NEPOPRAVLJIVI DON DELAŠ

VIDEO: 'OKRENULI STE LEĐA BOGU, ZAŠTO NISTE OTIŠLI NA BOLOVANJE!?' Ispred crkve na Sirobuji jutros su se događale nevjerojatne scene

 
 Jakov Prkić / CROPIX

Nešto manje od 20 vjernika okupilo se u nedjelju ujutro ispred, sad već nadaleko poznate, župe sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji, gdje je župnik don Josip Delaš ponovo najavio održavanje svete mise, te ju i održao, javlja Slobodna Dalmacija.

Iako su vrata crkve bila širom otvorena, vjernici nisu mogli dalje od župnog parkirališta, pa tako ni ući u župni dvor, a kamoli u samu crkvu. Naime, na svim ulazima u župni dvor stajali su policijski službenici u civilu koji su im zabranili ulaz. Policajci su bili opremljeni tek policijskom značkom i walkiem-talkijem, a jedan i s video kamerom kojom je snimio okupljene. Oko crkve su dežurala i dvojica komunalnih redara.

Pojedinim vjernicima se nije svidjelo što ne mogu ući u crkvu, pa su to htjeli raspraviti s policajcima koji su im mirnim tonom obrazlagali da stoje na javnoj površini i da obavljaju svoj posao.

- Bog vam nije na prvom mistu. Ovoga nije bilo ni u doba komunizma - nisu štedjeli riječi pojedini vjernici dok su se obraćali policijskih službenicima.

Ne možemo reći da su ti vjernici bili župljani sa Sirobuje, jer su neki od njih komentirali da okupljene osobe vide prvi put i da ne znaju tko su oni. U prilog toj tezi da se ne radi o osobama koje su iz tog dijela Splita, mogla bi ići i činjenica da mnogi koji su došli pred crkvu, tamo nisu stigli pješice, već s automobilima koje su parkirali na župnom parkiralištu.

Nekoliko okupljenih vjernika je htjelo nastaviti raspravu s policijskim službenicima, ali ih je, kada je u 10 sati počela sveta misa, prekinuo jedan mladić rekavši im da nije došao slušati raspravu nego misu.

- Nemojte se raspravljati s ljudima, mi ćemo se ovdje moliti, a oni samo rade svoj posao - kazao je taj mladić.

- Pa tko ih je poslao ovdje. Svi se pozivaju na Boga i da vjeruju u njega, pa što onda stoje ispred crkve okrenutih joj leđa - odgovorio je drugi vjernik, misleći na policajce.

- Ako se svađamo s njima i ako ih osuđujemo, onda nismo vjernici - nastavio je mladić svoju argumentaciju.

- Ponit ćete odavde koliko ste donijeli na ovaj svit - nastavio se policajcima obraćati jedan od vjernika, u čemu ga je mladić prekinuo rekavši mu: Počela je misa. Neću vas sad slušati ili idite lipo ća odavde.

I tako je u vrijeme kada bi se i po redovnom rasporedu održavao obred, krenula misa koju su župljani slušali više metara udaljeni od ulaza u crkvu. Sve to iako je Hrvatska biskupska konferencija još prije mjesec dana donijela mjere koje su još uvijek na snazi, a sve da bi se izbjeglo širenje koronavirusa i očuvalo zdravlje stanovništva. Te mjere glase da se do daljnjeg otkazuju sve svete mise i ostali događaji, bilo da se održavaju u zatvorenom ili na otvorenom prostoru. Odnosno, svećenici mogu slaviti svetu misu bez naroda.

Ta pravila uzastopno krši don Josip Delaš. Da održi misu u prisustvu naroda, nije ga spriječila ni ranija prekršajna prijava koju je dobio od policije, ni prošlotjedni fizički napadi pojedinih osoba na novinarku jednog portala i snimateljicu jedne nacionalne televizijske kuće dok su obavljale svoj posao izvještavajući javnosti snimanjem zabranjenog događaja.

No, ovoga puta vjernici koji su s više metara udaljenosti i od crkve slušali misu, morali su dobro naćuliti uši da bi mogli čuti što govori župnik, jer glas iz crkve je do njih slabo dopirao s obzirom na to da u župnom dvoru nije bilo zvučnika, a svaki auto koji bi prošao cestom uz crkvu ili se tu zaustavio s upaljen motorom, ugušio bi zvuk iz crkve.

Vjernici su molili i pjevali. Oko 10.35 sati don Jozo je izišao u župno dvorište, a policajci su dopustili da mu priđe jedan po jedan vjernik da bi primili hostiju.

Kada je misa završila, pojedinci su se nastavili obraćati policajcima.

- Vjerujete u Boga, a okrenuli ste mu leđa - kazao je jedan.

- Mogli ste odabrati otići na bolovanje, uvijek ima izbora - nastavio je drugi, piše Slobodna Dalmacija.

Kada je misa završila, velika glavna vrata crkve su zatvorena i tada je otvoren sporedni ulaz u taj objekt, ispred kojeg se okupila grupa vjernika. Jedan od njih je fotografirao registracijsku tablicu osobnog automobila jednog od novinara koji je do tada pratio događanja ispred crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:52