A NIJE NI PRVI PUT

Tragedija izbjegnuta za dlaku: Vojni pilot izreštao kontrolni toranj, u njemu bila tri časnika!

- Otvorena je istraga o incidentu - kratko je komentirao glasnogovornik norveške vojske, kapetan Brynjar Stordal
Norveški F-16
 REUTERS

Prije nekoliko dana smo pisali o pilotu Zračnih snaga Norveške koji je u F-16 lovcu u rekordnom brzom vremenu dostavio nužnu medicinsku opremu u jedan grad u središtu države i tako spasio život umirućeg pacijenta. No, ova nova vijest neće dobar PR za norveške vojne pilote.

Naime, tijekom vojne vježbe održane 12. travnja ove godine jedan od pilota F-16-ice zabunom je izrešetao vlastiti kontrolni toranj u kojem su bila trojica časnika, ali koji su čudom ostali neozlijeđeni. Informaciju je potvrdila vojska, a prenio je britanski Guardian.

U vježbi su dva F-16 lovca simulirala napad na nenaseljeni otok Tarva, kada je jedan od njih zapucao iz svojeg M61 Vulcan topa koji može ispaliti i do 100 metaka u sekundi. Kiša metaka zasula je kontrolni toranj, a časnici su se izvukli bez ozljeda.

- Otvorena je istraga o incidentu - kratko je komentirao glasnogovornik norveške vojske, kapetan Brynjar Stordal.

Inače, ovo nije prvi put da se norveškim pilotima potkrala potencijalno fatalna greška - u sličnom incidentu 2009. jedan je pilot F-16-ice također zapucao po vlastitom tornju, srećom bez posljedica po nečiji život.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:17