SPECIJALNA MISIJA

Zovu ga ‘Kinder Surprise‘, prvi je otkrio Putina, bio najmlađi ruski premijer, a sada je dobio najvažniji zadatak!

Ruski operativci kreiraju lažne web stranice na kojima šire laži o Ukrajini

Sergej Kirijenko

 Mikhail Metzel/Tass/Profimedia/Mikhail Metzel/tass/profimedia

Zamjenik šefa ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina, Sergej Kirijenko, dobio je novu zadaću – uvjeriti američke građane da na nadolazećim predsjedničkim izborima glasaju za Donalda Trumpa.

Kako saznaje The New York Times, pozivajući se na europske i američke dužnosnike, Putin je upravo Kirijenku povjerio zadatak povećanja operacija utjecaja na ovogodišnje američke izbore.

Tvrtka za borbu protiv dezinformacija Alethea otkrila je da ruski operativci postavljaju temelje za ono što bi mogla biti opsežna kampanja potpore američkih kandidata koji se protive slanju pomoći Ukrajini ili koji pozivaju na povlačenje SAD-a iz NATO-a i drugih saveza. Istraživači Alethee koncentrirali su se na kampanju širenja lažnih antiukrajinskog sadržaja putem klonova zapadnih medija, pod nazivom Doppelgänger (Dvojnik).

Čovjek s mnogim nadimcima

Ove su tehnike suptilnije i vještije od onoga što je Rusija pokušala 2016., kada je na Facebooku s pomoću lažnih profila poticala Amerikance na prosvjede zbog ilegalnih migracija i drugih gorućih pitanja. Sada stvara lažne verzije pravih internetskih novinskih portala u SAD-u, Izraelu, Njemačkoj, Japanu i drugim zemljama.

Cilj tih "klonova" je promoviranje ruskog narativa o ratu u Ukrajini, prema kojem je Ukrajina nacistička i korumpirana zemlja. U jednom trenutku će se ruska dezinformacijska kampanja vjerojatno prebaciti s protuukrajinskih poruka na operacije koje izravnije podržavaju kandidaturu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ističu istraživači Alethee.

image

Vladimir Putin

Mikhail Metzel/Afp

"Tamo gdje su Rusi prije nastojali posijati kaos, sada se čini da su isključivo usredotočeni na utjecaj na demokracije da izaberu kandidate koji ne podržavaju slanje pomoći Ukrajini. Ova dugoročna strategija, bude li učinkovita, rezultirat će smanjenom potporom Ukrajini na globalnoj razini", kazala je za NYT osnivačica Alethee Lisa Kaplan.

Putin vjerojatno neće pokrenuti veće dezinformacijske kampanje sve do stranačkih konvencija ovog ljeta, kažu dužnosnici i stručnjaci. "Moskva gleda na izbore u SAD-u kao na priliku i provodi operacije utjecaja desetljećima. Rusija razmatra kako bi ishodi izbora u SAD-u 2024. mogli utjecati na potporu Zapada Ukrajini i vjerojatno će pokušati utjecati na izbore na načine koji najbolje podržavaju njezine interese i ciljeve", rekli su američki obavještajci NYT-u.

Zapadni dužnosnici vjeruju da je Putin tu ključnu ulogu povjerio Kirijenku. Čovjek s mnogim nadimcima (Potkralj Donbasa, Malo ljudsko računalo i Nuke Surprise), Kirijenko je bio jedna od osoba koje su pomogle pokrenuti Putinovu političku karijeru. Sergej Kirijenko u mladosti je bio na glasu kao liberalan političar s prozapadnim sentimentima. Nazvali su ga Kinder Surprise kad je u dobi od 35 godina postao najmlađi ruski premijer.

Putinov ‘vrhovni tehnokrat‘ koji ga je doveo na čelo FSB-a

Na tu je poziciju vjerojatno došao zbog svojih bliskih veza s političarem Borisom Nemcovom, koji ga je doveo u Kremlj dodijelivši mu mjesto zamjenika ministra energetike. Kirijenko je unaprijeđen na mjesto premijera zahvaljujući percepciji o njemu kao o mladom, nepotkupljivom reformistu koji će revitalizirati uništeno rusko gospodarstvo. Na toj poziciji je ostao samo četiri mjeseca, nakon što je njegova administracija povećala državni dug i Rusija je upala u duboku financijsku krizu.

image

Donald Trump

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Ipak, za to kratko vrijeme uspio je imenovati Putina za šefa obavještajne agencije FSB. Dvije godine kasnije, kad je Putin postao predsjednik Rusije, Kirijenko je imenovan za predsjedničkog izaslanika u Volgi, jednom od najvažnijih ruskih saveznih okruga u kojem se razvija nuklearno oružje. Godine 2005. Putin ga je unaprijedio na čelo državne nuklearne agencije Rosatom, gdje će ostati do 2016. godine.

Ruski neovisni medij Meduza 2019. prozvao je Kirijenka Putinovim "vrhovnim tehnokratom" koji je u svom mandatu postavio niz "mladih tehnokrata" na guvernerske pozicije diljem zemlje. Nakon početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Kirijenko je postao Putinov čovjek od povjerenja za Donbas i druge okupirane teritorije u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:33