OBRAZOVANJE U SJENI

VELIKI BIZNIS S MATUROM Koliko košta uspjeh vašeg djeteta? Na instrukcijama se zaradi oko 40 milijuna kuna!

Paušalne procjene kažu da se oko biznisa s instrukcijama, koje u više od 50 posto slučajeva vode srednjoškolski i sveučilišni profesori, vrti oko 40 milijuna kuna godišnje. No, ta je kalkulacija vrijedila prije uvođenja državne mature. A tek tu je biznis počeo jačati
 Luka Gerlanc/CROPIX

Knjiga “U sjeni: privatne instrukcije u obrazovanju”, pisana dvije godine uoči prve državne mature u Hrvatskoj, dala je točnu prognozu: uvede li se matematika kao obavezan predmet za sve učenike na državnoj maturi, doći će do dramatičnog porasta pojave instrukcija. Njezini autori Zrinka Ristić Dedić i Boris Jokić 2007. su upozoravali da su privatne instrukcije ozbiljan problem. Razradili su i modele regulacije tzv. obrazovanja u sjeni, no ispalo je da su pisali u vjetar.

Svaki drugi srednjoškolac u Hrvatskoj koristi povremeno, kontinuirano ili “last minute” instrukcije, što je slično kao u, primjerice, Slovačkoj, čiji je obrazovni sustav tek pet mjesta iznad hrvatskoga prema posljednjem PISA istraživanju. Podatkom da 56 posto srednjoškolaca uzima instrukcije daleko smo od situacije jedne Austrije, Njemačke, kamoli Finske, čijih se manje od pet posto srednjoškolaca odlučuje za plaćanje nadoknade znanja. Najviši postotak instrukcija i dalje odlazi na matematiku; PISA nam je pokazala da čak 33 posto 15-godišnjaka ima problem s matematičkom pismenošću.

- Hrvatska obrazovna politika uporno ignorira pojavu privatnih instrukcija iako se o toj pojavi piše i istražuje na svjetskoj razini. Postoje brojni mehanizmi kojima se može utjecati na pojavu, a osnovni i najteži je povećanje kvalitete službenoga sustava obrazovanja te veća individualizacija u poučavanju i učenju - tvrdi Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja.

Obrazovanje u sjeni

Paušalne procjene kažu da se oko biznisa s instrukcijama, koje u više od 50 posto slučajeva vode srednjoškolski i sveučilišni profesori, vrti oko 40 milijuna kuna godišnje, no ta je kalkulacija vrijedila prije uvođenja državne mature. Jer, tu biznis počinje jačati.

Obrazovanje u sjeni danas ima svoj udio na tržištu na kojem se, procjena je, godišnje okreću dodatni deseci milijuna kuna. Dio tvrtki u ovom biznisu sasvim dobro opstaje i širi se. Jedan od igrača na tržištu poduke iznio je podatak o broju korisnika po sezoni i najčešćem modelu poduke koji biraju, pa je ispalo da od svojih 300 korisnika ubere po sezoni oko pola milijuna kuna. S druge strane, jedna od vjerojatno najjačih tvrtki specijaliziranih za poduke u obrazovanju, kod kojih se za maturu i prijemne ispite priprema više od 3000 polaznika raspoređenih u 380 grupa godišnje, napominju kako sve ostale pripreme u Zagrebu nemaju toliko polaznika. Tvrtka je osnovana 1998., a u 2013. imala je prihod od preko 5,2 milijuna kuna.

Njezin konkurent razgranao se izvan Zagreba i svoju mrežu usluga proširio na Split, Rijeku, Osijek, Pulu, Dubrovnik, Zadar i Slavonski Brod. Sve zajedno, registriranih pružatelja usluga ovoga tipa je na desetke i neki od njih smjestili su se u vrlo ozbiljne poslovne prostore u većim gradovima.

Pritom ih je na prvu teško razlikovati kvalitetom. Prvi dojam, marketinški, stvar je ukusa.

‘Plemstvo duha’

“Kročite u plemstvo, ali plemstvo duha! Pozovite sebe, ali i druge, u smisao! Utemeljite se u kritičnosti - dakle, naučite razabirati tanane razlike. Jer, puno je raskošnih odabranica od kojih barem jednu ljubite; umjetnost, biologija, filozofija, matematika, fizika, hrvatski jezik ili jezik vaših inozemnih frendova...”, jedan je od nadahnutijih poziva. Kraće reklamne forme zadržavaju se na jednostavnim porukama, tipa: “Čujemo se za pet minuta!” Ono što fascinira pritom je da tržište poduka preuzima poznate modele popusta kakve koriste poznati trgovački lanci (“Dovedete li prijatelja, dobivate na poklon 50 kuna”), a novija je forma i - naplata upisnine, u najčešćem iznosu od 100 kuna.

Ispada čak da odluka o odlasku na instrukcije više nije dovoljna jer poželjno je da se korisnik odluči za model: kontinuirane, interventne, individualne, last minute. Prve počinju u studenome, dva mjeseca od početka školske godine i traju do svibnja. Interventne, ime govori, upisuju se kad zagusti, a last minute... Sad je vrijeme, svibanj, zadnji čas.

- Pojava privatnih instrukcija izrazito je složena. Ona ima svoje pozitivne osobine i posljedice, ali i mnogo više negativnih. Organizirani tečajevi za državnu maturu, kao i ostali oblici privatnih instrukcija, nastaju i rastu na nedostacima službenoga sustava obrazovanja - kaže Boris Jokić, sugerirajući da su najplodnija mjesta za porast ove pojave prijelaz iz srednje škole u visoko obrazovanje.

- U tim trenucima djeluju brojni psihološki čimbenici poput straha, žele da budeš bolji od drugih. Upravo na tim psihološkim momentima tvrtke koje organiziraju tečajeve grade svoje promotivne kampanje - objašnjava Jokić.

Prema dostupnom cjeniku jednog od najjačih ponuđača priprema za državnu maturu, 60 sati matematike na A razini (viša razina znanja na maturi) stoji 1424 kune u gotovini (karticom 1499 kuna). B razina matematike je oko 400 kuna niža. Najjeftinija je cijena priprema za izborne predmete informatika, psihologija te politika i gospodarstvo: 20 sati 449 kuna na karticu. Fizika, biologija, kemija po 36 sati 799 kuna.

Manje poznati ponuđači priprema, čija se imena unatoč pokušaju da zvuče poznato ne mogu usporediti s jednom Algebrom ili Trinomom, poduku nude po nešto nižim cijenama. U svakom slučaju, paketi su kod svih najisplativiji, što znači da ako maturant uzme matematiku, hrvatski i strani jezik (obavezni predmeti na maturi), ukupno 132 sata poduke, ispadnu ga na kartici oko 3000 kuna ako je riječ o A razini. Slijede nešto jeftinije kombinacije ABA, BAB, ABB, da bismo došli do najjeftinije varijante s tri obavezna predmeta na nižoj razini znanja koja pretočena u 100 sati iznosi 2447 kuna.

Dijelu ovoga tržišta pogodovalo je i digitalno doba. Odabrani model instrukcija može se odraditi i s monitora, ali i tu je u ponudi široka paleta pa valja promisliti. Ponuđači su vrlo aktivni, što je razumljivo, žele opstati na ovom sve dinamičnijem i konkurentnijem tržištu. Jedan od hitova “Paket protiv školskih briga” trenutačno je na 50-postotnom popustu i košta 2500 kuna. Uključuje 40 sati “superinstrukcija”.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:08