NEDJELJNI OTKRIVA

TAJNI SEKS PLANOVI ZA ZRĆE: Na Pagu ćemo organizirati najbestijalniji R&B i hip-hop festival u povijesti festivala!

Hrvatski konzorcij A4 otkriva za Nedjeljni
- 2009. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A -Novalja, Zrce, 200709. Klub Aquarius, Party Arena. Sto zbog UV zracenja sto zbog glazbom stvorene dobre atmosfere u zrcanskom klubu Aquarius, u partyjanerskoj areni za After beach Partyje, kod pojedinih zena dolazi do iznenadne pojave skidanja grudnjaka prilikom plesa. Ovaj ritual odvija se uz bucno odobravanje (povici, zvizduci, zvizdaljke) publike, bez obzira na spol. To atmosferu u Aquariusu dize do usijanja. Foto: Zvonimir Krstulovic / CROPIX
 Zvonimir Krstulović / CROPIX

ZAGREB - Uz brojne house i rock manifestacije po kojima je poznata domaća ljetna festivalska pozornica, Hrvatska će od sljedeće sezone dobiti i prvi veliki festival R&B i hip-hop žanra - Fresh Island festival. Ovo će ujedno biti i prvi takav festival u široj regiji, nešto slično imaju tek Češka - svoj popularni Hip-Hop Kemp ili Frauenfeld u Švicarskoj.

Fresh Island je i prva manifestacija ovog tipa na moru i plaži, a ove godine održat će se od 5. do 8. srpnja na popularnoj plaži Zrće, poznatoj još i kao hrvatska Ibiza. Na čak tri pozornice u klubovima Papaya i Aquarius organizatori festivala okupit će, kaže, regionalnu i internacionalnu kremu izvođača, plesača, MC-ja, kolektiva, grafitera, skejtera i drugih umjetnika iz ove popularne kulture.

Stotine tisuća ljudi

- U jugoistočnoj Europi ne postoji ni jedan ovakav događaj koji bi okupio R&B i hip-hop kremu glazbenika i drugih izvođača. Već godinama idem na Frauenfeld i Hip-Hop Kemp i kad sam tamo vidio sto tisuća ljudi na jednom mjestu, bio sam uvjeren da bi nešto takvog tipa vrlo lako zaživjelo i u Hrvatskoj.

Osim toga, ti su festivali organizirani na poprilično neuređenim livadama, a naš bi bio uz more, na postojećim objektima Papaye i Aquariusa. Kad smo poslali fotografije svjetskim promotorima, oni su, ako se smijem tako izraziti, pali na dupe kad su vidjeli na kojoj će se loaciji festival održavati - kazao je Adnan Mehmedović Medo uime službenog organizatora, A4 agencije, koju čine on, reper Bizzo Bodega kao hrvatski ambasador festivala, DJ Phat Phillie i Damir Stupnišek Stupny.

Plaža Zrće izabrana je kao jedinstvena turistička destinacija koja se profilirala u festivalsko odredište broj 1 u Europi. Zbog toga su, navodi Medo, smatrali da je upravo Zrće najbolje mjesto za promoviranje urbane supkulture te R&B i hip-hop glazbe. - Ukomponirali smo glazbu, ples, edukaciju, druženje i upoznavanje publike festivala s eko odgovornim načinom partijanja - kazao je čovjek koji je organizirao više od 600 događaja, festivala, konferencija i partija u Hrvatskoj i šire.

Ljetni hakl na plaži

Fresh Island festival osim glazbi dat će mjesta i drugim umjetnostima poput filma, plesa, sporta i crtanja.

- Na plaži ćemo postaviti podloge za košarku, pa ćemo oranizirati ljetne haklove u američkom stilu. Tu bismo organizirali natjecanja izvođača, domaćih poznatih osoba, novinara i slično. Pregovaramo s atraktivnim MTV dance grupama koje bi u sklopu festivala radile i plesne radionice.

Svaki dan imamo neki novi moment u organizaciji, a do ljeta će to biti na svjetskom nivou - kazao je Mehmedović, koji ima za cilj oformiti regionalno omiljen open air festival na samom početku sezone.

Ono što je također specifično za ovaj događaj jest da će Fresh Island kao projekt prvi put ujediniti sve najznačajnije hip-hop kolektive iz zemalja bivše države.

Osim toga, ambasadori festivala, koji će se brinuti za promociju u pojedinim zemljama, imenovani su već u V. Britaniji, Njemačkoj, Švicarskoj i Francuskoj. A pregovori za prvo izdanje festivala već su počeli. O tome brigu vodi ponajviše DJ Phat Phillie koji svake godine u Zagrebu ugosti najveće hip-hop zvijezde današnjice kao što su Busta Rhymes, Redman & Method Man, Ghosface Killah, DJ Premier, Jazzy Jeff i drugi.

Ekološki aspekt

- Imena s kojima pregovaramo su Eve, XZibit, Redman, DJ Premier, Mark Ronson, Method Man, Pete Rock, De la Soul, Naughty by Nature, a vidjet ćemo do ljeta kako će se kompletirati lista izvođača - kazao je Phat Phillie, internacionalni hip-hop aktivist, tvorac i otac najdugovječnijeg hip-hop branda Blackout u regiji, koji je zaslužan za stvaranje naših najpoznatijih bendova poput Bolesne braće, Tram 11, Ede Maajke i drugih.

Tim Fresh Island festivala imat će za cilj ekološko djelovanje i osvještavanje mladih o očuvanju prirode, te će težiti edukaciji i promociji odgovorne zabave u prirodi.

- Kako je mjesto zbivanja plaža Zrće i naše prekrasno more, odlučili smo prvu godinu festivala posvetiti dražesnim, ali ugroženim dupinima. U suradnji s udrugom Val, a vezano za poticanje i podržavanje akcije “Posvojite dupina”, Fresh Island tim će od svake prodane ulaznice donirati 1euro - kazao je Mednanović. Uz ovogodišnju kampanju “Posvojite dupina” ukazat će se i na potrebu odgovorne zabave i partijanja, pa će tako na plaži biti organizirane eko radionice, gastronomski kutak s eko proizvodima na prirodnoj bazi, eko tribine. Na samom festivalu koristit će se eko ambalaža za točenje pića i eko posude za hranu.

Nova skupina turista

Plaže Zrće je u posljednjih desetak godina postala jedinstvena turistička destinacija za mlade, festivalska meka, dom najvećih svjetskih glazbenika i DJ-a te turistički najposjećenija plaža na Jadranu.

O Novalji i njenim klubovima pisali su i govorili najveći svjetski mediji kao što su BBC, MTV, DJ Mag, Daily Star, Wizzair magazin, Music News, Travel Chanell, Guardian, News of the World, Telegraph, Cosmopolitan UK, Fashion TV i dr.

U klubovima Papaya i Aquarius nastupali su najveći DJ-i i producenti današnjice kao što su Tiesto, Sven Vath, Armin Van Buuren, Paul Van Dyk, Ferry Corsten, David Morales, Markus Shulz, Ferry Corsten, Calvin Harris, Fatboy Slim, Avicii, Ms. Dynamite, Chemicals Brothers, Swedish House Mafia, Chase& Status, Annie Mac, Pendulum i mnogi drugi. Samo prošle godine plažu Zrće posjetilo je oko 850.000 turista koji su došli iz 80 zemalja te je zabilježeno više od milijun noćenja u Novalji.

Prvi put u deset godina partyja i festivalskog postojanja popularne plaže Zrće dogodit će se jedan R&B i hip-hop festival koji će na poznatu destinaciju dovesti novu publiku, nove glazbene žanrove i nove turiste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:05