PLIVALI U FEKALIJAMA

Žrtve omikron histerije: ‘Ovo je noćna mora, gore nam je nego u zatvoru, pogledajte gdje su nas strpali!‘

Portugalka Carolina Pimenta, osim pozitivnog testa po dolasku u Nizozemsku, napravila je još četiri testa i svi su bili negativni

Hotel Ramada koji služi kao karantena za putnike u Nizozemsku

 Utrecht Robin/abaca/Abaca Press/Profimedia

Paru koji je bio premješten u prisilnu izolaciju u nizozemsku bolnicu nakon što su bez dozvole izašli iz karantene covid-hotela rečeno je u utorak poslijepodne da mogu izaći iz izolacije i otići, prenosi BBC.

Do ovog je preokreta došlo nakon što je par ranije u utorak optužio nizozemske vlasti da ih tretiraju i drže u uvjetima gorim od zatvorskih.

Za djevojku iz Portugala i mladića iz Španjolske pročulo se diljem svijeta kada je Carolina Pimenta bila pozitivna na testu za covid-19 nakon što je s partnerom u petak sletjela u amsterdamsku zračnu luku Schiphol na letu iz Južne Afrike te su smješteni u karantenu covid-hotela iz kojeg su potom izašli bez dozvole.

Uhitila ju je vojna policija u nedjelju navečer u zrakoplovu koji je trebao poletjeti u Španjolsku te je par potom premješten u prisilnu izolaciju u bolnicu za pacijente koji boluju od tuberkuloze na sjeveru zemlje.

Nizozemska zabrana letova povezanih s otkrićem varijante omikron korona virusa stupila je na snagu dok su 624 putnika letjela u Amsterdam iz Južne Afrike. Šezdeset i jedan putnik bio je pozitivan na covid-19, a daljnji testovi pokazali su da najmanje 14 njih u sebi nosi novi soj.

No, u međuvremenu se pokazalo da je nova varijanta korona virusa bila prisutna u Nizozemskoj čak i prije nego što se mislilo, pronađena je u uzorcima uzetim 19. i 23. studenog.

Partner biciklom otišao po antigenski test

Portugalska biokemičarka, koja će za nekoliko dana navršiti 28 godina, bila je među putnicima koji su bili pozitivni, dok je njezin španjolski partner Andrés Sanz bio negativan. Prije leta je imala negativan PCR test.

Kako su u cijeloj situaciji htjeli ostati zajedno, oboje su prebačeni u karantenu u covid-hotel Ramada, 10 minuta vožnje od aerodromskog terminala. No, Carolina je bila uvjerena da je test lažno pozitivan pa je zamolila osoblje lokalne zdravstvene uprave za novo testiranje.

Carolina je za BBC izjavila da je osoblje lokalne zdravstvene uprave predložilo njezinom partneru da posudi bicikl i odveze se do supermarketa kako bi kupio antigenski test, a kao bliski kontakt osobe koja je nedavno bila pozitivna, on je također trebao biti u izolaciji.

image

Testiranje na covid-19 u zračnoj luci Schiphol

Remko De Waal

Par tvrdi kako su rezultat koji se pokazao negativan pokazali nizozemskoj policiji i lokalnom zdravstvenom timu na licu mjesta, tvrdeći da im je rečeno: "Da sam ja na vašem mjestu, otišao bih".

Potom su odvezli taksijem natrag do zračne luke i predočili negativne PCR testove koje su napravili prije ukrcaja na let iz Južne Afrike kako bi se ukrcali u zrakoplov za Španjolsku.

Glasnogovornik policije za područje sjevera Nizozemske, Willem Gijtenbeek, rekao je za BBC kako do tog trenutka nisu imali ovlasti zadržati ili pritvoriti nekoga zbog kršenja karantene.

"Međutim, kada je par napustio hotel, šef sigurnosti područja Kennermerland poduzeo je zakonske mjere zbog prijetnje javnom zdravlju i naredio njihovu obveznu izolaciju", objasnio je.

Karantena dobrovoljna, izolacija obvezna

Lokalna zdravstvena uprava Kennemerlanda negira da je par dobio dopuštenje da napusti hotel. Problem je, rekao je glasnogovornik, što je karantena bila dobrovoljna, ali je par ipak imao obvezu ostati u izolaciji.

Nakon što je par napustio hotel, lokalna gradonačelnica Haarlemmermeera, Marianne Schuurmans, organizirala je da se par hitno zadrži, što je promijenilo status njihove karantene u prisilnu izolaciju.

Vojna policija ubrzo je ušla u zrakoplov i uhitila Carolinu.

"Sramotno mi je kao Nizozemcu vidjeti kako se prema njima postupa", rekao je odvjetnik para Bart Maes u izjavi za BBC.

"(Vlasti) žele pokazati koliko su moćne, ali ne postupa se tako s ljudima u civiliziranoj zemlji".

No, odvjetnik Maes, koji je sudjelovao i u kampanji protiv nizozemske covid-potvrde, smatra da bi se svi koji su uključeni u slučaj ovog para trebali stidjeti.

"Birokracija je posvuda, nitko ne zna što netko drugi radi, svi krive sve druge".

Maes je rekao kako nije upoznat s bilo kakvim kaznenim prijavama protiv para te traži odštetu zbog način na koji je njihov slučaj vođen.

Carolinin partner Andrés Sanz nije bio pozitivan, a ona je, osim pozitivnog testa po dolasku, napravila dva PCR testa i dva antigenska testa, koji su svi bili negativni.

Njihov odvjetnik smatra kako nema razloga za daljnje zadržavanje jer "ne predstavljaju prijetnju sigurnosti niti rizik od širenja zaraznih bolesti".

'Proživljavamo noćnu moru'

No, lokalni zdravstveni dužnosnici kazali su da je par morao ostati u karanteni pet dana nakon Carolininog pozitivnog PCR testa u Schipholu u petak.

Par je bio smješten u bolnici za tuberkulozu u sjevernom gradu Harenu.

"Sinoć nam se u kupaonici izlila kanalizacija. Sad nam kažu da moram pričekati i u srijedu napraviti još jedan PCR test. Ovo je gore od zatvora", požalila se ranije u utorak Carolina BBC-u.

"Kao da čekaju da se razbolim da dokažu da su u pravu. Otišli smo na odmor iz snova u Afriku, a sada proživljavamo noćnu moru. Samo promatramo kako svijet bruji da smo kriminalci s lažnom pričom. Osjećamo se sami i napušteni".

Njihov odvjetnik rekao je poslijepodne kako se nada da će ih tijekom dana odvesti u zračnu luku.

Rekao je kako je apsurdno da se nekoga za koga se sumnja da je super-širitelj zaraze, ostavi u prostoriji sa stotinama putnika, a zatim ga se seljaka po cijeloj zemlji.

"Da imaju omikron onda bismo stvarno bili u nevolji", zaključio je Maes.

Nizozemska je tijekom vikenda produžila djelomično zatvaranje i jedna je od nekoliko europskih zemalja koje se bore s rekordnim brojem zaraženih koronavirusom.

Suočena s nedostatkom kreveta za intenzivnu njegu, vlada je nametnula zatvaranje kafića, restorana i većine trgovina u 17 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:05