`VOLIM SVOJE TIJELO´

VIDEO ‘Dođeš na razgovor i kažu ti: debela si. Nije lako. San mi je ući u pripijene traperice!’

ZAGREB - Dan smo započele u Poliklinici Salzer u Zvonimirovoj 26. Ondje je dogovoren prvi susret s 14 polufinalista velike akcije Jutarnjeg lista i magazina Vita ‘Voli svoje tijelo’. Već se na stepenicama poliklinike Salzer čuo žamor kandidata koji su stigli iz cijele Hrvatske. Nikome od 14 odabranih među tisućama kandidata nije bio problem odgoditi obaveze, uzeti slobodan dan na poslu, pa čak i potegnuti s krajnjeg juga ili istoka zemlje kako bi dobili priliku postati novi ‘JA’.

Raspoloženi kandidati

- Totalno sam van sebe od sreće! Znate, stvarno je istina ono što sam vam napisala u prijavnici zašto želim smršavjeti: Teško je biti Purgerica u Splitu, a biti debela. Purgerica je ‘ajme’... - pričala je uzbuđeno Tamara Rotim. Svakom od 14 polufinalista naše akcije u Poliklinici Salzer uzeta je kompletna krvna slika te urin kako bi naš liječnički tim mogao dobiti uvid u stanje kandidata. Početnu napetost i mjerkanje tko ima više sala oko struka ubrzo zamijenjuju šale i zezancija.

I naša je mala ekipa prilično iznenađena koliko kandidati koje smo odabrali otvoreno pričaju o svome problemu te koliko im je zapravo važno da kroz ovu akciju promijene svoje životne navike.

Mnogo im je manje, ističe većina, važan novac koji mogu osvojiti. Na kraju dvomjesečnog tretman novčanu će nagradu od ukupno 205.000 kuna dobiti tri kandidata za koje naš liječnički tim procijeni da su smršavjeli najzdravije i najbolje usvojili zdrave navike.

Iz Salzera selimo u Polikliniku Interneuron u Vlaškoj ulici. Ondje naš ‘odred za mršavljenje’ očekuje malo neugodniji dio - svaki od njih mora razodjeven stati na vagu i suočiti se s brojkom koja će u većini slučajeva premašiti stotku.

Poput pravih modela, našim kandidatima nije uopće bio problem fotografirati se u uskoj majici te cijeloj Hrvatskoj otkriti svoje obline.

- Ja sam gladan! Mogu li sada našto prigristi - pita kandidat Ivan Jurčić dok u ruci drži hrpu papira, odnosno psiholoških testova. Da bi dobili psihološki profil, svaki je kandidat morao ispuniti 10-ak stranica profesionalnih testova koje je za njih priredila psihologinja Tatjana Gjurković iz Centra Proventus.

Mršavljenje zbog djece

- Ja zapravo cijeli život volim jesti, ali problem debljine kulminirao je tek kad sam se oženio 1995. Otada sam isprobavao razne dijete, čak sam 2007. uspio u 3 mjeseca smršavjeti 25 kilograma. No, tada mi se dogodila saobraćajka, nakon koje sam bio 2 mjeseca na bolovanju i za to vrijeme vratio sam sve kilograme. Znate kako je to kad si doma - hladnjak, grickalice, kauč, televizija... - priča Mario Ljubaj iz Zagreb.

- Moj dnevni jelovnik puni se sendvičima i grickalicama koje tamanim za vrijeme radnog vremena, a ubija me i kola koje dnevno popijem barem dvije litre. I jednostavno ne prestajem jesti - jedem opet kod kuće oko pet, pa oko sedam i onda, kad svi legnu spavati, još jednom navalim na hladnjak - iskren je Mario. Prvenstveno je tu zbog djece. “Što da vam kažem kako se osjećam kad mi kćer u pubertetskoj dobi kaže "tata nemoj baš doći pred školu". Mislim da mi od toga veći motiv za mršavljenje ne treba”, ispričao je Mario Ljubaj.

Nagore s pubertetom

Već je na prvi pogled jasno kako Mario, kao i ostali kandidati, doista ima problema s kilogramima, no svi su se pitali zašto se prijavila Mirela Josipović iz Zagreba. Djevojka koja je na 170 cm visine skupila 80-ak kilograma većini se polufinalista učinila pravom misicom. No, njezina je priča drugačija.

- Sve je krenulo nagore s pubertetom kad su se kilogrami počeli nezaustavljivo taložiti. Nakon što sam do kraja prošle godine dogurala do 80 kg, donijela sam novogodišnju odluku da moram smršavjeti i do danas sam uspjela skinuti 5 kg - pričala Mirela koja je u svom motivacijskom pismu na pitanje zašto želi smršavjeti napisala kako želi lijepo izgledati u vjenčanici! Dobar motiv za mršavljenje!

“Mislim da je kod mene najveći problem bio u krivom tajmingu za obroke, a ne toliko u količini i kvaliteti hrane. Preko dana nisam jela, ali onda bi navečer utrpala u sebe i nakon toga otišla spavati”, iskreno je priznala. Slično govore i ostali kandidati, a ustraju li u svojoj odlučnosti, za godinu dana svi će šetati uokolo u uskim trapericama. Navijamo za sve njih!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:04