NEDJELJNI ISTRAŽUJE

VELIKI RAT ZA ZAŠTITARSKU SCENU Sokol Marić mogao bi ostati bez licence, a za vratom mu pušu Klemm i Securitas

Sokol Marić se ovaj tjedan našao u problemima. Zbog ilegalnog oružja koje je dobrovoljno predao policiji prilikom pretresa kuće mogao bi ostati bez zaštitarske licence. Sada su mu za vratom Klemm Security, čiji je vlasnik Josip Klemm, u sjajnim odnosima s generalima i HDZ-om, ali mu prijeti i švedski Securitas koji bi mogao preuzeti sve državne poslove

Preljubnička afera, koja je dovela do raspada braka i dugogodišnjeg prijateljstva, telefonske prijetnje, propucavanje automobila i detalji ljubavnog trokuta između Lozice, njegove supruge Nevije Dellale i Zlatka Marića , lani su tjednima punili medije.

Marić je zbog prijetnji završio u pritvoru, a u pozadini afere, pune sočnih detalja o odmoru na Karibima, rasplitala se situacija s ilegalnim oružjem koja je prijetila njegovoj tituli kralja zaštitara. Tituli koju potkrepljuju dobri poslovni podaci o 3300 zaposlenih, 332 milijuna kuna prihoda i lanjskih 27 milijuna kuna čiste neto dobiti. Sokol Marić trenutno se, naime, procjenjuje na 40 milijuna eura vrijednosti.

Priča o Marićevom oružju prilično je komplicirana i zasad još uvijek nerazriješena. Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu policijsku je pretragu proglasila nevažećom na račun tehnikalije, a tužiteljstvo se na odluku žalilo pa se čeka konačna odluka Županijskog suda. O njoj bi, ako se teze naših izvora pokažu točnima, posredno mogla ovisiti kompletna zaštitarska scena u zemlji. Odbije li se ilegalno oružje kao dokaz, i njegova prijetnja Lozici gubi na važnosti pa bi time i presuda bila povoljnija, a Sokol Marić jača tvrtka.

Slučaj Lozica počeo je lani u srpnju, kad je odvjetnik policiji prijavio da mu je Marić prijetio kako će mu odrezati ili iščupati (ovisno o izvoru) obje noge. Kako je tada prenio Jutarnji list, razgovor je trajao desetak sekundi, a počeo je bijesnim Marićevim pitanjem.

- Pa što mi to radiš? Zašto mi uništavaš firmu? Noge ću ti iščupati! - derao se na Lozicu.

Lozica, 38-godišnji odvjetnik odmah je prijetnju 53-godišnjeg vlasnika Sokol Marića prijavio. No, narednog jutra Lozica je otkrio da mu je netko s više hitaca propucao automobil koji je bio parkiran ispred kuće na Jagodnjaku. Kad su policajci uhitili Marića, on sam im je predao četiri automatske puške i veću količinu streljiva. Iako je Marić ubrzo izašao uz jamčevinu od 750 tisuća kuna, policija još nije bila završila s njim. Zbog dojave o još oružja prekopali su mu poslovne prostore u Medulićevoj ulici, u zgradi u kojoj je prije bila španjolska ambasada.

Nisu pronašli ništa.

Zlatko Marić je, kako je sam rekao istražiteljima, Lozicu zvao jer mu je odvjetnik višestruko prijavljivao tvrtku Sokol Marić i njega osobno, jer mu je postavljao ilegalne kamere na kuću. Pravdao se da su kamere postavljene na Lozičin zahtjev te da su njegovi zaposlenici samo obavljali redovite poslove održavanja na njima. Nije trebalo mnogo pa da u javnost iscuri pravi razlog sukoba dugogodišnjih prijatelja - bio je to ljubavni trokut s Lozičinom suprugom, liječnicom Nevijom Dellale. Medijske naslovnice punile su priče kako su se Marić i Dellale zaljubili i aferu počeli u vili na Karibima, u koju su Lidija i Zlatko Marić pozvali Lozice.

A onda je u sudskom postupku, početkom ove godine, došlo do svojevrsnog preokreta. Marić, naime, živi, a mislio se i posjeduje dvije ekskluzivne vile na Pantovčaku, na imanju od ukupno 4000 metara kvadratnih, koje između ostalog imaju unutarnje i vanjske bazene te fitness dvoranu. Imanje je nastalo tako da je Marić spojio dva posjeda na kućnim brojevima 188 i 190, na koja se sada ulazi preko jednog kolnog ulaza. U jednoj kući živi sa suprugom Lidijom, a druga je namijenjena gostima i zabavama. Četiri automatske puške i streljivo držao je u glavnoj kući. Za njih nije imao dozvolu, ali tvrdio je kako mu ni ne treba jer se radi o trofejnom oružju iz rata.

Početkom travnja na Općinskom kaznenom sudu donesena je odluka da je pretraga kuće nezakonita. Oružje koje je pritom oduzeto ne može stoga biti dokaz protiv Marića. Zapisnik o pretrazi kuće i potvrdu o oduzimanju predmeta nadležna sutkinja proglasila je nezakonitima.

Da se nešto takvo sprema, shvatili su i policajci koji su prije toga na sud pozvani u svojstvu svjedoka. Sutkinja ih je o pretrazi kuće ispitivala do najsitnijeg detalja, i posebno se fokusirala na to za koju su točno adresu imali nalog za pretragu. Upravo to je detalj zbog kojeg je donesena takva odluka - policija je, naime, nalog imala za pretragu samo jedne kuće, dakle one ladanjske, a on im je oružje predao iz glavne kuće koja glasi na njegovu suprugu Lidiju.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:29