TJEDAN RESTORANA

Udruženi ugostitelji u akciji: dođite i ručajte za 100 kuna

Sutra u Zagrebu počinje Tjedan restorana, sjajna marketinško-gastronomska akcija, u kojoj sudjeluje dvadesetak zagrebačkih restorana raznih rangova: od veterana poput Okrugljaka do relativnih debitanata, poput Jillysa ili Kod Vele.

Ideja akcije vrlo je jednostavna: u Tjednu restorana gosti će u gostionicama sudionicama te manifestacije moći pojesti obrok od tri slijeda za stotinjak kuna.

U pojedinim slučajevima, poput Balona ili Apetita, radi se uistinu o golemom diskontu: u Balonu samo biftek stoji više od 135 kuna, a zbroj triju jela u sve boljoj Apetitovoj kuhinji teško da može stajati manje od dvjesto kuna.

Hrana bolja nego kod kuće

Naravno, u nekim drugim restoranima koji su se uključili u tu akciju stotinjak kuna sasvim je dovoljno da se fino najedete i bez ovog aranžmana.

Cilj akcije Tjedan restorana sasvim je jasan: povećati promet zagrebačkom ugostiteljskom biznisu, popularizirati restoransku hranu, koja je, objektivno govoreći, gotovo nužno bolja od onoga što se kuha kod kuće, i vratiti goste koje je rastjerala sad već dvogodišnja recesija.

Ovdje valja reći kako su brojni zagrebački restorani od kraja 2008. godine do danas izgubili trideset-četrdeset posto prometa, premda nisu dizali cijene: dapače, neki su ih i spustili, osobito kada je riječ o cijenama vina.

U istom je razdoblju mnogo restorana zatvoreno.

I dok pojedini sudionici akcije Tjedan restorana žele povećati promet i ponovo promovirati svoju kuhinju, neki drugi uključili su se u ovu manifestaciju prvenstveno zato da bi se afirmirali na zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Karakterističan je slučaj restorana Kod Vele na Radničkoj cesti, otvorenog krajem lanjske godine.

Kod Vele upravo ulazi u fazu dubinskog redizajna: za dva mjeseca to bi mjesto, u kojem se već sada, uz Stari kotač, pripremaju vjerojatno najbolje goveđe pljeskavice u Zagrebu (i uvjerljivo najbolji somuni), trebalo postati prvi kulinarski ambiciozni bosanskohercegovački zagrebački restoran, pod imenom Mostovi.

Jillys u Hatzovoj, koji je prije nekoliko mjeseci doživio komercijalnu eksploziju (s kojom se nije baš uvijek uspješno nosio) kroz Tjedan restorana vjerojatno traži novu, definitivnu tržišnu potvrdu, a Klub gastronomada, što ga u Jurišićevoj vode moji dragi prijatelji, napokon želi izaći na scenu širu od broja ljudi čije telefonske brojeve ti momci drže u svojim mobitelima.

Neki se drže po strani

Neki od najuglednijih zagrebačkih restorana, poput Takeonoka i Mana, nisu navodno željeli sudjelovati u Tjednu restorana, što je i normalno. Radi se, prije svega, o mjestima za izlazak (ali s vrlo dobrom do izvrsnom hranom) koja žele čuvati određenu ekskluzivnost.

Tjedan restorana mogao bi najaviti zanimljivu zagrebačku gastronomsku jesen.

Početkom studenoga Vlado Lisak, bivši voditelj raznih Esplanadinih barova i restorana, kasniji uspješni i popularni upravitelj Okrugljaka, u blizini Cvjetnog trga otvara prvi ozbiljni talijanski restoran u Zagrebu, poslije dugo, dugo godina.

