FRANCES HAUGEN

Zviždačica iz Facebooka svjedočila u Londonu: ‘Zuckerberg ima potpunu kontrolu i ne poduzima ništa‘

Zviždačica koja je napustila Facebook u svibnju 2021 tvrdi da platforma svjesno pogoršava online mržnju i doprinosi radikalnim interesima
Frances Haugen
 AFP

Frances Haugen, zviždačica iz Facebooka i bivša statističarka u toj tehnološkoj tvrtki, u ponedjeljak je svjedočila pred Zajedničkim odborom britanskog parlamenta koji raspravlja o novom internetskom zakonu o sigurnosti.

Haugen je pokrenula val optužbi protiv Facebooka i izvršnog direktora tvrtke Marka Zuckerberga nakon što je objavila tisuće internih dokumenata koje je kopirala prije odlaska iz tvrtke. Dokumenti detaljno opisuju propuste tvrtke u zaštiti korisnika od štetnih sadržaja.

Neke od najoštrijih optužbi koje je iznijela u ponedjeljak u britanskom parlamentu odnosile su se na privatnosti korisnika na društvenoj mreži. Facebook grupe je nazvala opasnima jer ''koriste algoritme koje tjeraju ljude s mainstream interesima na prema ekstremima''. Haugen je objasnila da je Instagram još ''opasniji'' od drugih platformi jer utječe na mentalno zdravlje mladih tinejdžera.

Među svojim dokazima rekla je da Facebook ''neupitno'' pogoršava online mržnju, vidi sigurnost kao ''trošak'', dok ''kritični timovi'' koji se bore protiv dezinformacija nemaju dovoljno osoblja.

Novi britanski zakon

Frances Haugen pojavila se pred britanskim parlamentarnim odborom koji usklađuje britanski prijedlog Zakona o sigurnosti na mrežama. Cilj zakona je regulirati sadržaj na internetu i postaviti nova pravila za društvene mreže. Između ostalog, izmjene zakona uključuju prijedlog koji razmatra hoće li zlostavljanje žena na internetu postati prekršaj.

Njen iskaz u Londonu dolazi nakon što je svjedočila pred Američkim kongresom 5. listopada u Washingtonu, kada je kompaniju optužila ne samo da ne uklanja, već i potiče govor mržnje na platformi. Iznijela je dokaze kojima optužuje Facebook platforme da ''štete djeci, izazivaju podjele i slabe demokraciju''.

U nedavnom izvještaju The Wall Street Journala, baziranom na njenim dokumentima, otkriveno je da su zaposlenici tehnološkog diva nastojali suzbiti desničarske kuće poput Breitbarta, unatoč prigovorima menadžera koji su pokušavali izbjeći politički udarac. Zaposlenici su namjeravali ukloniti Breitbart s ''News Taba'', posebno nakon smrti Georga Floyda i prosvjeda protiv policijske brutalnosti.

Najnovije vijesti temeljene na dokumentima koje objavila Haugen uključuju: izvješće NBC Newsa o eksperimentu Facebooka tijekom kojeg je novi račun prepravljen teorijom zavjere QAnon u roku od dva dana; izvješće Bloomberga o tome kako je osoblje Facebooka pratilo napad na Kapitol 6. siječnja; prilog CNN-a koji je pokazao da je Facebook bio nespreman za događaje 6. siječnja; izvješće New York Timesa o utjecaju Facebooka u Indiji gdje su govor mržnje i dezinformacije ''pojačana verzija'' problema na Zapadu. Također, Axios je izvijestio da je Facebook upozorio svoje osoblje da može očekivati ''još loših medijskih naslova u narednim danima''. Iz izvještaja se saznaje da je tvrtka svjesna svoje uloge u poticanju nasilja diljem svijeta ili nanošenju štete svojim korisnicama. Ipak, čini malo da ih spriječi.

U razgovoru za Observer prije svjedočenja, Haugen je izjavila da Zuckerberg, nije pokazao spremnost zaštiti javnost od štete koju njegova tvrtka nanosi.

Mark im 'svu kontrolu'

''Trenutno Mark ne preuzima odgovornost. On ima svu kontrolu. On nije pokazao da je voljan upravljati tvrtkom na razini koja je neophodna za javnu sigurnost''.

Svjedočenje u britanskom parlamentu je ujedno prvi javni dokaz koji je Haugen dala u Europi o iskustvu u Facebooku i svojim idejama o reguliranju društvenih medija. Pozvana je i da svjedoči pred Europskim parlamentom. Predsjednik Odbora parlamenta, Damian Collins, uoči suđenja je izjavio da su Haugenini dokazi učvrstili uvjete za neovisnog regulatora koji ima moć revizije i inspekcije velikih tehnoloških tvrtki.

''Marck Zuckerberg i Nick Clegg (voditelj Facebooka za politike i javne poslove i bivši zamjenik britanskog premijera) požalili su se da je ona predstavila samo djelomičan pogled na tvrtku, dok žele zaustaviti svaki uvid u to kako tvrtka upravlja štetnim sadržajem koji bi postao dostupan javnosti'', rekao je Collins.

Haugen (37) , inače, inženjerka informatike s magistarskom diplomom s Harvarda, svoj je identitet otkrila u intervjuu za CBS News 3. listopada.

Prije Facebooka, Haugen je radila u Googleu i Pinterestu. Facebook je napustila u svibnju 2021. godine nakon što je njezin odjel, koji je pokušao riješiti lažne informacije na platformi, demontiran. Ona je kopirala tisuće stranica internih dokumenata koje je odlučila iskoristiti kao dokaz za potkrepljivanje svojih tvrdnji. Izvještaj je dostavila Wall Street Journalu.

Mark Zuckerberg odbacio je njezine tvrdnje rekavši da su njezini napadi ''krivo prikazali'' posao koji on obavlja te da se ''duboko brine o pitanjima sigurnosti, dobrobiti i mentalnog zdravlja''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:31