UPOZORENJE

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA POTVRDILA VIJEST O KOJOJ SE ŠUŠKALO 'Ne uzimajte ibuprofen ako sumnjate na koronavirus'

 
Ilustracija
 AztecBlue / Alamy / Alamy / Profimedia

Osobe koje sumnjaju na zarazu koronavirusom ne bi trebale piti popularni lijek ibuprofen bez konzultacije s liječnikom, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier rekao je na konferenciji za medije u Ženevi da nema novijih studija koje bi povezale protuupalni lijek s povećanom smrtnošću, ali je dodao da stručnjaci trenutno istražuju to pitanje.

"Preporučujemo paracetamol, a ne ibuprofen", rekao je Lindmeier.

Preporuke UN-ove agencije uslijedile su nakon što su vodeći francuski zdravstveni dužnosnici upozorili da se ne koriste nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolesti Covid-19.

Ta skupina lijekova uključuje ibuprofen, aspirin i druge.

U nedavnom članku u medicinskom časopisu The Lancet navedena je hipoteza po kojoj neki lijekovi poput ibuprofena mogu ugroziti oboljele od koronavirusa koji imaju visoki krvni tlak ili dijabetes.

Lindmeier je također izvijestio da su dva člana osoblja WHO-a zaražena koronavirusom.

Nekoliko stotina zaposlenika WHO-a stoga rade od kuće.

UN-ova zdravstvena agencija više ne poziva novinare na konferencije o pandemiji, već ih prenosi na društvenim mrežama.

Proizvođač: Nema dokaza da ibuprofen štetno djeluju na liječenje koronavirusa

Proizvođač lijeka Nurofen tvrtka Reckitt Benckiser (RB) priopćila je u utorak kako nema dokaza o štetnim utjecajima lijekova koji sadrže ibuprofen na liječenje koronavirusa, ustvrdivši da se radi o provjerenom lijeku koji služi za snižavanje temperature i ublažavanje boli.

Proizvođač lijeka navodi kako je svjestan zabrinutosti nakon objava na francuskim društvenim mrežama oko uporabe steroida i nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), uključujući ibuprofen, za ublažavanje simptoma infekcije virusom COVID-19, te ističu kako se radi o provjerenom lijeku koji se koristi dugi niz godina.

"Većina europskih zdravstvenih tijela i dalje preporučuje pravilnu i prikladnu upotrebu ibuprofena i paracetamola kao dio simptomatskog liječenja infekcije virusom COVID-19. Reckitt Benckiser nema saznanja ni o jednom dokazu da ibuprofen ima štetne utjecaje na ishode liječenja osoba oboljelih od infekcije virusom COVID-19", navodi se u priopćenju.

"Naše proizvode s ibuprofenom učinkovito koriste milijuni potrošača na 40 tržišta i dostupni su već više od 30 godina kao lijekovi koji se izdaju bez liječničkog recepta. Svi su lijekovi strogo regulirani zakonima i propisima kako bi se osiguralo da su u skladu sa zahtjevima i propisima lokalnih tijela za zdravstvenu skrb".

Tvrtka Reckitt Benckiser navodi da će kao odgovorna, znanstveno vođena organizacija, aktivno kao uvijek pratiti sva izvješća radeći s regulatornim institucijama na njihovoj procjeni.

"Objavit ćemo sve dodatne informacije ili smjernice potrebne za sigurnu uporabu nesteroidnih protuupalnih lijekova nakon takvih izvješća i njihovih procjena. Želimo još jednom podsjetiti potrošače i njihove njegovatelje da, kao kod uporabe bilo kojeg lijeka, pažljivo pročitaju i slijede upute navedene na pakiranju i u uputstvima pacijentima", navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 13:10