proizvoljnim zaključcima koje su povukli zapadni vojni analitičari, a koji su postali blokade u zapadnim glavama, a time i u pripremama Zapada da se obrani od tog istok Putina.

Cijela ta stvar počinje s pojmom "hibridno ratovanje". Temeljna ideja - u osnovi strateške dvosmislenosti u borbi - stara je koliko i rat, a time i čovječanstvo. No, izraz je skovao tek 2007. godine Frank Hoffman, američki vojni analitičar, kako bi opisao ono za što je Putin već bio na dobrom putu da prakticira.

Isto se odnosi i na tzv. "domene" rata, odnosno vojnih operacija - izvorno su to bili kopno i more, kasnije i zrak, zatim svemir i na kraju kibernetički prostor. Ova razlikovanja možda su imala smisla za planere logistike u ministarstvima obrane, koji su onda mogli dodijeliti službu - kopnena vojska, mornarica, zračne snage - svakoj domeni.

No, ta su razlikovanja nebitna kada je u pitanju neprijatelj kao što je Putin, koji intuitivno miksa svaki smisao koji pruža fizički i psihološki moment kako bi manipulirao, ucjenjivao i zlostavljao svoje protivnike. Već je u tom cilju koristio migrante, ugljikovodike, pšenicu, novičok, teorije zavjere i još mnogo toga. Jednako bi se rado koristio i virusima, radijacijom i čime god može.

Gašenje navigacijskih sustava, odbijanje PIN-ova...

Treba očekivati ​​da će još više kabela biti prerezano i više cijevi eksplodirati, kako se navodi. Zapad se treba pripremiti za slučaj da tvornice bez upozorenja nađu u mraku, da se sateliti počnu čudno ponašati, da navigacijski sustavi prestanu s radom, a bankomati počnu odbijati PIN-ove. I svaki put kad se nešto od toga dogodi, moći će se vidjeti sve više Putinovih "korisnih idiota", njegovih marioneta u zapadnoj politici i medijima, koji zapadnjacima govore da ne vjeruju, bez obzira što se dogodilo.

Od 2016. godine, NATO je postavio da bi "hibridne akcije protiv jednog ili više saveznika mogle dovesti do odluke o pokretanju članka 5. Sjevernoatlantskog ugovora". To je klauzula koja kaže da je napad na jednu članicu, napad na sve.

General Breuer je, smatra Kluth, bio u pravu - Zapad se nalazi na graničnom prostoru negdje između mira i rata, a to je novo i neugodno iskustvo. No, kako zaključuje, bolje da se svi na Zapadu brzo naviknu na to i pokažu Putinu da poznaju i oni njegove slabosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:27