Visokoenergetska učinkovitost

U punom pogonu na radovima podizanja javne rasvjete

Općinsko poduzeće Vir održavanje nastavilo je s izvođenjem projekta podizanja nove javne rasvjete, a s njegovim završetkom na Viru će svijetliti 5.000 rasvjetnih tijela na više od 100 kilometara ulica i cesta.
Radovi na javnoj rasvjeti u naselju Prezida
 Virski list

Od polovice rujna općinsko poduzeće Vir održavanje u punom je pogonu s radovima na najvećem ovogodišnjem komunalnom projektu izvođenja i postavljanja nove javne rasvjete, ujedno i najvećem projektu kojega ovo poduzeće Općine Vir izvodi od svojega osnutka prije 13 godina. Trenutno se u ulici Prezida VII vrše radovi na postavljanju 17 stupova javne rasvjete, a izvođenja iskopa za javnu rasvjetu izvodi se i u ulici Rosulje I. Ranije je za deset predviđenih stupova javne rasvjete iskopima odrađena ulica Miljkovica XXVI, dok je deset tijela javne rasvjete postavljeno i pušteno u pogon u ulici Rosulje I. Četiri nova rasvjetna tijela u ulici Rosulje III dodatak su ovom velikom projektu.

- Radove smo počeli u rujnu sukladno ranije usvojenom programu i projektu postavljanja javne rasvjete. Imamo pred sobom tri mjeseca, pa ukoliko nas posluži lijepo vrijeme bit ćemo u punom pogonu s radovima na iskopima i postavljanju javne rasvjete. Stalno imamo dvije ekipe na terenu - kaže direktor Vir održavanja Marino Radović.

image
Direktor Vir održavanje Marino Radović
Virski list

Praktički to znači kako je najveći dio poduzeća, uz redovne sezonske i godišnje radove na uređenju otoka i održavanju komunalne infrastrukture, usmjeren na podizanje nove javne rasvjete u ulicama i naseljima gdje je nema. Program modernizacije i postavljanja javne rasvjete počeo je još prije tri godine osvjetljavanjem Marine, a nastavljen je u naseljima Slatina, Centar i Prezida te duž Starog puta. Oko 1,5 milijuna kuna s PDV-om bila je početna investicija u modernizaciju javne rasvjete na otoku s visokoenergetskim učinkovitim izvorom svjetla, odnosno izvorom svjetla 19-36 vati koje troši osam puta manje od ranije postavljenih žarulja, a to je bio tek početak izvođenja programa. Prošle je godine dodatno uloženo dva milijuna kuna za ulice u naseljima Prezida, Miljkovica, Biskupljača, Straža, Kozjak, Luka, Pedinka i Žitna, dok je dodatnih pola milijuna kuna investirano u javnu rasvjetu uz cestu D-306. Cjelokupan program građenja komunalne infrastrukture lani je bio procijenjen na oko 18 milijuna kuna, a s programom održavanja komunalne infrastrukture vrijednosti veće od 11 milijuna kuna, zapravo čini polovicu proračuna Općine Vir. Ovogodišnjih 4,5 milijuna kuna za građenje javne rasvjete, nastavak je te komunalne priče i programa u sklopu kojega će se javnom rasvjetom pokriti sve ulice i naselja na otoku koja još nemaju javnu rasvjetu. Konačnom realizacijom projekta na Viru će u konačnici svijetliti preko 5.000 rasvjetnih tijela na više od 100 kilometara ulica i cesta.

image
Radovi na kamenim zidovima i cvijetnjacima
Virski list

- Nemoguće je odjednom riješiti 530 ulica u kojima trenutno treba postaviti javnu rasvjetu. Zato imamo izbalansirani projektni plan kako bi javnu rasvjetu dobilo što više različitih ulica na Viru, a vremenom će rasvjetu imati sve ulice - naglašava direktor Radović. U tu svrhu još je prije dvije godine ishodovana građevinska dozvola za 18,5 kilometara projekta postavljanja javne rasvjete u virskim ulicama i naseljima, čija je vrijednost bila oko 12 milijuna kuna, a podneseni su i zahtjevi za dodatne dvije građevinske dozvole. Njihovo dobivanje očekuje se vrlo skoro, kao i predaja zahtjeva za treću građevinsku dozvolu. Četvrta je u fazi idejnog projekta, no do kraja ove godine sva će potrebna dokumentacija biti u ladicama Vir održavanja.

image
Na otoku će svijetliti 5.000 rasvjetnih tijela
Virski list

- Realizirali smo gotovo trećinu vrijednosti projekta, što je zaista dobar ritam. Zbog zabrane izvođenja građevinskih radova tijekom ljetnog perioda, tri mjeseca ne možemo koristiti tešku mehanizaciju, dok u ostatku godine ovisimo o vremenskim prilikama. Iz tih razloga možemo biti zadovoljni intenzitetom radova na javnoj rasvjeti - zaključuje Radović.

image
Uskoro će graditi 18 novih grobnica
Virski list
Reprojektiranje uređenja virskog groblja

Paralelno s radovima na javnoj rasvjeti otoka Vira, poduzeće Vir održavanje izvodi radove na uređenju virskog groblja gdje su evidentirani svi korisnici te u većem postotku izvršene naplate. Nije riječ o većim iznosima, jer godišnja naknada za korisnika s tri grobna mjesta iznosi 125 kuna, a za šest grobnih mjesta iznos je 250 kuna.

- Nama to donosi oko 120 tisuća kuna, što je s obzirom na veličinu groblja, zaposlenike i potrebe održavanja, zaista manji iznos od potrebnog. No željeli smo našim građanima izaći u susret - kaže direktor Vir održavanja Marino Radović. Općinsko poduzeće u sklopu projekta uređenja i izgradnje virskog groblja uskoro će graditi 18 novih grobnica, ali u kojem će obimu ovaj projekt biti realiziran – sa svih 18 grobnica ili nešto manje – još uvijek nije poznato.

- Trenutno nema grobnica na raspolaganju, no mi ćemo svakako uskoro krenuti s radovima - napominje Radović. S radovima se nastavio i projekt izgradnje groblja, odnosno njegovo reprojektiranje, pa će do kraja godine biti objavljen javni natječaj za izvođenje radova i kompletno uređenje groblja. Postojeći vanjski zidovi groblja izvedeni od kamena na sjevernoj i zapadnoj strani spojit će se s novim betonskim zidovima na istočnoj i južnoj strani, a potom će se pristupiti hortikulturnom uređenju prostora groblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:37