NOĆ VJEŠTICA

Župnik uništio bundeve koje su djeca izrezbarila, mališani u suzama: ‘Uništio sam simbole sotonske fešte!‘

Morate shvatiti da je moja dužnost kao autoriteta i svećenika zaštititi djecu i obitelji od skrivenog zla, rekao je Jaromir Smejkal

Uništene bundeve

 Marek Kortis/FACEBOOK

Češki župnik morao se ispričati djeci iz susjedstva nakon što je izgazio bundeve izrezbarene za Noć vještica koje su bile ostavljene u blizini njegove crkve. Otac Jaromir Smejkal uništio je narančaste tikve s izrezbarenim očima i ustima, koje se tradicionalno upotrebljavaju za proslavu 31. listopada, datuma kojem se, radi zabave i slatkiša, najviše vesele djeca.

Međutim, Noć vještica za neke je prije svega ostavština iz davnih, poganijih vremena, a među njima je bio i velečasni koji je otišao korak dalje u pokušaju da spasi nevine dječje duše od mračnih sila koje vrebaju u tradicionalnoj jesenskoj zabavi koja se iz američkih filmova prelila na istočnu Europu.

Jaromir Smejkal nije slučajno pogazio tikve. Naime, dva dana zaredom uništavao je bundeve u parku u Kurdejovu, selu u vinorodnom kraju južne Moravske. Nakon što je uhvaćen u nedjelu, ispričao se za vandalizam poslavši otvoreno pismo načelniku i objavivši ga i na Facebook stranici spomenutog sela. Svećenik je izjavio da ne bi postupio kako je postupio da je znao da su bundeve izrezbarila djeca veseleći se zabavi.

"Kad sam ostavio župni dvor u nedjelju navečer, vidio sam više simbola sotonske fešte zvane Noć vještica postavljene ispred posvećene zemlje", objasnio je svoje razloge župnik crkve Svetog Ivana Krstitelja.

"Postupio sam slijedeći svoju vjeru u dužnost oca i zaštitnika djece koja su mi povjerena te sam uklonio te simbole", napisao je, objašnjavajući da je moderna tradicija Noći vještica izmišljena u nevjerničkom suvremenom svijetu kao protuteža katoličkoj svetkovini Svi sveti.

Novine Breclavsky Denik prve su javile o svećeniku i bundevama, a u svojem izvještaju navele su da su bundeve izdubila djeca kao dio proslave koja se organizira u selu. Navodno su se i neki marljivi mališani rasplakali kad su vidjeli uništene bundeve. Kad su idućeg dana u park postavljene nove bundeve, i one su imale istu sudbinu. Velečasni Smejkal rekao je da mu namjera nije bila ikome naškoditi.

"Ali morate shvatiti da je moja dužnost kao autoriteta i svećenika zaštititi djecu i obitelji od skrivenog zla", izjavio je svećenik.

Češka, za razliku od Poljske, nije religiozna zemlja. Smatra se da spada među najmanje religiozne nacije na svijetu. Međutim, Svi sveti se obilježavaju ne samo u slučaju vjernika, nego i ateista. Međutim, vjernici u Češkoj smatraju da tradiciju sve više nagriza kulturni uvoz komercijaliziranih "blagdana". A Noć vještica smatraju jednim od glavnih primjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:30