SVIJET

'TREBALI BI UBLAŽITI SANKCIJE' Kim Jong Un kaže da mir na Korejskom poluotoku ovisi o SAD-u

Kim Jong-Un i Vladimir Putin
 Sergei Ilnitsky / REUTERS

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je tijekom sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom da će mir i sigurnost na Korejskom poluotoku u potpunosti ovisiti o budućem stavu Sjedinjenih Država, izvijestili su u petak sjevernokorejski mediji, prenosi Hina.

Kimova izjava na razgovorima s Putinom u četvrtak u Vladivostoku vjerojatno će stvoriti dodatni pritisak na Sjedinjene Države da budu fleksibilnije glede sjevernokorejskog zahtjeva za ublažavanje međunarodnih sankcija.

Drugi summit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe u Vijetnamu u veljači nije urodio dogovorom. Amerikanci su tražili da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog programa, a Pjongjang je tražio ublažavanje sankcija.

Kim je rekao kako čeka kraj godine u nadi da će SAD postati fleksibilniji u pregovorima.

"Situacija na Korejskom poluotoku i u regiji došla je do kritične točke s koje bi se mogla vratiti u prvobitno stanje nakon što je SAD zauzeo jednostrani stav u lošoj vjeri na nedavnom drugom sjevernokorejsko-američkom summitu", rekao je Kim, a prenijela je državna novinska agencija KCNA.

"Demokratska Narodna Republika Koreja pripremit će se za svaku moguću situaciju", dodao je Kim.

Američki veleposlanik u Japanu William Hagerty rekao je za washingtonski think-tank da je Kimov kontakt s Rusima i Kinom dio napora u traženju ublažavanja međunarodnih sankcija.

"Činjenica da se Kim sastao s Putinom naglašava da sankcije djeluju te da vrše ekstreman ekonomski pritisak na sjevernokorejski režim", rekao je Hagerty.

"Ovo što vidimo je pokušaj pronalaska načina kako bi se pritisak smanjio. Postoji jednostavniji način, a to je denuklearizacija", dodao je Hagerty.

Čini se da prvi susret Kima i Putina u četiri oka nije donio neke velike rezultate.

KCNA je javila da su se dvojica čelnika dogovorila da će poduzeti pozitivne mjere u više područja kako bi unaprijedili suradnju. Oni su razmotrili načine za promoviranje strateške komunikacije i taktičke suradnje kako bi se zajamčio mir na Korejskom poluotoku.

Kim je pozvao Putina u posjet Sjevernoj Koreji, a ruski predsjednik je taj poziv prihvatio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 16:01