OŠTRE KRITIKE UKRAJINE

‘Janukovič se hoće riješiti Timošenko. To treba spriječiti’

Pusti li je na slobodu, to znači njegov poraz, a možda i silazak s vlasti, pa čak i zamjenu pozicija: ona iz zatvora, a on u zatvor, smatra politolog Makarov

Tek je nešto više od mjesec dana ostalo do početka Europskog nogometnog prvenstva, a sudomaćina natjecanja, 50-milijunsku Ukrajinu, potresaju bezobzirna borba za vlast, politički skandali i teroristički napadi s nepoznatom pozadinom. Traje rašomon oko zatvaranja, bolesti i tretmana bivše premijerke i najjače oporbene političarke Julije Timošenko, osuđene na sedam godina zatvora, zbog koje njemačka kancelarka Angela Merkel čak prijeti bojkotom Eura!

Ukrajina je novi europski trouble-maker, a situacija je takva da prijeti destabilizacijom zemlje i jačanjem autoritarne vlasti predsjednika Viktora Janukoviča.

Tri jake ličnosti

No, treba se vratiti malo u prošlost, u vrijeme “narančaste revolucije” 2004. kako bi se ovaj opasni ukrajinski puzzle mogao koliko-toliko posložiti. Tada su na valu prosinačkih antirežimskih prosvjeda Viktor Juščenko i Julija Timošenko pomeli konzervativnog proruskog političara Janukoviča. Činilo se da su u Ukrajini zapuhali neki novi vjetrovi, ali u toj golemoj i bogatoj, ali pauperiziranoj i tranzicijski i privatizacijski devastiranoj postsovjetskoj državi nije bilo mjesta za tri jake ličnosti.

Brutalan obračun

Janukovič se u međuvremenu vratio na vlast te je sada osokoljen i osvetoljubivo želi uzvratiti udarac. Nije želio ponoviti pogrešku svojih suparnika koji su mu dopustili da se u tišini oporbe zbroji te je odmah zauvijek politički pacifizirao Juščenka, a zatim brutalno nasrnuo na najveću konkurenticu, Juliju Timošenko, jedinu snagu koja može osvojiti vlast u Ukrajini. Nju je strpao u zatvor.

Bolest i modrice

- Janukovičev plan je jednostavan: onemogućiti Juliji Timošenko da sudjeluje na sljedećim predsjedničkim izborima 2015. Najbolje je da je posve izbaci iz politike, ali za početak je i ovo dovoljno - objašnjava ukrajinska sociologinja Aljona Getmančuk.

Janukovič je posve predan cilju dugog vladanja Ukrajinom. Trenutačno je na političkoj sceni sam te se polako pretvara u Aleksandra Lukašenka. Zbog ukrajinske “željezne lady” podvrgnut je napadima i iz Bruxellesa i iz Moskve. Angela Merkel traži da Juliju Timošenko pusti iz zatvora i na liječenje u Njemačku, a Medvedev poručuje da progoni političkih oponenata bacaju loše svjetlo na one koji takve odluke donose. Ni Moskva nije prezadovoljna tom situacijom, premda Janukovič slovi kao proruski čelnik. Naime, Timošenko je strpana u zatvor upravo kad je sklopila zadovoljavajući sporazum s Putinom, a kako pišu tamošnji mediji, Moskva već ima problem sa svojeglavim Lukašenkom pa joj ne treba još jedan u Ukrajini.

Režim stalno uvjerava javnost da bolest Julije Timošenko nije takva kako ona tvrdi. Pokazuju sumnjive snimke iz ćelije gdje ona veselo hoda, a zatim, kada dođu odvjetnici, bespomoćno leži. Ona da je to mračno podmetanje s dvojnicom. Timošenko je svijetu odaslala snimke masnica po rukama i trbuhu, koje je zadobila (navodno) dok su je čuvari tukli, a iz zatvorske bolnice dolazi informacija da ona ima problem s kožom pa su se masnice i prije pojavljivale same od sebe. Njemački liječnici tvrde da joj je kralježnica ozbiljno oštećena, a ukrajinski, pak, da to nije istina.

Kritični Kličko

Što se tiče poziva za odlazak na liječenje u Njemačku, tu dvojbe imaju i Janukovič i sama Timošenko. Janukovič će je pustiti ako procijeni da može pronaći način da se ona više ne vrati u Ukrajinu. To brine i Timošenko. Ona ne želi da se njezin oporavak u Njemačkoj pretvori u azil jer tako više neće moći sudjelovati u političkom životu zemlje.

Trenutačno najveći svjetski boksač Vitalij Kličko, bivši Juščenkov suradnik, traži oslobađanje Timošenko i smatra da Ukrajina juri prema totalitarizmu. Njezina stranka Batkivščina zato podržava Klička u nastojanju da postane gradonačelnik Kijeva.

Ako pregrme Euro, opet će biti nebitni

Janukovič se osjeća dovoljno jakim u nakani da opstane na vlasti pa se ne da pokolebati.

- Pusti li Timošenko na slobodu, to je ravno njegovu porazu i vjerojatnom silasku s vlasti, pa čak i zamjeni pozicije s Timošenko: ona van iz zatvora, a on unutra - smatra politolog Sergej Makarov.

Janukovič se ne boji bojkota Eura jer misli da europske zemlje ipak neće riskirati baš toliko za Timošenko, a za eventualne sankcije, smatra Makarov, EU nije toliko zainteresirana jer zna da bi to značilo da “sami prepuštaju Ukrajinu Rusiji”.

Osim toga, on drži da je Europa sada previše zabrinuta zbog opstanka eurozone da joj Ukrajina i s ovakvim totalitarnim ispadima neće nikada biti prioritet. Treba, dakle, pregrmjeti EP, zbog kojega je sada pod povećalom, i opet će postati provincijalna država u predgrađu Europe. Euro za svoj slučaj želi iskoristiti i ukrajinska Evita Peron jer je svjesna kako je to jedina šansa da je ne zaborave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:07