POREZNA REFORMA

UGOSTITELJI IZ ISTRE PROSVJEDUJU ZBOG PDV-A Ministri financija i turizma najavljuju im manje parafiskalne namete

 Boris Kovačev / CROPIX

Ministar turizma Gari Cappelli i ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak su tijekom HBOR-ove konferencije o poticanju izvoza podsjetili na druge mjere iz predložene porezne reforme koje bi trebale kompenzirati učinak višeg PDV-a.

Za sljedeću godinu najavili su i aktivnosti na smanjenju parafiskalnih nameta.

Cappelli je istaknuo da u ugostiteljstvu i turizmu ima više od 200 parafiskalnih nameta koji su možda i veći namet od samog PDV-a, na kojem je trenutačno najveća koncentracija.

Istarski ugostitelji za danas su najavili prosvjed zbog podizanja stope PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto. Ministar financija komentirao je kako je Hrvatska demokratska zemlja u kojoj svatko ima pravo iskazati svoje nezadovoljstvo.

Istaknuo je kako je sektor turizma i ugostiteljstva prepoznat kao izuzetno važan i dodao kako će se na tom polju osigurati adekvatna i kvalitetna financijska sredstva uz niže troškove.

'Tu je i element olakšavanja poslovanja iz šire perspektive, dakle ne samo fiskalnog i financijskog, nego i administrativnog rasterećenja, prije svega neporeznih davanja i parafiskalnih nameta", rekao je Marić.

Ponovio je kako su za sektor ugostiteljstva važni elementi cjelovitosti porezne reforme na strani njihove ponude u smislu snižavanja određenih ulaznih troškova, ali još i više na strani potražnje.

'Sve što ćemo poduzeti sigurno će podignuti raspoloživi dohodak hrvatskih građana, ali i investicijska te opća aktivnost hrvatskih poduzetnika koja će se u konačnici između ostalog dijelom usmjeriti na sektor ugostiteljstva i turizma te njihove usluge i proizvode", zaključio je ministar financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:05