BIVŠI PLAĆENIK WAGNERA

Zvali su me u Ukrajinu, odbio sam i rekao: Dečki, griješite! Nije ovo Sirija, znate li što vas čeka?

Gabiduljin kaže da su mu Rusi s kojima je pričao rekli da su očekivali da će se u Ukrajini boriti protiv sklepanih oružanih postrojbi, a ne dobro uvježbanih vojnika

Gabiduljin je rekao da je znao da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu, ali je dodao da nije znao da će operacija biti toliko velika

 Alexander NEMENOV/AFP

Marat Gabiduljin, 55-godišnji bivši pripadnik s Kremljom često povezivane plaćeničke skupine Wagner, tvrdi da ruska vojska nije uspjela zauzeti glavni grad Ukrajine Kijev jer se tijekom prethodnih godina u borbama nije suočila sa snažnim neprijateljem, javlja Reuters.

Gabiduljin je kao član tajnovite skupine Wagner sudjelovao u borbama u Siriji te prethodnim sukobima u Ukrajini, a kasnije ju je napustio te javno govorio o svemu što je kao njezin član doživio.

Gabiduljin je 2019. godine napustio skupinu Wagner, međutim rekao je da je nekoliko mjeseci prije početka ruske invazije na Ukrajinu primio poziv da se vrati u plaćeničke vode. Poziv je odbio, a kaže daje to učinio jer je znao da ruski vojnici nisu dorasli zadatku koji je stavljen prednjih.

'Iznenadio ih otpor'

- Iznenadilo ih je to što je Ukrajina pružila takav otpor te što se s druge strane bojišnice našla prava vojska - rekao je Gabiduljin te dodao da su mu Rusi s kojima je pričao rekli da su očekivali da će se u Ukrajini boriti protiv sklepanih oružanih postrojbi, a ne dobro uvježbanih vojnika.

- Rekao sam im: 'Dečki, to je greška' - ustvrdio je Gabiduljin, koji sada živi u Francuskoj gdje radi na knjizi o svom članstvu u skupini Wagner.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne zna tko je Gabiduljin te je li ikada bio član neke plaćeničke skupine.

- Mi, država, vlada, Kremlj ne možemo imati nikakve veze s njima - rekao je Peskov.

Reuters je Ministarstvo obrane Ruske Federacije zamolio za komentar na ovu temu, no odgovor dobio nije.

Gabiduljin je dio male, ali rastuće grupe pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina iz sigurnosnog miljea koji mu nakon više godina podržavanja njegovih poteza sada okreću leđa. Igor Girkin, jedan od vođa proruskih separatista koji su 2014. na istoku Ukrajine pokrenuli oružanu pobunu, kritizirao je provođenje invazije na Ukrajinu. Aleksej Aleksandrov, arhitekt pobune proruskih separatista koja se dogodila 2014. godine, u ožujku je za Reuters rekao da je invazija greška.

Gabiduljin je kao član skupine Wagner sudjelovao u najkrvavijim sukobima u Siriji, onima u provinciji Deir al-Zor, u Guti i kod Palmire. Ozlijeđen je 2016. tijekom bitke u planinama kod Latakije kada mu je granata eksplodirala iza leđa. Gabiduljin je tjedan dana bio u komi, a u bolnici se liječio tri mjeseca. Operativno mu je tada uklonjen jedan bubreg i dio crijeva. Reuters je potvrdio da je Gabiduljin u borbama u Siriji sudjelovao kao član skupine Wagner.

Iskustva iz Sirije

Grupe za zaštitu ljudskih prava te ukrajinska vlada tvrde da su članovi skupine Wagner u Siriji i 2014. na istoku Ukrajine počinili ratne zločine. Gabiduljin je rekao da u tome nikada nije sudjelovao.

Ulazak Rusa u rat u Siriji donio je prevagu snagama režima Bašara al-Asada, no Gabiduljin kaže da je Rusija u tom sukobu uglavnom napadala iz zraka te da je plaćenicima i drugima formacijama prepuštala borbu na tlu. Dodao je da su Rusi lakše izlazili na kraj s borcima tzv. Islamske države jer oni nisu imaju artiljeriju i protuzračnu obranu.

Borba protiv Ukrajine, kaže Gabiduljin, potpuno je drukčija.

- U Siriji sam dovoljno puta na djelu vidio ruske vojnike... Nisu sudjelovali u direktnim borbama - rekao je Gabiduljin tijekom razgovora u Parizu u kojem je promovirao svoju knjigu koja će izaći u lipnju ove godine.

- Kada je došlo vrijeme da se nauče boriti, ruske se trupe nisu naučile zapravo boriti - rekao je Gabiduljin.

Skupina Wagner povezuje se s ruskim poslovnjakom Jevgenijem Prigožinom, no on to poriče. Putin je rekao da skupine plaćenika mogu djelovati diljem svijeta sve dok ne krše ruske zakone. Dodao je da skupina Wagner ne predstavlja Rusiju te da od nje ne prima novac.

Gabiduljin je rekao da je znao da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu, ali je dodao da nije znao da će operacija biti toliko velika.

- Nisam mogao ni pomisliti da će Rusija ratovati s Ukrajinom. Kako se to dogodilo? To je nemoguće - rekao je Gabiduljin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 22:16