FRANJO JE NOVI PAPA!

‘PAPA FRANJO SVE NAS JE OSVOJIO SVOJOM JEDNOSTAVNOŠĆU I SRČANOŠĆU’ Hrvatski biskupi i svećenici o novom poglavaru

Argentinski kardinal odabirom imena poručuje da će graditi Crkvu, kaže Rebić
 AFP

Izborom pape Franje I. kardinalski zbor je pokazao da je Katolička crkva doista sveopća i da u njoj nema “stranaca” - rekao nam je sinoć, samo par sati nakon izbora novoga biskupa rimskog mons. Jure Bogdan, rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetoga Jeronima u Rimu.

- Evo upravo stojim na Trgu Sv. Petra koji je dobio ime po papi koji također nije bio iz ove zemlje nego je došao iz daleka. U povijesti crkve imamo veliki broj rimskih prvosvećenika koji su došli iz drugih zemalja, a to se ponovilo i večeras. Kardinali su se nakon doista iscrpnih kongregacija odlučili za jednoga, kako je i on sam sebe opisao, kardinala “sa kraja svijeta” - rekao nam je Bogdan i dodao kako će “Papa iz Južne Amerike sigurno u crkvu unijeti jednu novu dinamiku i nove elemente”.

Koji su to razlozi zbog kojih su se kardinali odlučili za Jorgea Bergoglija, nadbiskupa Buenos Airesa, pitali smo mons. Bogdana?

VIDEO: 'SVIJET TREBA KRENUTI PUTEM LJUBAVI' poručio je papa Franjo! Jorge Mario Bergoglio prvi je papa iz Latinske Amerike. Protivi se pobačaju, eutanaziji, istospolnim brakovima

- Kako su kardinali razmišljali i što je presudilo nikada nećemo doznati, ostalo su medijska nagađanja. Ono što je jasno jest da novi papa ima jako pastoralno iskustvo i izvrsnu teološku naobrazbu. Večeras je pokazao kako je dobar komunikator koji lako uspostavlja kontakt sa ljudima, to mu je očita kvaliteta. Vidi se velika sigurnost u njegovu nastupu i jednostavnost izričaja i kao takav je sigurno nastavak tradicije snažnih duhovnih ličnosti na čelu Katoličke crkve - pojasnio je rektor Papinskog hrvatskog zavoda i dodao kako novi papa dobro poznaje što su to siromaštvo i potrebe malih ljudi što će također biti važno za njegov pontifikat.

Prvi javni nastup Franje I. jako se dojmio i teologa Adalberta Rebića.

- Mislim da je novi papa kardinale osvojio svojom jednostavnošću i srčanošću. Njegov nastup mi je izgledao baš poput onog Franje Asiškog. On je čovjek srca, čovjek ljubavi i iskrenosti, a to što je zamolio sve na Trgu da se za njega pomole i pozvao na trenutak tišine u molitvi puno govori o njemu - kaže nam Rebić i dodaje da je izborom pape “iznenađen, ali pozitivno”.

Nešto manje iznenađen je isusovački redovnik iz Zagreba pater Marijan Steiner, urednik teološkog časopisa Obnovljeni život.

- Kardinal Bergoglio je na prošlom konklavu bio jedan od glavnih kandidata, ali ovaj put se o njemu ipak manje govorilo, vjerojatno je rje nešto stariji. On je bio iznimno pastoralno aktivan, ne zaboravite da je Buenos Aires najveći grad južne polutke. Kao Južnoamerikanac sigurno će dati jednu novu boju životu Katoličke crkve - tvrdi Steiner koji navodi dva glavna razloga koja stoje iza izbora Argentinca talijanskog podrijetla:

- Kao prvo on je iz Južne Amerike i ta činjenica sigurno je imala neku ulogu u njegovu izboru. Kardinali su izborom pape iz toga dijela svijeta priznali njegov značaj za život Katoličke crkve. Drugo, Bergoglio, sada Franjo I. uvijek je djelovao kao onaj koji je povezivao i pomirivao teološki suprotstavljene škole unutar južnoameričkog katoličanstva - sa jedne strane teologiju oslobođena i sa druge njezine konzervativnije protivnike. Ima taj dar za nadvladavanje podjela koji se kardinalima učinio jako važan - rekao je isusovac, za kojega je činjenica da je njgov red dobio prvog papu “veliko iznenađenje”.

Odabirom svojega papinskog imena Bergoglio je, kaže Rebić, poslao jaku poruku.

- Mislim da je to prije svega aluzija na Franju Asiškog, sveca koji je u svojem vremenu odigrao izvanredno važnu ulogu i na neki način obnovio crkvu. Poznato je kako je sveti Franjo Asiški imao to viđenje u kojem ga je Isus pozvao da obnovi Njegovu crkvu. Takav odabir imena vrlo je znakovit jer se njim poručuje kako će “graditi” Crkvu. A druga jesto na aluzija na isusovca Franju Ksaverskog, velikog misionara. I ona je također važna jer govori o tome da je novi papa i te kako svjestan potrebe evangelizacije svijeta - pojašnjava Rebić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:47