O PRAVIMA RADNIKA

ZVIJEZDA INSTAGRAMA ZGROZILA SVIJET STAVOM PREMA POSLUZI 'Kako im mogu dozvoliti da zadrže putovnice? I još sad imaju i slobodan dan svaki tjedan!?'

 
 Instagram

Kuvajtska zvijezda Instagrama našla se na meti kritika nakon što je sama kritizirala novi zakon u zemlji kojim se poboljšavaju radni uvjeti i prava Filipinaca zaposlenih kao domaćih radnika u toj zemlji.

Vizažistica Sondos Alqattan, koju na društvenim mrežama prati više od 2,3 milijuna obožavatelja, bila je zgrožena što će posluga po novom zakonu imati jedan slobodan dan svaki tjedan i dozvoljeno im je zadržati putovnice.

Njezina objava koja je više nalikovala na ispad, proširila se internetom i tako privukla velik broj kritika korisnika društvenih mreža na Bliskom istoku i Filipinima.

‘Kako u svom domu možete imati poslugu koja ima pravo zadržati putovnice? A najgore od svega je što sad imaju i slobodan dan svaki tjedan. Ako slučajno pobjegnu i vrate se u svoju zemlju, tko će mi nadoknaditi štetu? Iskreno, ne slažem se s ovim zakonom. Više ne želim sluškinju Filipinku’, bijesnila je.

Zakonske reforme provedene su u svibnju kako bi se zaštitila prava filipinskih radnika koji su zaposleni kao domaći radnici, ne kao useljenici u Kuvajtu. Zakon je rezultat višemjesečnih diplomatskih napora između dvije zemlje o odnosu prema stranim zaposlenicima.

U veljači je filipinska vlada privremeno zabranila radnicima odlazak u Kuvajt nakon što je u napuštenom stanu pronađena 29-godišnja Filipinka, unakažena i ugurana u zamrzivač.

Alqattan je svoj kritički video snimila na prednjem sjedalu luksuznog automobila što je izazvalo dodatan bijes.

Organizacija za zaštitu filipinskih radnika u stranim zemljama, Migrante International, objavila je da je vizažistica zvučala ‘poput vlasnika robova’, piše Guardian. Dodaju da zvijezda društvenih mreža ima ‘zaostao stav koji pripada srednjem vijeku’.

Kritičari su pozvali sponzore da otkažu ugovore s Alqattan koja je dosad radila sa svjetskim brendovima poput Max Factora i MAC Cosmetics. Ona je u međuvremenu pobrisala video, no već su ga objavili i u drugim medijima i na drugim platformama. Umjesto toga objavila je opširno objašnjenje u kojem tvrdi da se prema svojoj posluzi uvijek odnosila moralno i s poštovanjem te da njezin komentar ne može razumjeti nitko tko nije prošao takav tip odnosa poslodavca i radnika.

Pretpostavlja se da u Kuvajtu živi oko 660.000 migranata koji imaju status domaćih radnika, od oko četiri milijuna ukupne populacije.

Instagram
Objava Sondos Alqattan u okviru Instagram priča

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:33