AUTOR ORAHOVOG PLANA

Vladimir Lay: 'Kad mi dođemo na vlast, odmah ćemo uvesti radničko samoodređivanje, jer riječ samoupravljanje previše vuče na socijalizam'

Dr. Vladimir Lay, ugledni sociolog, predsjednik Središnjeg programskog foruma ORaH-a, jedan od ekonomskih stratega stranke, otkriva za Nedjeljni što točno stoji u planu za gospodarski oporavak Hrvatske koji će u ponedjeljak biti predstavljen javnosti
 Darko Tomaš/CROPIX

Kada u ponedjeljak na internetskim stranicama ORaH-a bude predstavljen plan za ekonomski oporavak Hrvatske stara ideja samoupravljanja dobit će novo ruho. Neće se zvati samoupravljanje, već samoodređivanje!

Riječ je o jednom od 45 programa koje će stranka do ožujka ponuditi javnosti, a autor inicijative ”Politika ekonomske demokracije” dr. Vladimir Lay vidi spas za Hrvatsku u zadrugarstvu, radničkom dioničarstvu i socijalnom poduzetništvu.

Tvornice radnicima

”Riječ samoupravljanje vuče na socijalizam, a ja u tu zamku neću ući. Bolje je tako reći samoodređivanje, jer je vrhunska stvar u životu upravljati sam sobom. A izraz samoupravljanje ne želim koristiti jer je to crvena krpa za hrvatske desničare, koje to odmah asocira na Tita. Mi danas moramo čistiti zdrave stvari koje su kontaminirane ideologijskim brljanjem pojmova, što u pravilu rade desničari”, kaže mi dr. Lay, koji već četrdeset godina kao sociolog i politolog istražuje našu stvarnost.

”Ne dao Bog da ideja radničkog samoodređivanja ili zadruga zaživi, jer desnica ne bi znala što s tim. Oni i u politici manipuliraju simboličkom produkcijom, ćirilicom, križevima, Bog i Hrvati. Bacaju ljudima simboličke priče, ali od toga se neće jesti ili bolje živjeti.” Ali, dr. Lay ne štedi ni ljevicu. ”A što ima SDP? Grčića. Pa, molim vas, studenti iz Splita meni kažu da im je rekao: ‘Djeco, nemojte me samo pitati o konkretnoj ekonomiji, ja sam makro-ekonomist.’ Sve su to vicevi, kao što su i Karamarkova brbljanja o ekonomiji.”

Prije nekoliko dana članovi ORaH-a odveli su Mirelu Holy u tvornicu ITAS u Ivancu, u kojoj su radnici dali otkaz direktoru i preuzeli sudbinu u svoje ruke. ”Prvi put je vidjela jedinu hrvatsku tvornicu temeljenu na radničkom dioničarstvu koja je opstala jer su je radnici fizički obranili od Čačića i društva, koji su je po onom prokušanom modelu htjeli ‘popapati’, prodati. Osam mjeseci radnici su živjeli na kruhu i vodi, a jedan im je advokat pomogao da se tako ustroje, budući da nema ni zakona o radničkom dioničarstvu”, kaže mi Lay i upozorava da će uskoro u Hrvatskoj profunkcionirati i etička banka, kojoj nije cilj obogatiti se i ostvarivati velike profite. ”Brzo će to kod nas zaživjeti, vjerujte.”

Dr. Vladimir Lay, koji je bio ORaH-ov kandidat na europskim izborima, sada je u mirovini, a svoj je ekonomski program radio zajedno s Predragom Štrbcem. Kaže da su u ORaH-u ustrojeni gotovo kao vojska, jer svatko ima svoj sektor, a šefica stranke dr. Mirela Holy razočarana je provedbom ekonomskih programa dviju najvećih hrvatskih stranaka, onim što je HDZ radio prije, a SDP radi sada.

Suradnja sa SDP-om

Zanimalo me smatra li Lay da za SDP ipak ima šanse jer je pred njim još godinu dana do novih izbora, a sama Holy rekla je da moguća buduća suradnja ovisi prije svega o tome hoće li se realizirati sve ono što piše u Planu 21. ”Iskreno, ne znam je li to moguće. Za sada oni ne proizvode budućnost Hrvatske i recikliraju rješenja koja je nudio HDZ. A da dođe i HDZ, ništa se ne bi bitno promijenilo.” Gospodarska praksa kakvu zastupaju SDP i HDZ, tvrdi jedan od ORaH-ovih ekonomskih stratega, život je na dug i rasprodaja imovine. Vrlo brzo ORaH će ponuditi i svoju viziju proračunske politike, što bi trebalo biti bitno drukčije od onoga kako to vide dvije najveće stranke.

Lay je nedavno bio u središtu medijskog zanimanja kad se stekao dojam da je njega dr. Žarko Puhovski optužio da je 1991. pokušao fizički s predavanja izbaciti dvojicu nastavnika, tvrdeći da im kao Srbima nije mjesto na Sveučilištu. ”Ispala je vrhunska spačka, a s time nemam nikakve veze. Ja sam, u dogovoru s Mirelom Holy, pozvao Žarka Puhovskog, Anđelka Milardovića i Deana Dudu da dođu na sastanak Predsjedništva ORAH-a reći svoje kritičke primjedbe. Duda je odbio, a Puhovski je napisao: ‘Ne bih, jer ste zvali Anđelka Milardovića’, i tada je puštena ona priča koja je prišivena meni”, kaže mi Lay.

Kao i uvijek, sve su zakuhali novinari pogrešnom opremom koja je sugerirala da se radilo o Layu. ”Nije to skrivio Puhovski. ‘Zahvalio’ sam mu što me promovira u ustašu. Sve su to fini, otmjeni dečki, a meni su spustili. Ali, znaju moji u ORaH-u o čemu se radilo.”

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:17