Tužiteljstvo: Sud je teško pogriješio oslobodivši Asima Kurjaka

Sedam godina prošlo je otkako je “afera Kurjak” izbila u javnost. Njezini glavni akteri već su pomalo pali u zaborav. Asima Kurjaka sud je oslobodio optužbi, ali u javnosti su ostale dvojbe o tome je li zlorabio jajne stanice svojih pacijenata.



Gdje je iščezao? Nekad u medijima sveprisutni šef Katedre za ginekologiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta izgubio je katedru. Prijateljevao je s predsjednikom Mesićem, ali tamo više nije “rado viđen gost”. Nekad je rado davao intervjue, nakon toga skrivajući se iza kišobrana od fotoreportera bježao je od medija. Otišao je navodno u Katar. Njegova suradnica Sanja Kupešić u SAD.



Zatražene kazne



Za Kurjaka četiri godine i 8 mjeseci zatvora, za  Sanju Kupešić 2 godine i 4 mjeseca, itd.







I Mesić ga odbacio



Predsjednik je nedavno porekao Kurjakove tvrdnje da su se nedavno susreli u Kataru
I tko zna koliko bi još bila pamćena afera s uzimanjem jajnih stanica, koju je je početkom travnja 2002. godine otkrila novinarka Globusa Renata Ivanović i potom u seriji članaka donijela potresna svjedočanstva njegovih bivših pacijentica koje su iznosila gorka iskustva o tretmanu u njegovim poliklinikama i nepotrebnim operacijama materične pregrade, potkrepljujući to medicinskom dokumentacijom.



Jedna od njih, G. Z., tvrdila je 2003. godine da je prije 23 godine bila na rubu života i smrti. Ona je preživjela, no 21. siječnja 2002. godine Dragica Ivankić i njezina kći nisu. Krenula je istraga i 30. ožujka 2007. godine tužiteljstvo je optužilo Kurjaka i njegove suradnike zbog nedopuštenog presađivanja jajnih stanica.



Bio je miljenik dvorova



Ginekolog koji je bio osobni liječnik japanske princeze, kao i supruge egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je i tu činjenicu pokušao upotrijebiti da spasi hrvatskog pomorca Antuna Belića iz kairskog kazamata, u čemu nije uspio, organizator brojnih seminara i konferencija, društveno angažiran, ali i stručno osporavan, oslobođen je svih optužbi. Tvrdio je da je medijska žrtva, ali onda su uslijedila i svjedočenja stručnjaka iz inozemstva koji su ga optuživali za plagijate iz Norveške, sumnje biologa u ispravnost njegovih metoda liječenja. Do izbijanja afere Moderni medicinski centar, privatnu polikliniku, vodila je njegova supruga Biserka.



Iako oslobođen svih optužbi, Kurjak je nestao s javne scene. Posljednji put o njemu se pisalo u siječnju ove godine kad je Ured predsjednika opovrgnuo Kurjakove tvrdnje da je ugostio predsjednika Mesića u Kataru, gdje se prihvatio obrazovanja mladih ginekologa i gdje se bavio istraživanjem mozga fetusa. Mesić je opovrgnuo i da je Kurjak bio tajno kod njega na ručku.



Zatvor i zabrana djelovanja



 I Kurjak je opet pao u zaborav. Sve do prije nekoliko dana kad je Državno odvjetništvo ponovo aktualiziralo slučaj “jajnih stanica”.



Iako ga je sutkinja Sanda Bramberger Ostojić oslobodila jer nije bilo dokaza da su Kurjak i njegovi suradnici provodili potpomognutu oplodnju tuđim jajnim stanicama, sada tužiteljstvo za Kurjaka traži četiri godine i osam mjeseci zatvora. Za njegovu suprugu traže dvije godine, za blisku suradnicu Sanju Kupešić dvije godine i četiri mjeseca, a za dr. Ernesta Suchaneka četiri godine i šest mjeseci zatvora i za sve njih po pet godina zabrane rada.



Zaplašene i zbunjene



Tužiteljstvo smatra da je sud pogriješio. Evo na čemu temelji svoje zaključke i s kojim argumentima.



Pacijentice dr. Kurjaka koje su svjedočile u sudskom postupku kojim se njemu i troje njegovih suradnika sudilo zbog navodnog presađivanja jajnih stanica svjedočile su s namjerom da se ne zamjere optuženim liječnicima, bile su zaplašene i htjele su zaboraviti proces umjetne oplodnje, smatra Državno odvjetništvo u nedavno podnesenoj žalbi na oslobađajuću presudu protiv Kurjaka i drugih liječnika.



Asim Kurjak, njegova supruga Biserka Funduk Kurjak te liječnici Sanja Kupešić i Ernest Suchanek bili su optuženi da su od 2000. pa do 2002. izvantjelesno oplodili pet pacijentica jajnim stanicama drugih žena, a nakon tajnog suđenja je Sandra Bramberger Ostojić, sutkinja zagrebačkog Općinskog suda, donijela presudu kojom je sve četvero liječnika oslobođeno. Pojednostavljeno, sud je prihvatio stav obrane da jajne stanice nisu organi te da dr. Kurjak nije uzimao nikakve organe i ilegalno ih presađivao pacijenticama, protumačio je u trenutku proglašenja presude njegov odvjetnik Silvije Degen.



