RAZLOG ZA POBUNU

'TOČNO JE, IMAM 14.000 KN PLAĆE, ALI NE ŠTRAJKAM ZA SEBE NEGO ZA POTPLAĆENE KOLEGICE!' Sindikalna čelnica stjuardesa

‘Ne mogu sebi dozvoliti da sa svojom plaćom radim pokraj kolegice koja jedanko radi za triput manji novac’
 Bruno Konjević/CROPIX

Četvrtog dana štrajka kabinskog osoblja i pilota u Croatia Airlinesu stvari su se dodatno zaoštrile, pa se poteglo i pitanje visine plaća sindikalnih čelnica SKOZ-a, Ivane Lojo i Tanje Mirić koje zastupaju kabince.

Poanta i spin

Kako pomaka u pregovorima i dalje nema, a troškovi zbog štrajka rastu brzo, na red su došle i plaće sindikalista.

Kako doznajemo, najveća ukupna mjesečna primanja za Lojo bila su u studenom 2012. i iznosila su 15.811 kuna u što je ubrojen neto iznos od 14.405 kuna plus dnevni paušali za letove koje je odradila kao voditeljica kabine. Prosjek neto plaće lani joj je bio oko 12.500 kuna, a ukupna primanja su joj mjesečno bila viša za dodatnih oko 1500 kuna.

Prema istim tim podacima njena sindikalna kolegica Tanja Mirić lani je najviše zaradila u listopadu, iznos od 9475 kuna u što se ubraja neto iznos od 7234 kune plus paušali 2240 kuna. Nakon raskida kolektivnog ugovora po novom - koji jedino kabinci i piloti još nisu potpisali - u travnju Lojo je primila 10.503 kune, a Mirić 5729 kuna.

Obje sindikalke ogorčene su javnom objavom njihovih plaća . K tome, kažu, brojke uopće nisu točne, a nema ni svih kategorija i objašnjenja.

Ivana Lojo kaže kako je o svojoj plaći već pričala javno na televiziji i da je, iako ne smije pričati o točnoj plaći, već tada priznala da ima primanja veća od prosjeka.

- Ali ja sam u Croatia Airlines od 1993., starija sam purserica i instruktorica zbog čega dobivam taj dodatak. Smatram da je ovo još jedan pritisak Uprave na štrajkaše. Međutim, ne pregovaramo o novom kolektivnom ugovoru zbog moje plaće niti plaće moje kolegice. Ja sebi jednostavno ne mogu dozvoliti da radim sa svojom plaćom pored kolegice koja jednako naporno radi, a ima triput manju plaću. U tome je poanta svega ovoga, sve ostalo je spin - kaže Lojo, dodajući kako je ovakve poteze i očekivala.

Netočne brojke

Slično govori i Tanja Mirić.

- Provjeravam svoje iznose i uopće se ne slažu s ovima koje vi imate. O svojoj plaći ne smijem pričati, ali mogu potvrditi da su ti podaci netočni i da je riječ o manipulaciji - poručila je Mirić. Obje kažu kako bi bilo zgodno vidjeti kolike su točne plaće šefa Uprave i menadžera u Croatia Airlinesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:12