Povratak na boćalište

Pojačani Vir ususret novoj sezoni u Drugoj HBL

Krajem listopada na drugoligaške zogove vraćaju se boćari Vira s dva zvučna pojačanja, Ivanom Medićem i Josom Šimičevićem. Već u prvom kolu Virani dočekuju favorizirani hvarski Zlatan Otok
 Virski list

Dosadna kiša prvo je otjerala boćare Vira sa zogova boćališta uz Muja, gdje se virski drugoligaši pripremaju za novu sezonu, a potom ih je razdoblje sunčanog vremena vratilo na standardni kolosijek. U susretu prvog kola virski Bluzeri će kao domaćini dočekati hvarski Zlatan Otok (31. listopada) u trećoj uzastopnoj sezoni u Drugoj HBL.

- Neće biti lako, Hvarani su se dosta pojačali za ovu sezonu. Bit će to težak ispit iz više razloga, naročito zbog rasporeda koji nam je izrazito nezgodan - kaže najbolji virski boćar Darko Bašić, već u mislima na susrete drugog, trećeg i četvrtog kola. Virani će tako nakon pokušaja ispijanja hvarskog vina u goste senzacionalnom pobjedniku Raffa lige, Gorčini, a potom će kao domaćini dočekati domaćinske Crvene kuće. Četvrto kolo donosi još jedno gostovanje, kod Postranja u dubrovačkom Srebrenom, pa je jasno kako bi eventualni domaći poraz u prvom susretu sezone mogao unijeti dosta nervoze u virsku boćarsku squadru.

- Ne bi bilo dobro. S porazom u prvoj utakmici išli bi na dva gostovanja i imali tešku utakmicu protiv Crvenih kuća u Zadru. S druge strane, pobjeda bi nam sigurno donijela samopouzdanje i stabilnost, što je važno jer u ovoj sezoni imamo dva nova igrača - smatra Bašić. Riječ je o pojačanjima koja su došla iz susjednog Grgura Ninskog, mladom Ivanu Mediću i veteranu Josi Šimičeviću. Dvadeset i četverogodišnji Medić bio je prije pet godina senzacionalni prvak Hrvatske u krugu, mladi reprezentativac i jedan od najnadarenijih boćara u Hrvatskoj. U međuvremenu je Mediću karijera išla u svim smjerovima osim uzlaznim, no stavljanje potpisa na vjernost boćarskom Realu uz Muja, moglo bi ovog sjajnog boćara ponovno katapultirati u orbitu. Medić će u svakom slučaju biti vrhunska zamjena za Luku Buterina, koji se nakon pet sezona provedenih uz Muja pridružio Boži Deši u realizaciji njegovog projekta stvaranja BK Poličnik. Ako će Medić zamijeniti Buterina, onda je šezdeset i trogodišnji Šimičević zamjena za Dešu. Imao je Ninjanin godinu dana pauze zbog zdravstvenih razloga, pa govorimo o rekonvalescentu punom iskustva.

image
Virski list

- Može igrati korektora u trojci i valjača u parovima, tako da će nam biti od velike koristi - smatra voditelj Vira Igor Vučetić, dok Bašić procjenjuje Medićeve mogućnosti u kontekstu njegove igračke vrijednosti i očite rupe u momčadi nastale odlaskom izbijača Buterina:

- Pokazao se kao pravo pojačanje već na prvim treninzima. Medić može igrati sve discipline, od pojedinca, kruga i parova do brzinskih disciplina. Znamo od ranije da je sjajan boćar i bit će nam pojačanje - dodaje.

Dva nova igrača u rosteru svakako su dobra vijest za modre virske boćare, a u istu rubriku spada povratak Marjana Bukvića. Iskusni Bukvić prvo se povukao zbog privatnih i obiteljskih razloga, ali kako mu boćarsko srce nije izdržalo – vratio se u modri virski dres. Čak i uz gubitak Deše i Buterina, Vir je sada za nijansu jači nego lanjske sezone koju je okončao na sredini drugoligaške karavane. Medić je bez sumnje talentiraniji boćar od Buterina, a ima i daleko više trofeja te jači igrački status u boćanju, dok je Šimičević makar na istoj igračkoj razini kao Deša.

Pogled na deset klubova Druge HBL otkriva, možda, najuzbudljiviju dosadašnju drugoligašku sezonu za virske Bluzere. Virani će igrati dvije utakmice s Crvenim kućama u Zadru, što je svojevrsni gradski derbi s obzirom na domaćinstvo obje momčadi na zadarskom boćalištu Crvene kuće. Iz Zadarske županije dolazi i Povljana kao povratnik u drugoligaško društvo, a niz gostovanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji počinje u Srebrenom protiv Postranja. Na krajnji jug putovat će se još kod Župe dubrovačke i Slavena iz Gruda. Omiška Gorčina još je jedan suparnik s potpisom, kao i Naklice iz srca Poljičke Republike. Stivan na Braču uvijek je neugodan domaćin, dok je hvarski Zlatan Otok vjerojatno najveći favorit drugoligaškog društva s juga.

Nije moglo teže u prva četiri kola

Početna četiri teška kola Bluzeri će otvoriti protiv momčadi Zlatan Otok iz hvarske Svete Nedjelje, koji je ove godine s velikim pojačanjima najavio borbu za prvoligaški status. Hvarani su potpisali legendarnog, moćnog i potentnog Antu Papka iz Primoštena te Juricu Milatića iz prvoligaškog Sokol Orbica, pa će Viranima biti težak zalogaj na startu sezone. Slijedi gostovanje kod Gorčine gdje su lani teško stradali (7:17), a onda domaća utakmica u Zadru protiv momčadi koja je zapravo domaćin – Crvene kuće. Gostovanje u Postranju (lani pobjeda 14:10) moglo bi ispasti najteže moguće ukoliko se nešto posla ne odradi u prve tri utakmice.

Nadareni mladići, prekaljeni veterani i ligaška zvijezda

U sezoni 2020./2021. za Boćarski klub Vir u Drugoj HBL registrirano je 13 igrača: Darko Bašić (predsjednik i igrač), Igor Vučetić (voditelj), Ante Kapović (kapetan), Robert Bašić, Silvio Bašić, Marjan Bukvić, Nediljko Buškulić, Toni Kapović, Ivan Medić, Ante Nemarić, Marino Radović, Željko Soldo i Joso Šimičević. Momčad pršti od iskustva s visokim prosjekom od 49 godina: brzinske discipline nosit će 21-godišnji Nemarić i 24-godišnji Medić, snagu i igračku potentnost ima 41-godišnji Bašić, dok će 50-godišnjaci i stariji veterani biti momčadska nadogradnja. Nedostatak momčadi krije se u činjenici da Vir nema zamjene za Medića i Nemarića u brzinskim disciplinama, kao što izuzev bluzerske zvijezde Darka Bašića – sigurno jednog od najboljih igrača lige – nema stabilnost i pravog nositelja igre u drugim disciplinama. No još uvijek govorimo o jednoj od najboljih boćarskih škvadri u Drugoj HBL, odnosno Bašićevom bluzerskom orkestru sastavljenom od dvoje izrazito kvalitetnih mladih igrača i niza prekaljenih veterana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:31