PREDSJEDNIČKA AFERA

TAJNA JEDINE SLIKE MARILYN MONROE I KENNEDYJA KOJU TAJNE SLUŽBE NISU UNIŠTILE Najstrože zabranjena fotografija

Nakon proslave njegova 45. rođendana, 19. svibnja 1962. u Medison Square Gardenu, JFK je s ljubavnicom snimljen u raskošnom stanu na Manhattanu

Fotograf Cecil Stoughton znao je da 19. svibnja 1962. nije smio podići fotoaparat, a kamoli snimiti društvance koje se okupilo u kutu raskošnog stana na after partyju na Manhattanu. U Madison Square Gardenu te je večeri na gala proslavi obilježen 45. rođendan američkog predsjednika Johna Kennedyja.

Svi su pričali o ‘najvrućem nastupu u povijesti Amerike’, pjesme ‘Happy Birthday (Mr President)’ koju je predući i uzdišući otpjevala Marilyn Monroe . Jacqueline Kennedy kod kuće je skamenjeno sjedila pred televizorom gledajući kako Marilyn pred cijelim svijetom zavodi njezina supruga. Čekala je nekoliko tjedana da se stvar smiri i u vrtu u Hyannis Portu zatražila je od muža da prekine aferu s Marilyn ili će inače ona zatražiti razvod točno prije kampanje za rezibor. Uvjerena da je Kennedy nije ozbiljno shvatio, s istim je upozorenjem otišla starom Joeu Kennedyju. Unatoč dubokom uvjerenju da njegova dva briljantna sina imaju pravo na sve ljepotice ovoga svijeta, Joe je poštovao Jacqueline, vjerovao je da ne bi ugrozila muževu poziciju, ali da neće niti vječno trpiti poniženje.

Neviđeni skandal

Joe je pritisnuo sina da smiri Monroe i prekine vezu prije nego dođe do neviđenog skandala. Kennedy nije bio u najboljoj poziciji. Sramota u Zaljevu svinja još nije bila zaboravljena, njegova liberalna agenda izazivala je stalne protuudare desnice, rasista, militantnih organizacija na jugu SAD-a, mafije i dijela industrije, hladnoratovska histerija je rasla, bili su svega nekoliko mjeseci od kubanske raketne krize.

Johna F. Kennedyja nije bilo lako kontrolirati. Već odavno ovisnik o teškim lijekovima koje je morao piti zbog Addissonove bolesti, a od kojih su neki služili zapravo samo kao čista droga, loše je reagirao na stres i često se sukobljavao s bratom Bobbyjem i ocem. Nakon dvije godine mandata više nije znao hoće li ga iznijeti do kraja kako je planirao a kamoli kako će krenuti u rezibor. Odbijao je ikakav razgovor o Marilyn.

Nakon proslave njegova rođendana u New Yorku svi su otišli u stan Arthura Krima, poznatog odvjetnika iz filmske industrije, rizničara Demokratske stranke i kasnije savjetnika Lyndona Johnsona. Domaćica je bila njegova supruga Mathilda. Iza jednog prolaza sakrili su se John Kennedy, Marilyn Monroe, još u prozirnoj haljini posutoj kristalima u kojoj mu je pjevala, Bobby Kennedy i povjesničar Arthur M. Schlesinger Jr. Iza njih se još vidi Harry Belafonte. Stoughton je, kao i ostali Kennedyjevi fotografi imao izričitu naredbu Tajne službe: nikad ne smije biti snimljena nijedna zajednička slika predsjednika i gospođice Monroe.

Možda Kennedy upravo zato na slici okreće glavu od objektiva, pokušavajući se sakriti. Schlesinger i Bobby Kennedy se smiju, možda zato što nisu ni shvatili što se događa, a možda ga zafrkavaju. Očito je da Monroe i John Kennedy ne čavrljaju kao poznanici. Svi na slici djeluju opušteno i blisko. Nitko od svjedoka ne sjeća se da je netko pravio probleme kad je fotograf prekršio pravila. Slavlje se nastavilo dokasna. Stoughtonu su idućeg jutra na vrata došli agenti Tajne službe zaplijeniti negative i slike. Stoughton je razvio nekoliko zabranjenih fotografija. Sve je predao Tajnoj službi. Jednu je sakrio u sušilici za rublje. Nije izgubio posao. Godinama kasnije, jedinu preživjelu fotografiju na kojoj su Kennedy i Monroe zajedno, prodao je filmašu i poznatom kolekcionaru svega o Marilyn Monroe, Keyi Morganu. Čuvao ju je u tajnosti sve dok Jackie Kennedy nije umrla, bio joj je prijatelj i nije je htio povrijediti. Fotografija je, također pod ne posve jasnim okolnostima, nedavno osvanula na prodaju u poznatoj losanđeleskoj galeriji Arts&Artifacts.

Tri mjeseca veze

U trenutku kad ih je slikao, ni Stoughton nije znao što je uhvatio. Toga dana Kennedy i Monroe obilježavali su tri mjeseca veze. Ona je već tonula u posljednji stadij psihičke bolesti i ovisnosti. Bila je najslavnija žena nakon Kleopatre. Imala je strašnih problema u poslu, nije imala emotivne ni psihičke strukture kojom bi se nosila s eksploatacijom i pritiskom kojima je bila izložena. Umrijet će za nekoliko mjeseci, od overdosea, i nikad neće biti razjašnjeno je li ubijena jer se nije htjela maknuti od predsjednika.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 01:09