INTERVJU S TRKALIŠTA

VIDEO: 'TRČALA SI KAO SRNA! TO ZNAČI DA ŽIVIŠ SPORTSKI I NE RUŽIŠ' Milan Bandić novinarki Nedjeljnog Jutarnjeg nakon treninga u Kušlanovoj

'Prvi projekt mi je kongresni centar pa nova žičara i zgrada Opere', Milan Bandić otkriva svoj plan s trkališta
 Tomislav Krišto/CROPIX

Opet mu je korak lagan. Trči desetak kilometara svako jutro. Skinuo je 11 kilograma. Nikad, kaže, nije bio u boljoj formi. Moć mu je, čini se, najbolji stimulans. Milan Bandić vratio se na gradonačelnički tron. Sutra počinje njegov peti mandat u Zagrebu.

- Pet je manje od šest - govori mi u šali. Planira, očito je, izlazak na sljedeće parlamentarne izbore, ali ne želi se zalijetati.

- Pitajte me to za godinu dana - govori mi dok trčimo na igralištu nedaleko od njegova zagrebačkog stana. Trči s nekolicinom suradnika. Neki su se od njih izmijenili, u nekim ih je fazama bilo i manje, ali danas uz njega opet trči grupica ljudi. Pričaju dok trče. Bandić se i dalje žali kako ga novinari godinama napadaju jer je kupio stan. I ovaj nam ga je put odbio pokazati.

- A to što sam digao kredit u švicarskim francima, pa mi je rata narasla s oko 6000 kuna na 8000, nikoga nije brinulo. Sad je na oko 7000 kuna. Podržao sam i udrugu Franak, dao sam im prostor - govori mi dok trčimo jedan od 30-ak krugova. Bandić drži korektan tempo, ali divi se bržim trkačima. Planira opet trčati maraton, ali više ne stiže vikendom na Sljeme. Sad je zatrpan obvezama.

- Muči me jedino što ne uspijevam povezati šest do sedam sati sna. Evo, sinoć sam spavao četiri sata, ne stignem, jedino to me još muči, disciplinirao sam se što se tiče prehrane, treninga, još kad bih spavanje doveo u red - nabraja. No, onda netko spomene izbore, SDP, premijera Milanovića... Bandić žustro reagira. Bijesan je jer su ga prozivali da je u izborima iskoristio majčinu bolest.

- Napadaj me, ali ne diraj mi majku - ljutito će Bandić. Tvrdi da u zagrebačkoj Skupštini neće koalirati ni s HDZ-om, ni sa SDP-om.

- Koalirat ćemo s onima koji žele podržati programsku koaliciju gradonačelnika Bandića i njegove liste - kaže.

Tko su oni? S kim ste sve razgovarali?

- Nema problema. Imat ćemo dovoljno ruku, a s kim sam razgovarao, znat će se krajem idućeg tjedna. Nećemo ni s HDZ-om, a ni sa SDP-om. Građani su me, ukazivanjem povjerenja mojoj listi, odmakli i od HDZ-a i SDP-a. Znate da moja lista ima 17 vijećnika, SDP-ova 12, a HDZ-ova osam. Prema tome, kad imaju toliko, jasno vam je da ne mogu raditi koaliciju mimo volje građana, a građani su rekli što misle.

Najavljujete nove kadrove u Zagrebačkom holdingu.

- Dovest ću i tamo nove ljude, ali kad vidim što je tamo, ništa ne znam... Četiri godine nemam nikakvu informaciju iz Holdinga, samo ono što sam u novinama pročitao, vi znate više od mene. Ali kad napravimo inventuru, znat ćemo što treba napraviti. Institucije će provesti reviziju, napravit ćemo, kak bi rekli hrvatski: clean start. Bandić se hvali se kako je u ovoj kampanji potrošio za gradonačelnika manje od 100 tisuća kuna, a za Skupštinu manje od 700 tisuća.

- Ovu sam kampanju radio sam jer, ako netko živi ovaj grad 23 godine, onda sam to ja. Zaključio sam da nakon 13 godina služenja građanima ne trebam trošiti novac na kampanju, ljudi me dovoljno poznaju i dobro sam procijenio, a kriza i recesija zahtijevaju da budemo ozbiljni te da se ne razbacujemo novcem. Skupit ćemo više za zakladu za moždani udar i pse vodiče za slijepe nego što smo potrošili na kampanju za gradonačelnika jer sam molio ljude da uplate na račun zaklade, koja je već skupila tri milijuna kuna te za pse vodiče... Više smo potrošili u humanitarne svrhe nego na kampanju

Za ovu kampanju nije angažirao PR stručnjake, nije slušao kolege.

- Šta će mi PR?! Pa ja sam putujući PR, zar nisam?! Moglo bi se reći?! Angažirao sam ih kad je stranka plaćala, ali sad nemam para, pa ih ne mogu angažirat. No, da se velikim novcem može dobiti izbore, onda bi skupio lovu, ali nije bilo potrebno - kaže. Ponavlja da su mu SDP-ovci ove izbore servirali. - Brzo sam shvatio da se rušenjem i destrukcijom te prezirom i mržnjom ne može ništa napraviti, može se samo ljubavlju, dobrotom i radom. Ja sve njih volim - ciničan je.

Je li vam netko od stranačkih čelnika čestitao na izbornoj pobjedi, Milanović ili Karamarko?

- Nitko od stranačkih lidera nije mi čestitao, ali nisam zato nesretan, ne očekujem da mi čestitaju, nego da zajedno radimo na dobrobit grada i Hrvatske. Čestitali su mi oni koji su trebali.

U ovom mandatu mijenja gotovo pa sve najbliže suradnike, ali zato ne žali.

- Nitko od njih neće otići iz Zagreba, ali oni koji su se umorili imat će malo više motiva odmoriti se, ali tu smo, ne odlazi nitko nigdje, ništa im se neće dogoditi.

(...)

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:06