LJUBAVNI PROBLEMI PRVOG ČOVJEKA FRANCUSKE

Umjesto da vodi državu, Hollande rješava ljubomorne ispade svoje partnerice: ‘Vi to ne razumijete, imat ću pakao doma’

Kada se u utorak proširila informacija da je Valerié Trierwailer, partnerica francuskoga predsjednika Françoisa Hollandea, podržala protivnika njegove bivše partnerice Ségolene Royal u drugom krugu izbora za parlament koji se održavaju u nedjelju, činilo se kako je to postala najvažnija politička preokupacija u zemlji. Sve ostalo palo je u drugi plan - ni izborna kadroviranja kako bi pojedini stranački kandidati osvojili što bolji plasman u drugom krugu, ni najavljene socijalne reforme, ni kriza eura, čak ni rezultati Nogometnog prvenstva, naciju više nisu toliko brinuli. Satima nakon što su o tome primili vijest, iz Elizejske palače nije bilo komentara, potpuni “black-out” i konsternacija.

Diskretna uloga

“Možda smo mogli očekivati krizu u vladi, među vlastitim redovima, no nitko nije računao na privatnu dramu i krizu u domu tek izabranoga predsjednika”, bio je prvi, istina neformalni komentar, jednoga od predsjednikovih pomoćnika. Nakon prospavane noći i prvotnog zaprepaštenja, a s obzirom na uvjeravanja PR-ovaca kako je šutnja u kriznim situacijama najgore rješenje, oglasio se sam premijer Jean-Marc Ayrault koji je još jednom potvrdio svoju i predsjednikovu potporu kandidatkinji Royal, a prvoj dami poručio kako bi njezina uloga trebala biti diskretna i kako “svatko mora znati gdje mu je mjesto”.

Glasnogovornica vlade Najat Vallaud-Belkacem javnosti je pak poručila kako je Valérie slobodna i moderna žena koja se izražava slobodno i kojoj treba ostaviti tu slobodu izražavanja. No, bez obzira koliko ona bila slobodna, emancipirana i moderna, činjenica je kako je svoj javni utjecaj iskoristila za obračunavanja na privatnom planu. Višegodišnje tenzije između Hollandeove bivše životne partnerice s kojom se nikada nije oženio, ali s kojom ima četvero djece, i njegove sadašnje partnerice, eksalirale su u najgorem mogućem trenutku, u tjednu pred drugi krug izbora. Ispadu na Twitteru prethodila je upravo potpora šefa države Ségolene Royal na izborima u La Rochelleu, nakon što se pred drugi krug našla u opasnom duelu sa stranačkim disidentom, isključenim iz Socijalističke stranke. Predsjednikovu partnericu izludjelo je to što je o njegovoj potpori bivšoj pročitala tek u novinama.

No, osim što je uputila potporu političkom disidentu Olivieru Falorniju, Valerie je, namjerno ili ne, izazvala cijeli niz postreakcija i prvu veliku političku aferu nove vlade. “Ova afera ismijava i Francusku i njezina šefa države”, jedva su dočekali komentirati u najjačoj opozicijskoj stranci UMP. I ne samo to, političkom autsajderu u nedjelju se smiješi pobjeda, s obzirom na to da je potpora prve dame mobilizirala francusku desnicu, čak i ultradesničare Marine Le Pen da glasaju protiv socijalističke kandidatkinje Royal, koja je u istoj izbornoj jedinici u prvom krugu pobijedila. Dostojanstveno, staloženo i mirno, dva dana kasnije, u intervjuu Liberationu, zatražila je poštovanje prema majci četvero djece, ali i prema političarki koja ima podršku predsjednika Republike.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:28