ATLANTA BOCCA MARAI

Miramarska 22

01/6170-207

Juha od povrća - minestrone

Biftek aceto balsamico

Torta od borovnice

KLUB GASTRONOMADA

Jurišićeva 1/1, 01/820-200

Juha od luka s vinom i domaćim štruklicama

Orada iz škrovade uz pečeni krumpir, rajčice, luk i masline

Voćni carpaccio s redukcijom aceta balsamica i bijelih tartufa

čaša vina

OKRUGLJAK

Mlinovi 28

01/4674-112

Rižoto od gljiva

Medaljoni svinjske pisanice u umaku od suhih šljiva

Savijača od jabuka

BALON

Prisavlje bb, 01/6040-918

Carpaccio od grdobine na posteljici od rikule

File sabljarke na tortici od brokule i u umaku od rajčice, garniran tempurom od tikvica

Zapečena krema od vanilije

Čaša muškata Ledić

IVICA I MARICA

Tkalčićeva 70

01/4828-999

Juha od buće s kockicama kruha

Dalmatinska pašticada s njokima

Kolač po odabiru

HELLAS

Opatovina 35

01/4810-551

Juha - Kotopoulo krema

Arni me spanaki - janjetina, tvrdi sir, špinat, vrhnje, začini

Horiataki - grčka salata

Baklava

APETIT

Jurjevska 65 a, 01/677-335

Hrskavi ravioli punjeni pašticadom, krema od vrganja

Coq au vanille s domaćim njokima i šumskim gljivama

Čokoladni san apetit s vrhnjem od vanilije i borovnicama

Čaša vina

PAUZA

Preradovićeva 34

01/4854-598

Proljetna rolica s kozicama i piletinom

Šurlice s dimljenom tunom

Pjenica od čokolade

Čaša vina

TRILOGIJA

Kamenita 5

01/4851-394

Juha od krastavaca i kopra

Brancin na crnim sipinim rezancima u umaku od kozica i estragona

Maraschino tart uz čašu Chardonnaya

(cijena 134 kune)

ARGANTE

Hotel Antunović Zagrebačka avenija 100a 01/204-1160

Teleći rižoto na skradinski

Goveđi rumpsteak sa žara u umaku od barikiranog vina

Sezonska salata

Slatko iznenađenje

KOD VELE

Radnička cesta 1

01/6192-178

Hercegovački uštipci sa sirom i pršutom

Špikani teleći vrat iz krušne peći s lešo povrćem

Baklava

Piće: čaša domaće iločke graševine

JADRAN BOTA ŠARE

Ulica kralja Zvonimira 124 01/2316-745

Salata od plodova mora na rikoli s kamenicom

Riblji odrezak s gradela i blitva na dalmatinski

Rožata

MU

Ulica grada Vukovara 72

01/6310-090

Mazalica s chili umakom

Narezani ramsteak na rikoli sa feta sirom

Kolač od jabuke i cimeta

LOBBY

Ivana Lučića 2a

01/6396-950

Okruglice od srdela na šalši od žute rajčice

Pureći prutići u proljetnom umaku uz zelene tagliatelle

Pečeno voće s mirodijama

Čaša vina Lobby Pinot crni

PANINO

Tkalčićeva 43

01/4813-349

Salata od bulgura s plodovima mora

Domaći istarski pljukanci sa sušenom rajčicom i pršutom

Cheese cake s borovnicama

JILLY’S

Pavla Hatza 16

01/4839-020

Teleća krem gusta juha

Pileći file u slanini i povrće na žaru

Suha pita s orasima

uz svaki meni piće dobrodošlice: čaša vina

STEFANO

Bogovićeva 3

01/4812-510

Bruschetta s rikolom, San Daniele pršutom i pecorino sirom

Svinjski šnicli punjeni šunkom i sirom, umakom od šampinjona i peršinom

Stefanov talijanski tiramisu

Čaša vina

KAMANJO

Gračanska cesta 48, 01/4617-555

Aperitiv gratis: raznovrsne domaće rakije i likeri

Pašteta od fazana

Divljač s knedlima od kruha

Dalmatinska pjenica

TRATTORIA FELLINI

Savska 90, 01/6177-545

Piće dobrodošlice Freixenet Cordon Negro Brut

Bruschetta s vrganjima, špekom i začinima

File brancina, mladi špinat i kus kus

Profiterole s vanilijom i čokoladom

KLUB KNJIŽEVNIKA

Trg bana Jelačića 7/I

01/4812-290

Rižoto s lignjama, radičem i crnim vinom

Janjeće okruglice s mentom, ratatouille, domaći kroketi i jogurt sa začinima

Baileys tiramisu





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:04