STIŽU NOVI PRAVILNICI

Tucaković ponovno izabran za glavnog vatrogasnog zapovjednika, preustrojena vatrogasna zajednica

 

Dosadašnji glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković još jednom je izabran na tu poziciju, a Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) preustrojena je u državnu upravnu organizaciju kao Središnji državni ured nadležan za vatrogastvo.

Novim Zakonom o vatrogastvu HVZ je postala Središnji državni ured nadležan za vatrogastvo sa istom zadaćom kao i prije - usmjeravati i nadgledati cjelokupni sustav vatrogasne zaštite. Glavni vatrogasni zapovjednik u tom je sustavu postao i državnim tajnikom, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u HVZ-u.

Jedan od noviteta su vatrogasni inspektori koji će imati zadaću provoditi upravno-inspekcijski nadzor brojnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) i Javnih vatrogasnih postrojbi (JVP). Za sada broje 12 inspektora, no Tucaković je naglasio kako to neće biti dovoljno pa će zaposliti još ljudi.

Također je usvojen novi cjenik vatrogasnih usluga, jedinstven za cjelokupno područje Hrvatske, pa će cijena vatrogasnih intervencija biti ista gdje god se dogodila.

Tucaković je predstavio program aktivnosti posebnih mjera zaštite od požara u 2020. godini, koji će se morati prilagoditi novim zakonskim rješenjima.

Za aktivnosti u ovoj godini 25 milijuna iz državnog proračuna

Po novom zakonu, vatrogasci su postali zasebna stavka u državnom proračunu, a za aktivnosti u ovoj godini osigurano im je 25 milijuna kuna. Također, kroz Ministarstvo obrane za intervencije protiv požara osigurano je 112 milijuna kuna.

Program aktivnosti najviše pozornosti pridaje preventivi, kaže Tucaković, jer se tako obrazuje i osvješćuje javnost, a pritom smanjuje opasnost i broj požara.

Zahvaljujući uspješnoj preventivi lani je indeks opožarene površine smanjen je za 43,50 posto u odnosu na zadnjih 11 godina, istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik.

Najavio je izradu 21 pravilnika, dva naputka i dva programa vatrogasne zaštite, a ustrojit će se i vatrogasna mreža, zajednički informacijski sustav za obradu vatrogasnih aktivnosti i Pravila vatrogasne službe.

Kao najbitnije stavke u pripremi protupožarne sezone 2020. Tucaković je naglasio osposobljavanje i obuku novih vatrogasaca te zapošljavanje dodatnih sezonskih vatrogasaca.

Kao provjeru pripravnosti sustava održat će međuresornu vatrogasnu vježbu "Sigurnost 20", koja će uključiti sve sastavnice domovinske sigurnosti.

Povećane su plaće sezonskim vatrogascima na 4000 kuna, a protupožarna naknada sa 170 na 200 kuna. Refundacija mjesečnih troškova po profesionalnom lokalnom vatrogascu povećana je na 8000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:11