POSJET LIVNU

Zoran Milanović: Karijeru sam uvijek gradio u Hrvatskoj jer mi se fućka za Bruxelles, tamo nemam perspektivu

"Ja mogu biti optužen za dosta toga, možda ne baš za sve, ali da sam nacionalist, a kamoli ekstremni nacionalist što ovih tjedana slušam od tzv. europskih političara iz Njemačke i nekih drugih država"

Zoran Milanović i Dragan Čović

 Jakov Prkic/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u posjetu je Livnu. Sudjelovao je na svečanoj sjednici gradskog vijeća na kojoj je održao i prigodan govor, javlja televizija N1.

- Hrvatice i Hrvati, braćo i sestre, u ovom gradu odakle moji preci Milanovići kao prava pasmina dolaze, u Hrvatsku, Dalmaciju, ali neke stvari ne zaboravljaš. Imam prijedlog - sljedeći put na ovakvim skupovima, nakon hrvatske i BiH himne pustite i himnu EU, Odu radosti, da pokažete tko ste i što ste i kamo stremite, kakvi su vaši ciljevi, da su oni jasni, da nema nikakvih figa u džepu. Nema države, ni blizu, koja želi ulazak BiH u EU koliko to želi Hrvatska. Iz sentimentalnih razloga, ili ako hoćete, iz čisto sebičnih razloga. Mnogo toga radim zato što je iz neke moje, hrvatske, predsjedničke pozicije to u interesu zajednice koju predstavljam. Volim Švedsku i Finsku, ali Hrvatskoj sam prisegnuo. I iz tih cipela nema dalje, rekao je Milanović.

- Kada mi ponude da potpišem pismo predsjednika istočnoeuropskih i srednjeuropskih država koje traži da se Ukrajini odmah danas da status kandidata, ja kažem - može, ali ne bez BiH. To je kao da mi je netko odrezao ruku. Ja znam da će nakon ovoga naši ideje, motivi, porivi biti nekima sumnjivi, ali vjerujte da se za europsku BiH puno jače diše u Zagrebu, nego u velikom dijelu Sarajeva. Ovo je za nas važno, dodao je.

Osvrnuo se i na kritike na njegov račun.

- Ja mogu biti optužen za dosta toga, možda ne baš za sve, ali da sam nacionalist, a kamoli ekstremni nacionalist što ovih tjedana slušam od tzv. europskih političara iz Njemačke i nekih drugih država, e za to moraš biti niska forma života. Ako nešto nisam, nisam nacionalist. Ako nešto sigurno nisam, nisam šovinist. Ako sam svoj politički put na nečemu gradio, u Hrvatskoj, uvijek u Hrvatskoj i zauvijek u Hrvatskoj jer mi se fućka za Bruxelles, tamo nemam perspektivu, ali ne znači da u tome ne vidim ogromnu hrvatsku šansu. Svaki euro koji se nudi iz EU je euro koji moramo potrošiti da bismo a) dali veće plaće svojima učiteljima, profesorima i ljekarima i b) pomogli vama jer vama Europa u ovakvoj konstelaciji ne pomaže, ona vam odmaže, rekao je.

- Živio hrvatski narod u BiH, živjela europska BiH, rekao je na kraju govora Milanović.

Osim Milanovića, na svečanoj sjednici govorili su gradonačelnik Grada Livna Darko Čondrić i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović.

Nakon svečane sjednice, Milanović je položio vijenac i zapalio svijeću ispred Spomenika poginulima za slobodu hrvatskog naroda. Uz njega su bili savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković. U Livnu su viđeni i generali Ljubo Ćesić Rojs i Rahim Ademi.

image

Zoran Milanović

Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image

Zoran Milanović i Marijan Mareković

Jakov Prkic/Cropix
image

Rahim Ademi

Jakov Prkic/Cropix
image

Ljubo Ćesić Rojs

Jakov Prkic/Cropix
image

Zoran Milanović i Dragan Čović

Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 12:19