ZAVRŠENA OBNOVA

VILA AUER VIŠE NIJE UKLETA Moćna zagrebačka porodica izgradila je Tuškanac...

Na proljeće 2013. u jednu od najljepših zagrebačkih vila uselit će se obitelj kralja oglasnika Zdravka Raškaja.

“Naša vila Auer još nije gotova. Nema grijanje, struju, uređuje se”, otkriva mi Raškaj. Pedesetpetogodišnji poduzetnik još je 1989. osnovao Plavi oglasnik, koji će kasnije postati prvi privatni list u Hrvatskoj. Raškaj je 2004. ušao u strateško partnerstvo s inozemnim partnerom. Njegova tvrtka posljednjih godina zbog krize bilježi pad prihoda, no 2011. godinu ipak su završili s dobiti.

Milijunski zahvati

Vilu je Raškaj kupio 2008. Platio ju je 1,6 milijuna eura. Adaptaciju je započeo prije više od godinu dana. Projekt adaptacije napravio mu je arhitektonski studio 3LHD. Stručnjaci s kojima smo razgovarali hvale adaptaciju vile. Povjesničarka umjetnosti Dijana Požar, koja je doktorirala upravo na toj slavnoj zagrebačkoj vili, kaže da bi to mogao biti jedan pozitivan primjer adaptacije spomenika kulture. “Malo su je povisili, ali sve ostalo napravljeno je u gabaritima te u skladu s prijašnjim izgledom”. I kustosica Petra Senjanović hvali izvedbu. “Baš smo nedavno na jednom skupu komentirali kako je 3LHD to dobro napravio”, kaže.

O cijeni tog zahvata Raškaj ne želi govoriti, pa tako ni koliko ga je stajala sama adaptacija. No, ranije su neki stručnjaci izlazili u javnost s procjenama da bi za njezino preuređenje trebalo najmanje milijun eura.

Raškaj smatra da ljudima novčani iznosi ništa ne znače, pa ih ni ne želi iznositi u javnost.

Priče o duhovima

Vila se smjestila na padini između Nazorove i Rokove. Izgrađena 1903., a prema nekim napisima tada je ondje bilo Rokovo groblje. Ekshumirano je tek 1907. godine, nakon čega je pretvoreno u Rokov perivoj. Vilu su do unazad godinu dana novinari u pravilu opisivali kao sablasnu ruševinu s razbijenim prozorima, mračnim hodnicima, trošnim zidovima s kojih su oguljene tapete.

U većini objavljenih tekstova spominju se i dva portreta Roberta Auera, zakačena na hrđavim šiljcima pokraj minijaturnih tavanskih vrata.

Ali novi vlasnik Raškaj kaže da od slika u vili nisu ništa našli.

“Samo gole zidove, ali kroz nju su dotad već prošle stotine beskućnika, lutalica…”, kaže.

Glasovitu vilu Auer, u kojoj su generacijama odrastali umjetnici, projektirao je otac moderne arhitekture, Viktor Kovačić.

Bila je to prva zagrebačka vila sagrađena u razdoblju moderne. Godinama je zjapila prazna, zapuštena, uništena, a u medijima se pojavljivala samo kao “kuća duhova”.

Povjesničarka umjetnosti Dijana Požar, svojedobno je diplomirala na temu vile u Nazorovoj 10. Ona i sama živi u Nazorovoj ulici, nedaleko od vile.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:56