HRVATSKE VEZE ‘KRALJA STEROIDA’

VLASNICI VILE U LOVRANU BILISU PRISTOJAN BRAČNI PARFBI otkrio da su prodajomdroge zaradili 50 mil. dolara

Sitni talijanski diler 2001. rekao je da je ‘kurir šefa iz istočne Europe’. Deset godina kasnije istraga je dovela do opasnog para

Mihael Karner je do kraja 2011. godine široj javnosti bio potpuno nepoznat. Od dana kada je njega i njegovu suprugu Alenku austrijska policija uhitila u njegovoj luksuznoj vili u Bad Kleinkirchheimu do danas postao je međunarodno poznato ime koje se povezuje s globalnom nezakonitom trgovinom steroidima i anabolicima, da bi ga nedavno objavljena tjeralica američkog predsjednika Obame uvrstila među petoricu najtraženijih kriminalaca na svijetu, uz bok vođama meksičke mafije i dilera droge.

Mihael Karner slovenskoj je javnosti posve nepoznat. Zapravo, tako je bilo sve dok Karnera i njegovu suprugu Alenku, jednog običnog zimskog dana krajem 2011., nije uhitila austrijska policija u njihovoj superluksuznoj vili u blizini i hrvatskih skijašima dobro poznatog skijaškog centra Bad Kleinkirchheim, u Koruškoj. Iznenađena nije bila samo slovenska javnost, nego i susjedi očito iznimno dobrostojećeg slovenskog para. Svi su ih opisivali kao vrlo atraktivan mladi par s očito više nego dobrim primanjima, s kojima se, doduše, nitko nije posebno družio, ali su oni prema svima bili ljubazni i pristojni. Iako Bad Kleinkirchheim nije mondeno središte poput primjerice Kitzbühela ili St. Antona, dobrostojeći stranci u skupim vilama nisu ni u tom austrijskom skijaškom centru ništa posebno.

Atraktivan mladi par

Prve reakcije na uhićenje do tada javnosti nepoznatog mladog ali, barem naizgled, poslovno uspješnog para u slovenskoj javnosti svele su se na zaključak da je to neka pogreška ili nesporazum. Vrijeme i policijska istraga, međutim, pokazali su potpuno suprotno. Optužba da je slovenski par, a posebice Mihael Karner, nezakonito distribuirao i preprodavao anabolike pokazala se tijekom istrage utemeljenom. Štoviše, uskoro je postalo jasno da je riječ o dobro uhodanom te globalno umreženom i unosnom poslu. Nezakoniti poslovi para Karner, kako se pokazalo, već su godinama zaokupljali policiju u barem četiri države: Austriji, Italiji, Velikoj Britaniji i SAD-u. U njihovoj zemlji, Sloveniji, očito nitko nije imao pojma čime se bavi ovaj mlad i uspješan par. Uključivanje u istragu istražitelja iz SAD-a, iz savezne države Massachusetts, koji je na kraju doveo do podnošenja optužnice, očito je stavio “točku na i” višegodišnjeg unosnog posla slovenskih “farmaceutskih trgovaca”. Optužnica par Karner tereti ne samo za nezakonitu prodaju zabranjenih farmaceutskih proizvoda nego i za pranje novca.

Policijska priča o Karnerovima zapravo počinje sad već davne 2003. godine istragama u Italiji i Velikoj Britaniji, a 2005. istraga se proširila i u Austriju. Kako se to obično događa, sve je počelo uobičajenim ispitivanjem slučajno uhvaćenog preprodavača u Italiji koji je, kako se to često dogodi, brže-bolje “propjevao” da od 2001. godine zapravo obavlja “samo kurirske poslove za preprodavače steroida iz istočne Europe”. Svoj je posao obavljao preko elektroničke pošte, a novac je slao na njemu nepoznatu adresu u Austriju. U tom primjeru istočna Europa i nije bila daleko, dapače, spomenuti preprodavači bili su u susjednoj Sloveniji i prezivali su se Karner. Pretres Karnerove kuće donio je ulov od 400 tisuća doza zakonom zabranjenih steroida. Kasnije su istražitelji američke DEA-e stupili u kontakt s Karnerovima upravo preko njihove elektroničke pošte.

Kodna imena

Posao s talijanskim preprodavačem počeo je zapravo kao nastavak posla u kojem je Talijan neko vrijeme bio samo individualni kupac Karnerove robe. Nakon dogovora da postane njihov preprodavač, Talijan je dobio i kodno ime “shipperitaly” i pristup portalu “ad1024.com” gde je mogao naći popis kupaca sa svih kontinenata. Portal je bio službeno registriran na ime Mike Karner i tvrtku Northstar Trading Corporation, registriranu na Sejšelima. Kako stoji u optužnici, tvrtka je bila u vlasništvu Mihaela Karnera i Save Stjepanovića. Ljubljansko Delo povezuje jednog od vlasnika spomenute tvrtke s tvrtkom SIS iz Trzina kod Ljubljane koja se bavi izradom računalnih aplikacija.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:39