MATA HARI 2. SVJETSKOG RATA

Tajni život filmske dive: Slavna Greta Garbo inzistirala je da Hitlera likvidira otrovnom iglom iz svog šešira

Britanac David Breat, autor nove knjige ‘Greta Garbo: Divine Star’ tvrdi da je upravo ta filmska diva učinila više za pobjedu saveznika nego svi drugi glumci zajedno

Život jedne od najpoznatijih filmskih glumica Grete Garbo oduvijek je bio obavijen velom tajanstvenosti i misterija. Do sada još točno nije razriješen njezin definitivni raskid s filmskom industrijom, i to na vrhuncu njezine slave, a nije jasno ni razriješena njezina seksualna orijentacija. Mnogi biografi tvrde da je cijeli život imala heteroseksualne odnose koje je čuvala od očiju javnosti, dok su drugi skloniji idejama da je bila biseksualka ili čista homoseksualka. Pred kratko vrijeme izašle su i teorije da je božanska Greta bila zapravo aseksualna osoba.

Prvi zadatak

No, do knjige “Greta Garbo: Divine Star” britanskog autora Davida Breata dosad nitko nije ni spominjao njezino sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu. Jedino po čemu ju se pamtilo iz tog razdoblja bila je zamjerka njezinih kolegica i kolega zbog toga što se nije uključila u ratne napore u koje su se uključili gotovo svi hollywoodski glumci.

Marlene Dietrich, iako njemačkog podrijetla, zabavljala je američke vojnike na svim bojišnicama Drugog svjetskog rata, dok su se glumci poput Clarka Gablea i Jamesa Stewarta priključili Američkim zračnim snagama. No, u knjizi David Breat tvrdi da je upravo Greta Garbo za pobjedu saveznika u Drugom svjetskom ratu učinila više nego svi glumci zajedno. Prema njegovim saznanjima, Gretu Garbo se može smatrati Matom Hari Drugog svjetskog rata.

Slavnu glumicu je još prije početka rata u britansku obavještajnu službu MI6 regrutirao britanski producent mađarskog podrijetla Alexander Korda.

Elektronička oprema

Garbo i Korda susreli su se na snimanju “Bagdadskog lopova” koji je trebao biti glumičin novi filmski hit nakon što joj je posljednji film “Žena s dva lica” neslavno propao na kinoblagajnama.

Zbog početka rata film nikada nije snimljen do kraja, no iako se s njim na filmske ekrane nije vratila u punom sjaju, tim je filmom započela njezina mnogo tajnija i opasnija karijera. Alexander Korda povezao ju je sa Sir Williamom Stephensonom koji je bio čelnik MI 6 za Zapadnu hemisferu. Njezin prvi zadatak bio je da stupi u kontakt sa švedskim multimilijarderom Axelom Wenner-Grenom, vlasnikom kompanije Electrolux, koji je bogatstvo stekao na usisavačima i hladnjacima. Istovremeno,biznismen je bio i otvoreni simpatizer nacizma i bliski prijatelj Hermanna Göringa s kojim je održavao i poslovne veze.

Axel je za potrebe njemačke vojske izvozio ogromne količine električnih uređaja bez kojih gotovo niti jedan avion Luftwaffe ne bi mogao ni poletjeti. Axel Wenner-Gren boravio je u svojoj kući na Bahamina gdje je prijateljevao s vojvodom od Windsora koji je tada bio guverner otočja. Vojvoda je na udaljeni otok imperija otišao zbog sumnji da su on i njegova supruga Wally Simpson simpatizeri nacista, s obzirom na to da je nakon abdikacije bio više puta u posjetu nacističkoj Njemačkoj, gdje se susreo i s Hitlerom. Greta Garbo je kao najpoznatija Šveđanka na svijetu imala lagan način da dođe do najbogatijeg Šveđana.

Poslala mu je pismo u kojem ga je molila da je primi, s obzirom na to da je umorna od SAD-a gdje su gotovi svi opterećeni ratom. Axel ju je odmah pozvao. Predstavila mu se kao otvorena pristalica nacizma i novog poretka koji predvodi Hitler, u što je i povjerovao, s obzirom na to da je u to doba većina Šveđana mislila upravo tako o Hitleru i Trećem Reichu. Od bogataša koji je pao na njezine čari doznala je mnoge tehničke pojedinosti o elektroničkoj opremi koju Šveđani prodaju njemačkoj vojsci. Ispunila je i sekundarni zadatak.

Detaljno je analizirala i vojvodu od Windsora te je ustvrdila da je bezopasan. “On samo želi da ga se ostavi na miru i uopće se ne zanima za svjetske događaje. Samo želi stalno biti u društvu Wally Simpson, žene zbog koje je izgubio prijestolje. Mislim da niti jedan muškarac nikada nije volio nijednu ženu kao što Edward voli Wally”, napisala je Garbo u svom izvještaju.

Sljedeći Gretin zadatak nije bio toliko uzbudljiv. Za njega bi se više moglo reći da je bio pomalo prljav. Svojim kolegama glumcima predstavljala se kao pritajena simpatizerka nacista ne bi li otkrila nije li još netko takvih političkih shvaćanja.

Sramotan posao

Dugo vremena je sumnjala na Errola Flynna, no na kraju se ispostavilo da on nije nikakav nacist nego obični pijanac koji baljezga nesuvisle gluposti kad pretjera s viskijem.

Ni Greti špijuniranje kolega nije palo lako. Osjećala se depresivno, a i sama se sve češće odavala boci. Pokušala se izvući od tog sramnog posla pa je šefovima predložila jedan od najsmionijih planova u cijelom ratu. Odlučila je žrtvovati se i svojim rukama ubiti Adolfa Hitlera. Britanskim obavještajcima navela je činjenicu da joj je sam Hitler prije izbijanja rata pisao više puta i pozivao je da dođe u Njemačku, gdje joj je, po njegovu mišljenju, zapravo i mjesto.

Hitler je bio bijesan zbog odlaska tada najveće njemačke filmske zvijezde Marlene Dietrich u SAD te je htio napraviti svojevrsnu kompenzaciju. Za akciju pridobivanja Grete Garbo Hitler je angažirao ministra propagande Josepha Goebelsa kojem je u ruke stavio neograničena financijska sredstva.

Greta ni za kakvu nacističku ponudu nije htjela ni čuti, a ponude su i prestale kada je izbio rat u kojem su i Hitler i Goebels imali puno važnijih okupacija nego dogovarati prelazak glumice.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:25