Nepropisno suđenje



No, tužiteljstvo smatra da je sud pogriješio utvrđujući činjenično stanje te da je, uz to, oslobađajuća presuda rezultat i bitnih povreda odredbi postupka pa je zbog svega toga donio i pogrešnu, oslobađajuću presudu.



Državno odvjetništvo smatra da je sud propustio ustanoviti kako su bivše pacijentice različito svjedočile tijekom istrage i na suđenju.



Osnovni motiv za to je stav pacijentica koje se nisu željele zamjeriti, bile su zaplašene, pod pritiskom pa u konačnici nisu ni htjele sudjelovati u postupku protiv dr. Kurjaka. Sud je iskaze pacijentica smatrao djelomično istinitim, a djelomično neistinitim pa je tako i prihvaćao dokaze, malo vjerujući a malo ne vjerujući pacijenticama, tvrdi tužiteljstvo.



Naravno da je takvo tumačenje u najmanju ruku neobično jer je samim time upitna vjerodostojnost svjedoka koji ili laže ili govori istinu.



Pribježište u Kataru, dokad?




Sve pacijentice plaćale su isti iznos za postupak iako se na sudu tvrdilo da su podvrgnute različitim postupcima, no dokumentacija iz Poliklinike MMC, iako manjkava, upućuje da je dr. Kurjak, s ostalim optuženim liječnicima, počinio djela za koja je optužen te da treba biti osuđen.



No, izvjesno je da će do ishoda novog suđenja, ako do njega i dođe, proći i desetljeće od izbijanja “afere Kurjak”. Sudski postupci Asima Kurjaka nisu financijski uništili. Skrasio se u Kataru, okružen je mladima, radi u struci.



Ali utjecaj i pozornost kakvu je imao nikad više neće steći.



  Liječnici ‘svjedočili’ potpune i antimedicinske besmislice



Liječnici koji su svjedočili nisu se htjeli zamjeriti kolegama pa su bili spremni govoriti i besmislice, da je pacijentica bez jajnika i jajovoda “sama proizvela jajnu stanicu” ili da je “u medicini sve moguće”. Prijedlog tužiteljstva da se vještačenje obavi uz asistenciju međunarodnih stručnjaka, sud je odbio a svjedočili su liječnici koji su pod utjecajem autoriteta optuženoga. Osoblje Poliklinike ne želi sudjelovati u progonu pretpostavljenih pa su svjedočili njima u korist, smatra tužiteljstvo. Pritom su na suđenju promijenili i značaj kratica koje se koriste u medicini. Tako je kraticu ET, koja se koristi kako bi se definirao embriotransfer, osoblje koje je radilo za Kurjaka na sudu tretiralo kao da je riječ o postupku kojim se mjeri debljina maternice iako se u svakom takvom slučaju, kada se tom kraticom obilježava debjina endometrija, to posebno ističe. OOD kraticu, umjesto oocita donatio, osoblje Poliklinike je koristilo da bi se definirala obrada obojenim doplerom. Inače se za korištenje toga doplera koristi kratica CD ( Color Doppler).



Tužiteljstvo podsjeća i da medicinska dokumentacija nije pokazala pripremu za potpomognutu trudnoću, ali je nađen niz indicija da je došlo do presađivanja stanica, što sud nije uvažio. Sud je zanemario i činjenicu da je pacijentica koja je rodila u jednoj zagrebačkoj bolnici inzistirala da se u njenu dokumentaciju ne navede način na koji je začeto njeno dijete pa tužiteljstvo zaključuje da je ona krila tu informaciju kako se ne bi doznalo da je bila podvrgnuta presađivanju tuđe jajne stanice. Rodila je u 51. godini života nakon što se 15 godina liječila protiv steriliteta, a u njezinoj dokumentaciji stoji kratica - OOD.




Drski prevarant ili žrtva



Kurjakovi odvjetnici i znanci te dio kolega i dalje, iako sve rjeđe, otvoreno istupaju u njegovu korist. Dugo su i politički i drugi moćnici imali razumijevanja za njega. Inozemni su mjerodavni stručnjaci šutjeli, a onda razotkrili njegove krađe tuđih radova.


Degen: Kurjak kao Ivica Kičmanović



Priča o Kurjaku, priča je o Ivici Kičmanoviću. On ima tisuću mana, ali je veliki čovjek. Postigao je u životu sve što je mogao, a to naš narod ne može podnijeti. No, on može otići gdje god poželi jer se dokazao svojim radom - kazao je za Kurjaka njegov branitelj i prijatelj odvjetnik Silvije Degen.
Bandić: Političari ga dugo štitili





Za Kurjakovo vražanje na čelo Svetog Duha lobirao je Milan Bandić. Ivo Sanader otvorio je svjetski kongres perinatalne medicine dok se čekalo tužbu protiv Kurjaka.


Struka: Terete ga da je plagijator





U British Medical Journalu 15. rujna 2006. sir Ian Chalmers (na slici) pisao je o Kurjakovim znanstvenim plagijatima. O tome je pisao i norveški znanstvenik dr. Eik Nes.






Dušan Miljuš, Boris Vlašić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:40