VELIKI PROJEKT

VIDEO, FOTO: PRVI OTKRIVAMO Pogledajte kako će izgledati novi Trg dr. Franje Tuđmana

Prema genijalnom projektu arhitekta Nenada Fabijanića, krajem ljeta počinju radovi na uređenju bivšeg Trga Francuske Republike, kojim je spojio dvije zagrebačke četvrti - Črnomerec i Trešnjevku, a iz čega je - daljnjom razradom urbanističkog koncepta - nastala studija ‘Integrirani grad’, u kojoj je osnovna zamisao uklanjanje pruge iz gradskog područja i njezino smještanje pod zemlju

Bilo bi loše da ništa nisam mijenjao u svojem projektu za Trg Franje Tuđmana u posljednjih petnaest godina koliko sam se bavio ovim, zapadnim dijelom Zagreba. Svako malo, s revitalizacijom namjere da se gradi, usavršavao sam ga i obnavljao u skladu s novim iskustvom i novim pristupima.

Zamislio sam ovaj trg kao “mjesto susreta, flerta i senzacije“ kako je govorio profesor Miroslav Begović. Izdržat će, vjerujem, test vremena“, kaže arhitekt Nenad Fabijanić, čiji je projekt uređenja ovog trga dobio lokacijsku dozvolu pa radovi krajem ljeta mogu i započeti.

Naime, profesor Nenad Fabijanić pobijedio je na natječaju za uređenje dijela tadašnjeg Trga Francuske Republike s parkovnim paviljonom 1998. godine. Sagledavajući širu zonu, nametnula mu se ideja spajanja ovog dijela grada s dijelom Trešnjevke južno od željezničke pruge. Daljnjom razradom urbanističkog koncepta nastala je studija “Integrirani grad“ u kojoj s timom stručnjaka predlaže novi urbanizam centralnog dijela grada, gdje osnovni dio zauzima uklanjanje pruge iz gradskog područja, njezinim smještanjem pod zemlju.

Studija “Integrirani grad“, koja je ponudila specifična rješenja za pojedine problematične zone grada, predstavljena je javnosti 2010. i u Galeriji Forum.

Temelji današnjeg zagrebačkog urbanizma nastali su, naime, prema idejama inženjera Milana Lenucija i njegovih sljedbenika s kraja 19. stoljeća, a kasnije su dorađivani zahvaljujući arhitektima i urbanistima među kojima je bio i Vladimir Antolić, autor Cvjetnog naselja, te niz profesora Arhitektonskog fakulteta. No, nedostaje suvremeno, cjelovito rješenje.

Iako arhitektu Fabijaniću ne manjka uspješnih realizacija za koje je mahom nagrađivan, od zgrade Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu do uređenja trgova u Pagu, Umagu, Opuzenu i najnovijeg u Rijeci, za njegovu bi se urbanističku viziju Zagreba moglo reći da mu je životni projekt. Cijeli život živi i radi u centru Zagreba, od Trga Franje Tuđmana do Arhitektonskog fakulteta, na kojem djeluje kao redoviti profesor, uostalom, samo je nekoliko minuta hoda. A danas je ovaj prostor u njegovu neposrednom susjedstvu, od Ilice do Zapadnog kolodvora, neuređen, a riječ je o livadi s prorijeđenim alejama i uništenom urbanom opremom (tri i pol ljuljačke i nekoliko klupica). No, nije teško primijetiti njegov potencijal.

Studija za “Intergrirani grad“ još će, po svojoj prilici, pričekati. Fabijanić u šali kaže kako neće doživjeti realizaciju, ali je siguran da će vrijeme pokazati kako je to jedino urbanistički ispravno i moguće rješenje.

No, uređenje javnih prostora smatra nužnim i neophodnim, a u njega se već krenulo, parcijalno. Najnoviji primjer su fontane u ulici Hrvatske bratske zajednice arhitektice Helene Njirić. Iako je projekt djelomično realiziran fontane su, promatrane iz perspektive trnjanskog susjedstva i korisnika Nacionalne sveučilišne knjižnice, zaživjele.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:44