OTVORENI SUKOB

‘Iran će opaliti pljusku oholoj Americi, Britaniji i cionistima’

Uoči proslave 31. obljetnice Islamske revolucije međunarodna zajednica prijeti sankcijama Iranu
(FILES) -- A handout picture released by the official website of Iran's presidency office on April 8, 2008 shows Iranian President Mahmoud Ahmadinejad visiting the Natanz uranium enrichment facility, 270 kms south of Tehran. Iran began on February 9, 2010 enriching uranium to 20 percent purity level at its Natanz plant in defiance of world powers but under the supervision of inspectors from the UN nuclear watchdog, state media said. AFP PHOTO/HO == RESTRICTED EDITORIAL USE ==
 AFP

TEHERAN - Iranska će država svojim jedinstvom 11. veljače opaliti šamar svjetskim oholnicima: Americi, Britaniji i cionistima - poručio je vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei uoči 31. godišnjice Islamske revolucije u povodu koje je opozicija najavila prosvjede, iako se ona inače slavi provladinim nacionalističkim skupom.

Uran za medicinske svrhe

Dok se zahuktava situacija u Iranu , temperatura raste i u međunarodnoj zajednici koja se dodatno unezvjerila zbog iranskog nuklearnog programa. Iranske su vlasti objavile da će u pogonu Natanz povećati razinu obogaćivanja urana na 20 posto, što je zabrinulo one koji sumnjaju da Iran radi na nuklearnom oružju.

Dvadesetpostotni obogaćeni uran, za razliku od dosadašnjeg 3,5-postotnog, Iran planira koristiti u medicinske svrhe. Proces će pratiti predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) , koju su obavijestili o planovima. Uz to, Iran je najavio i gradnju 10 novih nuklearnih pogona. Izraelski ministar obrane Ehud Barak je optužio Iran “da vara svijet”.

Kontradiktorna retorika

- Pravilan je odgovor da se počne s odlučnim i stalnim sankcija protiv Irana - ustvrdio je Barak.

Za sankcije su su založili SAD i Francuska. Ministar obrane SAD-a Robert Gates je rekao da je Iran dobio “mnogo prilika” da pruži garancije oko svojih namjera, ali da njegov odgovor nikad nije zadovoljio.

- Jedini put koji nam sad preostaje, čini mi se, jest put pritiska - objasnio je Gates.





Njemačka je rekla da potez Irana pokazuje da on ne surađuje s međunarodnom zajednicom, a Britanija da “iranska kontradiktorna retorika jako zabrinjava”. Osudama se pridružila i Rusija koja je, iako je prije zagovarala dijalog, poručila da bi “ekonomske mjere” mogle biti dobro rješenje.

Nije poznato koju će poziciju zauzeti Kina i hoće li glasati za sankcije (s obzirom na prepucavanja sa SAD-om mogla bi ostaviti Zapad na cjedilu).

Bespilotne letjelice i štit

Iran je najavio i proizvodnju bespilotnih letjelica za nadzor i napade, kao i postavljanje proturaketnog sustava, za koji ističu da je bolji od ruskog S-300 sustava. Domet letjelica nije poznat.

Na alarmantnost situacije ukazuje i to da je SAD, kako bi smirio arapske saveznice i Izrael koji se prijetio napadom na Iran, odlučio postaviti obrambene sustave Patriot u zemljama regije, a SAD kupuje i velike količine goriva za zrakoplove.

Kamenjem napali ambasadu Italije

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izvjestio je danas Senat da su deseci “basidža”, pripadnika režimske paramilitarne organizacije, ali presvučeni u civil, kamenjem napali talijansko veleposlanstvo u Teheranu, uzvikujući parole: “Smrt Italiji!”, “Smrt Berlusconiju!”. Napadu su izložena i veleposlanstva Nizozemske, Francuske i inih članica EU. Dan ranije, SAD i EU su istaknuli da se boje da bi se iranske vlasti mogle obrušiti na protivnike u povodu godišnjice Islamske revolucije. ( I. B., M. h.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:21