GASTROEKSPERIMENT

VIDEO: Trideset dana jela sam samo sirovo, uključujući i ribu i meso. Fenomenalno, ali nikad više

Konzumiranjem isključivo sirove hrane navodno možete ojačati svoj imunitet, smršaviti, izliječiti alergije, sniziti krvni tlak, probuditi životnu radost i preboljeti karcinom. Naša je novinarka na sebi provela taj mjesečni eksperiment isključivosti. Iscrpno opisuje to iskustvo
Zagreb, 300910.Dolac.Projekt novinarke Zeljke Klemencic koja je odlucila mjesec dana jesti samo sirovu hranu da vidi kako ce to utjecati na njeno zdravlje, raspolozenje, energiju - jednom rjecju da vidi kako ce to utjecati na njezin zivot. Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX
 Nina Djurdjevic / CROPIX

Prehrana 100% sirovom hranom, vjerojatno je najekstremniji oblik prehrane koji vam se nudi u lepezi gastro-stilova koji obećavaju savršeno zdravlje, prosvjetljenje, lakoću, bistrinu, ako ne i vječnu mladost. Jedenje sirovog za zdravlje nije nikakav novi trend, premda je tek nedavno raw food doživio kulminaciju u obliku snažnog sirovojelskog pokreta, najradikalnijeg veganskog ogranka koji se kune da je otkrio sveti gral, lijek protiv raka, debljine, tromosti uma i weltschmertza općenito. O liječenju sirovom hranom pisao je čitav niz autora iz prošlog stoljeća, a teorijske začetke trenda moguće je naći u daljoj povijesti.

Dakako, savjeti raznih autoriteta značajno se razlikuju od izvora do izvora. Konfuznom, mamurnom, kronično konstipiranom prosječnom čitatelju snalaženje u bespućima savjeta o zdravom životu može biti odbojno i obeshrabrujuće. Dapače, gotovo i ne može biti drugačije.

Recimo da ste poput mene, u trenutku kada sam prvi put u životu pomislila da trebam promjenu. Recimo da vas jutrima iz ogledala gleda križanac umorne, iznadosađivane ženke mastifa i tri dana starog leša koji je život skončao utapanjem. U pivu.

Neprekidno tulumarite već cijelo desetljeće, ali ste još uvijek dovoljno mladi da vam nikada ništa nije. Ništa ozbiljno. Nikada niste bolesni, nikad mamurni i nikad degutantno debeli. Doduše, guzica bi vam već trebala grublji retuš, a safaladu oko trbuha treba skrivati sve ležernijom odjećom. Lice vam je otečeno, sivo, prošarano aknama. Dakako, problem nije skin deep. Budite se zaštopani, kišete i balavite ili štucate. Muči vas probava. Depresivni ste, dezorijentirani i nezadovoljni svojim životom. Trebate pomoć, novo lice i tijelo, veniš za mozak, melem u sticku za dušu. Trebate gurua, psihijatra, učitelja joge koji je u fušu ginekolog, dila homeopatski prozac i kuha najbolji čaj od kadulje koji šlagira barem kao slavonski mak.

Ukratko, trebate promjenu, ali ne znate od kuda krenuti. Možda da probate promijeniti prehranu? Dramatično i pametno. Zvuči lako, ali nije. Ne kaže se slučajno - ljudi će prije promijeniti vjeru nego prehranu. Upravo zbog toga hrana i je moja omiljena tema.

Važno je, dakle, reći da ja sa sirovom hranom u manjoj mjeri koketiram već gotovo dvije godine. Ovo je prvi put da sam se odlučila hranite 100% sirovo punih mjesec dana.

Zašto mi je potreban ovakav test isključivosti? Koliko znam, potpuno sam zdrava. Krvna slika koju sam napravila na prvi dan testa pokazala je besprijekorne rezultate. Redovito vježbam i rijetko se štedim. Ipak, zbog nevjerojatnih dobrobiti koje obećava čista sirova hrana odlučila sam sva kruta pravila probati na svojoj koži. Nije zgorega znati još nekoliko sitnica…

Oralan sam tip. Cijeli se moj život vrti oko hrane. Gurman sam od malih nogu, odrasla na domaćoj slavonskoj klopi. Mama se uvijek čudila što čim progledam mogu žvakati. Kobasice po mogućnosti. Nemam psihološku strukturu koja bi mi omogućila da držim dijetu. Kad sam gladna, postanem nervozna, nesretna i razdražljiva.

Unatoč tome, i prije sam eksperimentirala s prehranom. Jer sam time intuitivno uvijek nastojala mijenjati svoj život. U jednom duljem periodu života nisam jela meso, zbog zasićenosti mesom očajne kvalitete iz studentskih menzi. Na domaćoj hrani opet sam postala svejed koji voli meso i obožava povrće. Premda većina sirovojedskih teorija propagira veganstvo, ja sam odlučila u svoj test uvrstiti i nešto sirovog mesa i ribe, i kozji sir od nekuhanog mlijeka. Prije šest mjeseci ta bi me odluka automatski diskvalificirala u očima raw vegan zajednice. Unatoč tome, sirove ribe i mesa nisam se odricala.

Više o temi pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:12