‘NEPOŠTEN DOGOVOR‘

Zuckerbergova Meta suočena s novom tužbom: Pravnica traži 2,3 milijardi funti u ime 44 milijuna korisnika!

U tužbi se tvrdi da je tvrtka postavila ‘nepoštenu cijenu‘ uzimajući osobne podatke korisnika bez odgovarajuće naknade

Mark Zuckerberg

 Yepress News/Eyepress Via Afp

Američki tehnološki div Meta Marka Zuckerberga, tužen je za iznos od 2,3 milijarde funti u grupnoj tužbi u kojoj se tvrdi kako su podaci 44 milijuna korisnika Facebooka u Velikoj Britaniji iskorištavani u svrhu prihoda od strane tvrtke nakon što su se prijavili na tu društvenu mrežu.

U tužbi se tvrdi da je Meta prekršila Zakon o tržišnom natjecanju iz 1998. godine postavljajući "nepoštenu cijenu" za korisnike Facebooka u Velikoj Britaniji nakon što im je omogućen pristup usluzi, prenosi The Guardian.

U tužbi pravne stručnjakinje Lize Lovdahl Gormsen stoji da je prava cijena prijave na Facebook, koji to svojim korisnicima ne naplaćuje, predaja osobnih podataka koji generiraju većinu prihoda tvrtke.

Diljem svijeta Meta ostvaruje 98 posto svojih prihoda od oglašivača koji su u mogućnosti ciljati određene demografske kategorije i potrošače jer je tvrtka izgradila profile svojih korisnika kroz njihove online aktivnostima piše Guardian.

'Korisnicima ništa nije posve jasno'

"Oni iskorištavaju svoje klijente uzimajući njihove osobne podatke, a da im ne pružaju odgovarajuću naknadu za to", kaže Lovdahl Gormsen te dodaje kako Facebook ima "potpuno nesrazmjeran" odnos sa svojim korisnicima.

"Mislim da korisnicima, kada kliknu na uvjete i odredbe, nije posve jasno koliko je taj dogovor nepošten".

Lovdahl Gormsen, stručnjakinja za prava tržišnog natjecanja s Britanskog instituta za međunarodno i komparativno pravo, grupnu tužbu podiže na Apelacijskom sudu za zaštitu tržišnog natjecanja u Londonu kao slučaj s izuzećem.

To znači da se korisnici Facebooka na koje se postupak odnosi ne moraju aktivno pridružiti tome kako bi primili odštetu i bit će dio tužbe, osim u slučaju da se odluče odustati od njega.

Tužba se odnosi na razdoblje od 1. listopada 2015. do 31. prosinca 2019. godine. Ako tužba uspije, iznos naknade po korisniku će odrediti sudac. Iznos odštete od 2,3 milijarde funti, koju navode nositelji slučaja, predstavlja procjenu štete uzrokovane korisnicima.

Tužbu financira Innsworth, tvrtka koja plaća sudske sporove u zamjenu za udio u odšteti, a Lovdahl Gormsen zastupa odvjetnička tvrtka Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, koja sebe opisuje kao stručnu za "trgovačke parnice visokog uloga".

'Korisnici imaju kontrolu'

Odvjetnici Lize Lovdhal Gormsen pisali su Meti, koja je također vlasnik aplikacije za dijeljenje fotografija Instagram i usluge za razmjenu poruka WhatsApp, kako bi je obavijestili o tužbi. Tužba potom ide na saslušanje sucu, koji će odlučiti hoće li se slučaj nastaviti. Ako bude tako, postupak bi mogao potrajati između 6 i 12 mjeseci.

"Ljudi pristupaju našoj usluzi besplatno. Odabiru naše usluge jer im pružamo koristi i imaju značajnu kontrolu nad informacijama koje dijele na Meta platformama, kao i s kim. Mnogo smo uložili u stvaranje alata koji im to omogućuju", izjavio je glasnogovornik Mete.

U utorak je američki savezni sudac presudio da američko tijelo koje se bavi nadzorom tržišnog natjecanja može nastaviti dalje s tužbom kojom se traži 'cijepanje' Mete.

Naime, Federalna trgovinska komisija želi natjerati Metu da proda Instagram i WhatsApp, u jednom od najvećih izazova koje je vlada nametnula nekoj tehnološkoj tvrtki u posljednjih nekoliko desetljeća.

Ovom se tužbom tereti Metu da se ponaša 'protukonkurentski', kupujući ili uništavajući suparnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:25