(NE)MOGUĆA MISIJA

‘Znate zašto sporo napredujemo? Pogledajte što rade Rusi! Sedam smo dana ratovali uzalud...‘

Juriš na jug koji predvodi pukovnik Viktor Sikoza osobne je prirode. Ukrajinac je otišao s Krima kada su ga Rusi 2014. godine ilegalno anektirali

Ukrajinski tenkisti

 Sergey Bobok/Afp/Profimedia/Sergey Bobok/afp/profimedia

Dok je sa svojim vojnicima pokušavao zauzeti jednu rusku poziciju, pukovnik Viktor Sikoza primio je uznemirujuće vijesti - Rusi su iza nje napravili još jednu utvrdu. Sedam dana ratovanja maltene je otišlo u nepovrat. "Oni još uvijek grade utvrde", rekao je Sikoza.

Upravo te obrambene strukture usporavaju napredak ukrajinskih trupa na jugu zemlje. Sikozine trupe, odnosno 36. brigada marinaca, predvode ukrajinski napad na jednu izbočinu koju drže ruske snage. Brigada je za sada prevalila put od osam kilometara.

Priče poput Sikozine mogu se čuti i od drugih ukrajinskih zapovjednika koji su napali utvrđene ruske pozicije. Sikoza je tijekom prošlog tjedna nadgledao napad na šumu koja je djelomično okružena močvarnim područjem. Rusi su postavili mine na jedini komad zemlje koji je dovoljno čvrst da može podnijeti težinu oklopnih vozila. Zbog toga je napad morala odraditi pješadija. Sikozini su marinci upali u šumu i ušli u sukob s Rusima koji od njih nisu bili jako daleko. Ruska jedinica koja je brojala otprilike 80 vojnika iskopala je rovove u šumi, piše The New York Times.

Sikoza je rekao da je do preokreta u borbi došlo nakon što su njegovi vojnici zauzeli dva bunkera i jedan rov na rubu šume. Ukrajinci su tim potezom prekinuli ruski lanac opskrbe te ih natjerali na povlačenje. Sikozini su vojnici motivirani - žele zauzeti pozicije i žele zarobiti ruske vojnike. Trideset šesta se marinska brigada tijekom prvog mjeseca rata borila u Mariupolju. Rusi su je okružili i zarobili više od 1000 marinaca. "Zarobljene Ruse želimo razmijeniti za naše dečke", rekao je Sikoza.

Sikozin juriš na jug Ukrajine osobne je prirode. Ukrajinski je pukovnik otišao s Krima kada su ga Rusi 2014. godine ilegalno anektirali. Ako ukrajinska kontraofenziva uspije, tada bi Kijev mogao artiljerijom udariti prevlaku koja vodi do poluotoka i ugroziti ruske lance opskrbe.

Međutim, kontraofenziva ne ide prema planu i to je priznao čak i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Zapad se također nadao da će kontraofenziva biti brža, a američki dužnosnici javljaju da Ukrajinci i minskim poljima gube skupocjenu i dragocjenu zapadnu mehanizaciju.

Sikoza kaže da su Rusi utvrde gradili više od godinu dana. Zato, kaže pukovnik, kontraofenziva neće biti onoliko brza koliko se mislilo. Sikoza kaže da Rusi iza spomenute izbočine imaju tri obrambene linije. Ruske su ih snage dodatno učvrstile pomoću "zmajevih zubiju", betonskih barikada koje se dizajnirane da zaustave i uspore tenkove. Uz to, na to su mjesto Rusi poslali dodatne trupe. Sikozine su ruke manje-više vezane. "Nemamo dovoljno preciznog oružja da napadnemo mete koje su jako udaljene", rekao je ukrajinski pukovnik i dodao da će te dodatne fortifikacije usporiti ukrajinske vojnike.

Situacija ipak nije beznadna. Jedan je Sikozin vojnik pomoću protutenkovskog projektila Javelin srušio ruski helikopter. Također, iako na raspolaganju imaju artiljeriju iz doba Sovjetskog Saveza, 36. je marinska brigada uspjela pogoditi ruske barake koje su prilično daleko od fronte.

Kad su ruski vojnici na društvenim mrežama objavili video u kojem se žale na loše životne uvjete, ukrajinske su snage prepoznale zgradu od cigle koja im je upala u kadar te na njih ispalile niz raketa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:22