OLEKSANDR LEVČENKO

UKRAJINSKI AMBASADOR U ZAGREBU 'Rusi su međunarodni teroristi, žele zavaditi svijet'

Ukrajina mora poduzeti sve mjere kako bi onemogućila da se ponove ovakve katastrofe
 Ranko Šuvar/CROPIX

Oleksandr Levčenko, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj za Nedjeljni Jutarnji govori o novoj velikoj krizi između Rusije i Ukrajine, koja se rasplamsala nakon rušenja malezijskog zrakoplova nad ukrajinskim teritorijem.

Ukrajinska vlada rekla je kako će dati dokaze da iza napada stoje proruski pobunjenici. Možete li nam predočiti neke dokaze?

- Danas cijeli svijet može vidjeti svu dubinu agresije s kojom se suočila Ukrajina. Sadašnja događanja na istoku moje zemlje nisu problem samo Ukrajine, nego i znatno šire. Jedan jedini ispaljeni projektil proruskih separatista uzdrma cijeli svijet ako gotovo 300 osoba, od kojih 80 djece, državljana više zemalja, u jednom trenu izgubi život. Mi Ukrajinci, kao i cijeli svijet, vrlo smo teško pogođeni ovim neljudskim činom te suosjećamo s rodbinom i bližnjima poginulih u ovoj tragediji.

Radi provedbe nepristrane istrage predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izdao je Uredbu o stvaranju državne komisije u koju će biti uključeni i stručnjaci IKAO-a i drugih međunarodnih organizacija odgovornih za sigurnost letova. Već sada ukrajinska strana raspolaže dokazima da se radi o ciljanom rušenju aviona protuzračnim naoružanjem. Nekoliko sati nakon zlodjela sigurnosne službe Ukrajine dobile su i objavile niz čvrstih dokaza da su avion srušili proruski separatisti uz pomoć ruskog naoružanja. Naravno, konačni zaključak moći će se donijeti kada specijalna komisija završi istragu, koja će ustanoviti istinu i raščistiti ovaj stravičan događaj. Nadam se da ćemo nakon te istrage svi dobiti konkretne odgovore na niz pitanja, pogotovo na glavno - tko stoji iza stanja na istoku Ukrajine i što se stvarno događa u mojoj domovini.

Ukrajinski predsjednik Porošenko rekao je da je riječ o terorističkom napadu. Kakve će to posljedice imati za moguće pregovore s pobunjenicima?

- Kao što je istaknuo predsjednik Ukrajine, jučer je cijeli svijet ugledao pravo lice agresora, jer je rušenje putničkog aviona izravni čin međunarodnog terorizma usmjerenog protiv cijelog svijeta. U posljednje vrijeme to je već treći tragičan slučaj nakon što su s ruskog teritorija srušeni ukrajinski borbeni avioni An-26 i Su-25. Jedan od izravnih dokaza upletenosti proruskih terorista u rušenje malezijskog aviona jest to što se jedan od vođa separatista u razgovoru sa svojim kuratorom iz Rusije, bojnikom obavještajne službe Glavnog stožera Oružanih snaga RF Vasilijem Geraninim, hvalio srušenim avionom.

Danas je vrlo teško govoriti o pregovorima budući da se u posljednje vrijeme vođenje takozvanog hibridnog rata pretvara u otvorenu i očiglednu agresiju protiv Ukrajine. Sadašnji terorizam više nije samo lokalni problem, postao je stvarna i ozbiljna prijetnja europskom i svjetskom sigurnosnom sustavu. Stoga samo zajedničkim naporima cijele svjetske zajednice možemo zaustaviti daljnje širenje agresije.

Hoće li rušenje zrakoplova utjecati na odnose Kijeva i Kuala Lumpura? Što vladi u Kijevu poručuju iz malezijske vlade?

- Svima u svijetu je jasno tko stoji iza događanja u Ukrajini i tko je kriv za ovu strašnu tragediju. Predsjednik Ukrajine je odmah nakon tragedije obavio telefonski razgovor s malezijskim premijerom Najibom Tun Razakom u kojem je izrazio sućut zbog tragedije te pozvao malezijsku stranu da se pridruži istrazi. Osim toga, razgovarao je s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskim premijerom Davidom Cameronom i predsjednikom australske vlade Ebottom. Zbog izvanredne situacije s rušenjem malezijskog aviona 18. srpnja održana je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a koju je inicirala Velika Britanija.

U avionu je poginulo najviše nizozemskih građana. Kakva je komunikacija s nizozemskom vladom?

- Ukrajinci su vrlo suosjećajan narod koji tuđu tragediju doživljava kao svoju. Koliko mogu pratiti, tisuće Ukrajinaca donose cvijeće pred veleposlanstvo Nizozemske u Kijevu. Mislim da u Ukrajini nitko nije ostao ravnodušan prema ovoj tragediji koja je odnijela toliko nevinih ljudi, pogotovo djece. A kada gledam te slike, smatram da je vrhunac cinizma kada naši sjeverni susjedi prozivaju Ukrajince fašistima. Tim više što ne primjećujem ovakve izraze sućuti u Moskvi. Što se tiče komunikacije s nizozemskom vladom, jedan od prvih telefonskih poziva ukrajinskog predsjednika bio je upućen nizozemskom kralju Willem-Alexanderu, u kojem je uime ukrajinskog naroda Porošenko izrazio sućut obiteljima i rođacima stradalih.

Nad Ukrajinom više nema preleta inozemnih kompanija. Koliku vam to štetu nanosi?

- Svjesni smo da bi nam zatvaranje zračnog prostora nad Donjeckom i Luganskom regijom moglo donijeti štetu, ali mi smatramo da se nikakva šteta, ni financijska niti materijalna, ne može usporediti s ljudskim žrtvama. Stoga smo svjesno napravili ovaj korak za sigurnost putničkih preleta. Nikad nismo mogli ni pomisliti da će agresor koji je napao našu zemlju i oduzeo nam dio našeg suverenog teritorija, a svaki dan teroristima šalje najmodernije naoružanje, toliko nisko pasti i dati svojim vojnicima oružje za rušenje putničkih aviona s nedužnim ljudima i djecom.

Sada, kada se to ipak dogodilo, Ukrajina mora poduzeti sve mjere kako bi onemogućila da se ponove ovakve katastrofe, kolika god bila financijska i materijalna šteta. Siguran sam da ćemo ponovno otvoriti zračni prostor čim uspijemo stabilizirati situaciju, a vjerujem da će to, uz pomoć svjetske javnosti, biti uskoro.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:39