DUG OPORAVAK

ZRAČNI PROMET DO 2023. NEĆE SE VRATITI NA VRIJEME PRIJE KORONAKRIZE Čak 69 posto putnika neće putovati ako moraju u 14-dnevnu karantenu

 AFP

Zračni promet neće se vratiti na razinu prije koronakrize sve do 2023., nakon što ovo ljeto najprije ponovno pokrene domaće letove, a potom polagano krene s međunarodnim prometom, ocijenila je u srijedu Međunarodna udruga zračnog prijevoza (IATA).

IATA, organizacija koja okuplja 290 zračnih kompanija, procjenjuje da će 2021. promet (mjeren u kilometrima po putniku) biti niži za 24 posto od razine 2019. Procjenu temelji na oporavku koji bi počeo u trećem tromjesečju 2020. otvaranjem domaćih linija.

Ali oporavak ovisi o brzini kojom će se granice otvarati i ritmu svjetskog rasta, a utjecaj na segment prekooceanskih letova "bit će snažniji i trajat će duže".

U pesimističnom scenariju, gdje će restrikcije kretanja ostati i u trećem tromjesečju ove godine, IATA predviđa pad prometa od 34 posto sljedeće godine.

Po anketi koju je provela IATA, 58 posto ispitanih putnika ograničit će u prvo vrijeme putovanja na ona u svojoj zemlji.

IATA se zalaže za kombinaciju različitih mjera zdravstvene zaštite - nošenje maske, mjerenje temperature putnicima, moguće covid putovnice ili testove na virus.

Organizacija je apsolutno protiv mjera karantene po dolasku. Po anketi, 69 posto putnika neće putovati ako moraju u 14-dnevnu karantenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 03:56