Kohezijska politika

Općina Vir priprema projekte za EU sredstva

Strateški razvojni period od 2021. do 2027. godine uklopljen je u kohezijsku politiku Europske unije, pa će Općina Vir svoje projekte predstaviti nakon što se javno predstave nacionalni i županijski projekti s kojima će biti usklađeni.
Vučetić i Radović na konferenciji u Zadru (drugi red, desno)
 Boris Z

Koje će projekte u bliskoj budućnosti provoditi Republika Hrvatska i jedinice lokalne samouprave? – pitanje je na koje ćemo odgovor dobiti vrlo brzo, nakon što se javno predstave nacionalna, županijske te strategije razvoja općina i gradova. U pitanju je strateški razvojni period od 2021. do 2027. godine uklopljen u kohezijsku politiku Europske unije, odnosno višegodišnji financijski okvir i plan oporavka kojega EU nudi zemljama članicama. Dvadeset i dvije milijarde eura okvirni je iznos namijenjen Republici Hrvatskoj s navedenim smjernicama iz EU, ali bez preciznih ili konkretnih omjera i iznosa financiranja različitih gospodarskih grana. Tako je i distribucija novca prema županijama i općinama, odnosno gradovima, još uvijek bez konkretnih podataka. No vrlo brzo ti će podaci postati dostupni i javni, kao dio novog programskog razdoblja i strateškog razvoja.

image
Razvijat će se koncept pomorske prometne povezanosti

- Ono što znamo je strateški okvir za novo programsko razdoblje te smo temeljem njega već napravili draft verziju strategije razvoja Općine Vir, ali ćemo pričekati s predstavljanjem konačne verzije. Prvo će se do kraja listopada predstaviti nacionalna strategija, potom do kraja ove godine i županijska, a onda i naša. Kada se bude distribuirao novac za projekte, važno je biti usklađen sa županijskim i nacionalnim programima - kaže zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić. Ključni virski strateški projekti poznati su od ranije, a riječ je prije svega o projektu uređenja obalnog pojasa otoka, centra, javnih i drugih sadržaja, odnosno koncepta pomorske prometne povezanosti, što zahtijeva primarnu usklađenost s razvojnim projektom Zadarske županije. Kompletno podizanje vodovodne i kanalizacijske mreže na cijelom otoku, također je dio iste programske priče.

image
Uređenjem južne obale Vir će dobiti izgled i sadržaj rivijere
Ivana Stanesic

- Ako se projekt nalazi u županijskim i nacionalnim programima, veća je vjerojatnost kako će za taj projekt biti odobrena europska sredstva - dodaje Vučetić, uz napomenu kako Općina Vir u svojemu strateškom promišljanju razvoja otoka ima još jednu razinu usklađenosti, a to je s područjem mikroregije u kojoj su još Nin, Privlaka i Vrsi.

- U dogovoru s našim partnerima iz mikroregije razvijamo zajedničku strategiju razvoja. Smatramo kako je veoma važno imati usklađene planove i ciljeve za ovaj dio županije, a ujedno je realizacija kapitalnih projekata učinkovitija u aglomeracijskim okvirima. Na primjer, za cijelu mikroregiju dovoljan je jedan projekt uvođenja širokopojasne Internet infrastrukture, umjesto da se svaka od naših općina zasebno kandidira - ističe virski zamjenik načelnika. Iz tih je razloga Vučetić zajedno s direktorom komunalnog poduzeća Vir održavanje Marinom Radovićem sudjelovao na nedavno održanoj konferenciji u Zadru „Prilike i izazovi za Republiku Hrvatsku u novoj Kohezijskoj politici 2021. – 2027.“ Cilj ove konferencije bio je predstavljanje dosadašnjih postignuća kohezijske politike u Hrvatskoj te što preciznije razumijevanje novog programskog razdoblja kohezijske politike i njegova uloga u europskom planu oporavka.

image
Gradnja vodovodne i kanalizacijske mreže

- Predstavnici ministarstva skrenuli su pozornost na potrebu početka planiranja projekata, odnosno što bržeg završetka tog procesa. Mi smo s tim poslom već gotovi, pa sada čekamo da se predstave nacionalni i županijski programi razvoja kako bi se uskladili te potom predstavili naš - zaključio je Vučetić. Konferenciju u Kneževoj palači organizirali su Agencija za razvoj Zadarske županije Zadar Nova i Informacijski centar Europe Direct Zadar, uz prisustvo predstavnika Predstavništva Europske komisije u RH, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zadarske županije, županijske Agencije za razvoj, županijske Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije te drugih osoba iz javnog i privatnog sektora.

image
Vučetić i Radović na konferenciji u Zadru (drugi red, desno)
Boris Z
Vrijednost projekata sedam milijardi kuna

- U projektnoj bazi Zadarske županije postoji više od 300 projekata koji su u visokoj fazi pripremljenosti - istaknula je na zadarskoj konferenciji ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Zadar Nova Marina Dujmović Vuković. Riječ je o projektima koji obuhvaćaju područje od Gračaca preko Ravnih kotara do otoka, a njihova je vrijednost veća od sedam milijardi kuna.

Ravnomjeran razvoj gradova i općina

- Naš se cilj u Zadarskoj županiji može interpretirati kao ravnomjeran razvoj svih naših gradova i općina. Kohezijska politika Europske unije upravo je na tom tragu, pa zato vjerujemo kako će Hrvatska uspješno pronaći svoje mjesto u tom skladnom razvoju svih članica EU - istaknuo je u svom govoru na konferenciji u Zadru zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić.

Kohezijska politika kao plan za oporavak

Na važnost i korist kohezijske politike na regionalnoj i lokalnoj razini ukazao je voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev, koji je istakao veliki plan oporavka za Europu u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

- U pitanju je povećanje proračuna kako bi se ublažile gospodarske i socijalne štete uzrokovane pandemijom. Članice EU postigle su dogovor o paketu u iznosu većem od 1.824 milijarde eura, a kohezijska politika jedna je od glavnih komponenti plana za oporavak - kazao je Zlatev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:13